Ostanite u formi na letovanju

Sve što vam je potrebno za letovanje je spakovano – sredstvo za sunčanje, kupaći kostim i brdo časopisa su stali u kofer. Šteta što nema mesta i za ličnog trenera. 
Godišnji odmori podrazumevaju zabavu, opuštanje i beg od svakodnevnih obaveza, ali ako ne vodite računa, mogu da vam naruše zdravlje
Nemjte da vam jedna nedelja u raju pokvari sav trud koji ste ulagali od početka godine. Evo par saveta o tome kako da ostanete srećni i zdravi tokom letovanja. 

Vežbajte čim se probudite

Lični trener Džozef Brandenburg kaže da je važno imati na umu da je godišnji odmor vreme za odmaranje, punjenje baterija i druženje sa prijateljima i porodicom. Vaša rutina vežbanja ne treba da bude glavni prioritet. 
Ponesite putnu apoteku sa sobom na odmor.
Međutim, ako ne vežbate nedelju ili dve dana, to može znatno da utiče na ono što ste postigli vežbanjem. Brandenburg kaže da za samo dve nedelje možete da izgubite 20 do 25 odsto kardiovaskularne kondicije i 5 do 10 odsto snage. 
 
Zato je važno da uspostavite ravnotežu između fizičke aktivnosti i drugih aktivnosti u kojima više uživate. 
 
Jedan od najboljih saveta koje Brandenburg daje jeste da čim ustanete uradite svoje vežbe za taj dan. Planovi na godišnjem odmoru mogu da budu spontani i budimo iskreni: sigurno nećete odbiti popodnevni ronilački izlet ili opušten ručak u nekom vinogradu zato što morate da vežbate.
 
" Vežbanje kao prva stvar koju ćete uraditi kad ustanete stvarno pomaže. Šta god da se dešava dalje u toku dana, nema veze jer ste vi već završili sa vežbanjem", kaže Brandenburg.
 
Sve što vam je potrebno je dvadeset do trideset minuta. Isto toliko vremena provedete stavljajući fotografije sa letovanja na Instagram. 

Postavite realne ciljeve 

Nedelju dana godišnjeg odmora nije najbolji trenutak da pokušate da smršate par kilograma
" Sve što želite jeste da se vratite u istoj formi u kojoj ste otišli i da se ne opustite previše", kaže Brandenburg.
Ima mnogo načina da sprečite da se previše opustite – u zavisnosti od toga gde se nalazite i šta vam je na raspolaganju. 
 
Većina hotela i odmarališta u američkom stilu ima teretane sa spravama za kardiovaskularne vežbe i opremom za vežbanje snage, što je zgodno da nastavite sa sličnom rutinom vežbanja kao kod kuće.
 
Međutim, kuće na plaži, smeštaj na bazi noćenja sa doručkom i privatan smeštaj obično ne podrazumevaju i prostoriju za održavanje tela u formi. 
 
Nema potrebe da brinete: ima par stvari koje možete da ubacite u kofer a koje ne zauzimaju mnogo mesta i nisu mnogo teške, a mogu da vam pomognu u vežbanju.
  • Loptica za lakros: bole vas leđa, ramena su vam napeta ili patite od iliotibijalnog sindroma? ," Duga vožnja ili dug let može da izazove napetost u kukovima, ramenima ili čak stopalima", kaže on. Ali loptica za lakros deluje kao palac ili lakat i pomaže da oslobodite čvorića i napetosti koju osećate. Petominutna masaža lopticom može da vam odmor učini mnogo prijatnijim i pomogne da vežbate bez bola, kaže Brandenburg.
  • Valslajd: nazvan po čuvenom treneru Valeri Voters, valslajd je gumena podloga za stopala koja u suštini zamenjuje slajd bord. " To vam je kao dva nosača nameštaja... i omogućava vam da radite zahtevnije vežbe za sve delove tela", kaže Brandenburg i dodaje da je ova oprema odlična za različite vežbe izdržaja. 
  • Elastične gume za vežbanje: održavajte kondiciju tako što ćete na putovanje poneti jednu ili dve elastične gume za vežbanje. One lako staju u putnu torbu i dobre su vežbanje donjeg dela tela, leđa, grudi i ruke. 
  • Patike za trčanje: ne zaboravite da spakujete patike u kojima se lako hoda ili trči. 

Kombinujte zabavu i vežbanje 

Naravno, ne morate uvek da se osećate kao da vežbate da biste zaista vežbali. U zavisnosti od toga kuda idete, možete da kombinujete fizičku aktivnost i zabavu. 
 
Idete u Evropu? Nemojte da se zbunjujete komplikovanim linijama metroa. Uzmite mapu i i hodajte kroz grad. Tako ćete videti više do samog grada, upiti više lepote kulturnih spomenika i osećati manje krivice kad popodne svratite na sladoled. 
 
Ako je Napa vaša destinacija, iznajmite bicikl i vozite se kroz ovu zemlju vina. Ima mnogo kompanija koje organizuju biciklističke ture i usput staju u nekoliko vinograda.
 
Želite da se rashladite na plaži? Skočite u bazen ili okean i plivajte. Možete i da iznajmite pedalinu i na taj način vežbate, ili da osvajate talase – i potrošite kalorije – na dasci za surfovanje. 

Nemojte da zaboravite da spakujete disciplinu 

Iako je važno da se opustite i odmorite od svakodnevne užurbane rutine, ne možete u potpunosti da se odreknete discipline. Brandenburg kaže da je važno da postavite određena pravila za sebe pre nego što uđete u avion. 
 
Za početak, nemojte preterivati: ovo važi i za hranu i za piće. Sasvim je u redu da naručite margaritu ili večerate uz vino, ali nemojte prelaziti granicu. Brandenburg kaže da je za alkohol najbolje držati se pravila ,,jednog pića’’. 
 
Častite sebe ali probajte da se držite ograničenja i pravila sličnim onim kod kuće. Uživajte u desertu svakog drugog dana i jedite manje za ručak ako znate da izlazite na obilnu večeru. 
 
Ako iznajmljujete kuću, imate punu kontrolu nad izborom hrane. Napunite frižider kvalitetnom hranom i izađite povremeno da se počastite. Bolje je kad vas iskušenja ne čekaju iza svakog ćoška. 
 
Izvor: wtop
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde