Ajurveda - duh i telo


ajurveda-duh-i-teloJedan od osnovnih postulata koje zastpa Ajurveda jeste učenje o jedinstvu pet elemenata u celoj prirodi a to su: zemlja, voda, vatra, vazduh i etar. Ovih pet elemenata čine osnovu svemira i to je makrokosmos.

Kao što su u makrokosmosu ovi elementi prisutni u različitim kombinacijama, tako su oni  osnova i mikrokosmosa – čoveka

Pet osnovnih elemenata u telu čoveka čini strukture - organe i odgovorni su za delovanje i funkciju tih organa. Hrana koju čovek uzima sastoji se takođe od tih pet elemenata. Čovek je tako mikrokosmos, usađen u svemir i svi delovi svemira su zastupljeni u njemu.


Čovek i Dosha (doša)


Prema drugom načelu Ajurvede, čovek i univerzum su manifestacija međusobnog delovanja pet velikih elemenata koji su nastali u trenutku namere duha da se manifestuje. Pet elemenata u različitim kombinacijama stvaraju telesne životne snage i označavaju se pojmom Dosha ( doša).

U trenutku rođenja, svako dobija neke vrednosti od sve tri doše, ali tačna proporcija varira od čoveka do čoveka. Ova proporcija određuje psihofiziološki tip. Vata, Pitta i Kapha su tri osnovna principa telesnog dela čoveka.
Vata (etar i vazduh) je promotor pokreta i biološke aktivnosti, a time je odgovorna za pokretanje mišića, rad srca, krvotok, disanje i procese izlučivanja.
Pitta (vatra i voda) je regulator telesne toplote i metabolizma, a upravlja i fiziološkim svojstvima osobe. Odgovorna je za boju krvi, kože i mokraće.
Kapha (voda i zemlja) distribuira materijalno u naše organe i odgovorna je za materijalna svojstva tela.

Na osnovu ovog učenja, postoji sedam konstitucija u kojima su Doshe a time i pet elemenata  zastupljeni u različitim kombinacijama:
Vata, Pitta i Kapha kao pojedinačni tipovi.
Vata/Pitta, Vata/Kapha i Pitta/Kapha kao dvostruke kombinacije (ovde spada najveći broj ljudi).
Trostruka kombinacija je Vata/Pitta/Kapha.

Doshu čovek dobije na rođenju i ona ceo život ostaje ista, određuje i individualne sklonosti ka oboljenjima.

Zakažite pregled kod ajurveda lekara popunjavanjem kontakt forme u nastavku, po ceni od već 4.790,00 RSD.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Lina 26.04.2010

    Volela bih pre svega da znam kako se određuju tipovi dosha. Recimo, kako da znam kom tipu ja pripadam.


  2. Biljana 07.10.2009

    Kao i ostala istčnjačka učenja akcenat je na stanju duše u odnosu na fizičko telo i ravnoteža istih. Lično verujem da je ta ravnoteža presudna da čovek sačuva zdravlje i da se duševna bol reflektuje na organe u ljudskom telu za koje je dokazano da ne stare istom brzinom plus faktor ishrane, zagađenja životne sredine, vaspitanje. Tradicija, mentalitet okoline itd. . . U našoj tradiciji u svakodnevnom životu nije toliko prisutno bavljenje duhovnim razvojem već je svedeno na čisto fizičke radnje, naučili su nas da govorimo, hodamo i to je to. Pozdrvljam ovu vašu inicijativu, lepo je proširiti znanje pogotovo kada je o zdravlju reč.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde