Vladimir Delčić

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Vladimir Delčić,

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 16

 1. Ishrana pre i posle treninga
  Pitanje broj: #150955

  Poštovani,

  Zašto je potrebno ne jesti 2 sata pre i posle treninga?

  Odgovoreno: 05. 03. 2017.
  • Vladimir Delčić

   Poštovana,

   Dva sata pre treninga je neko vremo za koje je dovoljno da se hrana svari i da ne pravi problem tokom treninga. Sve je to individualno i zavisi od metabolizma ali je 2 sata neka optimalna mera. Nakon treninga, naprotiv, treba jesti. Ključna su dva sata posle treninga kad je najbolje vreme da se unese hrana i oporave mišići. Tokom treninga se troši glikogen. Glikogeni su uskladišteni ugljeni hidrati. Voće je dobro jesti posle treninga. Treba pojesti voće sa visokim glikemijskim indeksom, kao što su banana i grožđe npr.

   Pozdrav

 1. Pravilna ishrana tokom mršavljenja
  Pitanje broj: #150841

  Poštovani,

  Nikada nisam bila neka mršavica, oduvek sam krupna i kao beba sam to bila, ali sada nikada nisam bila teža. Poslednji put kada sam se merila na sistemackom imala sam 110 kilograma. Inače sam visoka 180 cm. Bavila sam se sportom 5 godina. 4 treninga nedeljno rukometa. Mogla sam da trčim, radim trbušnjake, sklekove i sve što treba kao i svi, normalno. Zbog okolnosti, prestala sam da treniram pre manje od godinu dana i ugojila toliko da ne mogu da udjem u ni jedne pantalone. Veš mi je postao mali, strije su mi se pojavila ispod grudi, po stomaku i rukama. Danas je 09. i planiram da budem na dijeti do kraja meseca. Kažu da uz pomoć nje može da se skine i do 20 kilograma ali ja ću bili zadovoljna i prvim vidljivim na oko rezultatom. I planiram da krenem u teretanu kada malo smršam jer me je sramota da se pojavim ovakva. Može li neka pomoć oko dijete i strija? I neki primerak plana ishrane šta jesti kada sam u školi i tako to. I da li je moguće smanjiti vidljivost strija jer su ljubicaste upadljive boje.

  Odgovoreno: 10. 02. 2017.
  • Vladimir Delčić

   Poštovana,

   Kao prvo, hteo bih da kažem da nisam pristalica reči kao što su “režim“ ishrane i “dijeta“. Moramo jednostavno da budemo svesni šta nam je potrebno, pa je bolji izraz “adekvatna ishrana“. Šećeri su ogroman problem jer se najviše unose prosti šećeri, brza hrana takođe. Smanjivanjem ovih namirnica prostih šećera i brze hrane, izbacivanje sokova gaziranih i onih gustih kupovnih, dovešće do sigurnog gubitka kilograma. Dakle, nije u pitanju rigorozna dijeta već adekvatna ishrana, koja podrazumeva izbacivanje ili smanjivanje namirnica koje deluju kao otrov na naš organizam i uvodjenje nekih drugih koji nas čine sitim a ne izazivaju negativne posledice. Voće i povrće je obavezno na svakodnevnoj trpezi. Preporučujem odlazak kod lekara nutricioniste kako bi se još preciznije utvrdilo na koje namirnice organizam negativno reaguje a na koje pozivitivno. Što se tiče problema sa strijama nisam neko ko može da pomogne oko toga. Neophodan je jedan pozitivan stav prema ishrani koji će učiniti da se bolje osećate a rezultati ce biti vidljivi brzo.

   Pozdrav

 1. Pravilno konzumiranje hrane
  Pitanje broj: #150836

  Poštovanje, 

  Molim Vas da mi date par saveta u vezi ishrane. Naime, pre dva meseca krenuo sam na dijetu i za to vreme smrsao 11 kg. Način ishrane sam u potpunosti promenio, izbacio sam brzu hranu, slatkiše, unosim meso bogato proteinima, pahuljice ječmene i ovsene, jaja, mleko, jogurt, riba, a ugljene hidrate unosim preko namirnica sa niskim glikemijskim indeksom: integralni hleb, integralni pirinač, grašak, spanać, kukuruz sećerac, od voca: jabuke, pomorandze, banana nakon treninga. Sa takvim načinom ishrane u 5 - 7 dnevnih obroka ja ne mogu uneti više od 1800 - 2000 cal, prosto ne mogu da pojedem. Pošto sam visok 182 cm a trenutno tezim 90 kg, kalorijski deficit iznosi oko 500 - 700 cal dnevno. Moje pitanje se odnosi na to da li ovoliki kalorijski deficit može nepovoljno da utiče na moje telo? 
  Srdačan pozdrav i hvala na odgovoru

  Odgovoreno: 10. 02. 2017.
  • Vladimir Delčić

   Poštovani,

   Koliko ja vidim Vi znate dosta toga o zdravoj ishrani i sve ovo što ste napisali sam ne bih mogao bolje da napišem i predložim nekom. Dodao bih samo na sve ovo da budete umereni i ne opterećujete se preterano brojkama, slušajte svoje telo, jedite kad ste gladni a prekinite koji minut pre nego budete skroz siti. Sto se kalorija tiče sa 5 manjih obroka unosite dovoljno neophodnih za funkcionisanje Vašeg tela. Piletina sa pirinčem je odličan obrok koji će vas zasititi i dati dovoljno neophodnih nutrijenata za funkcionisanje.

   Pozdrav

 1. Terapija ventuzama
  Pitanje broj: #150838

  Poštovani, 

  Ja sam se porodila pre 7 meseci i dojim i dalje, pa me interesuje da li je primena ventuza kao tretmana u svrhu smanjenja obima struka, stomaka i uklanjanja celulita štetna po mene kao dojilju, a na kraju i moje dete pošto ga dojim? 

  Hvala unapred

  Odgovoreno: 10. 02. 2017.
  • Vladimir Delčić

   Poštovana,

   Nisam dovoljno stručan da bih mogao da pričam o toj temi. Ono što znam o terapiji ventuzama tj. tom tretmanu čašama i spada u tradicionalnu medicinu. U svakom slučaju korisno jeste, ali u Vašem slučaju savet pre svega potražite od svog lekara i od onih koji se bave konkretno ventuza terapijama.
   Ukoliko se odlučite za terapiju ventuzama, budite slobodni da kasnije podelite sa nama Vaše iskustvo.

   Pozdrav

 1. Pravilno treniranje u teretani
  Pitanje broj: #150839

  Poštovani,

  Imam 17,5 godina i treniram u teretani već godinu i 3 meseca, pa sam hteo da Vas pitam da li smem da počnem da radim mrtva dizanja i čučnjeve (sa velikom) kilažom naravno sa kaišem. 
  Hvala unapred

  Odgovoreno: 10. 02. 2017.
  • Vladimir Delčić

   Poštovani,

   U Vašim godinama je preporučljiv rad na uopštenom jačanju tela. Akcenat je na to ravnomernom razvitku svih mišića. Mrtvo dizanje i čučnjevi sa velikim težinama zahtevaju dobro razvijene mišiće leđa i nogu i naravno, zahtevaju pravilnu tehniku rada kako ne bi došlo do povrede neke. Vaše telo se još uvek razvija tako da u teretetani bi trebalo da radite na ravnomernom jačanju celog tela. Vežbe za ledja tj. hiperekstenzija i lat mašina, kao i vežbe za trbušni zid su one koje će Vas pripremiti za mrtva dizanja i čučnjeve.

   Pozdrav

Prikazano 1-5 od ukupno 16 pitanja
Zakažite pregled kod Vladimir Delčić