Prim. dr sci. med. Jelena Petrović Šunderić

Specijalista opšte i digestivne hirurgije

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Prim. dr sci. med. Jelena Petrović Šunderić, Specijalista opšte i digestivne hirurgije

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Ustanove u kojima radi

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 5

 1. Poštovani doktore, Moje dete od 7 i po godina je vec 6 godina na terapiji Makrogolaxanom. Dijagnoza je DOLIHOKOLON. Da li postoji neko drugo rešenje i da li je Makrogolaxan štetan?U Krusevcu nemaju drugo rešenje. Pozdrav! Vesna Tipsarevic

  Odgovoreno: 13. 10. 2021.
  • Prim. dr sci. med. Jelena Petrović Šunderić

   Postovana gospodjo,

   neophodna je dodatna dijagnostika u smislu merenja tranzitnog vremena kroz creva, kao i MRI enterografija i kolonografija, kao i kolonoskopija sa dubokum biopsijama zida kolona. Tek kada se bude postavila prava dijagnoza može se razmatrati neko drugo rešenje, koje bi možda moglo u nekom trenutku moglo da uključi hirurgiju kao rešenje, ali se operisanje napamet uz pretpostavku da je problem u dužini debelog creva smatra greškom.

 1. Molim Vas, majka mi je 06.09.2021.operisala CA debelog creva, cekum.. izvedena ileostoma..inst za onkol i radiol Srb(ima 81 god, do pre 2 mes u dobrom zdrav stanju, samo pre 6 God, operisala tu desnog jajnika, benigno,sve odstranjeno,),ostalo b.o.pila samo Skopril, Propafen 150 mg. Sada karcinoma i promena na slezini čeka se konačni HP posle operacije(nakon kolonoskopiju adenokarcinom) Moje pitanje, nakon operacije nema bolova, oper dobro podnela, rada b.o ali su nastale druge tegobe, malaksala,hrana i tečnost brzo izlazi na ileostomu(prilično tečna i često),tenzija vrlo niska, često 80/40,do 100/60.od tad je na infuzija a, Hartman, Glukoza, NaCl. I po 2 puta dnevno, gubi dosta tečnosti na ileostomu.Šta još mogu da uradim i kod kog spec inače je drugo b.o.Unapred zahvalna. Viša med snežana Stojsavljević, Kovin

  Odgovoreno: 13. 10. 2021.
  • Prim. dr sci. med. Jelena Petrović Šunderić

   Postovana gospodjo, 

   Pacijenti na ileostomu zaista mogu gubiti dosta tečnosti, a jedno od rešenja je Loperamid u umerenim dozama i adekvatna nadoknada tečnosti i elektrolita. Ovaj lek ne bi trebalo da uzimate na svoju ruku, već isključivo uz konsultaciju ordinirajućeg hirurga ili gastroenterologa.

 1. Molim Vas., sinu mi na trticnoj kosti već 5-6 put gnoji urasla dlaka. Sada je pod terapijom clindamicina.. Mesto upale se otvorilo ali kaže da ima još gnoja. Sve bi bilo drugačije da nije na odsluzenju zatvorske kazne u Valjevu. Sta Vi savetujete. Hvala unapred. Ja ću Vam poslati moj mejl a njegove podatke pošto ga nemozete kontaktirati

  Odgovoreno: 13. 10. 2021.
  • Prim. dr sci. med. Jelena Petrović Šunderić

   Postovana gospodjo,

   Urasla dlaka se u principu ne leči antibioticima, već isključivo hirurškim putem. Potrebno je da se zatraži konsultacija hirurga radi incizije i drenaže gnojne kolekcije, koja će se tada u roku od nekoliko dana smiriti uz redovna previjanja. Kada bude izašao treba da se obrati hirurgu radi definitivne operacije i rešavanja tog problema.

 1. imam veoma tvrdu stolicu,koja je veoma debela,caloprotektin mi je povecan,dabi izazvao stolicu upotrebljavam evo cepici.gastrolog kcs mi je dao laxogel 3x1 i duphalac 3x15ml po potrebi .ali nista ne pomaze kolonoskopiju sam radio 10.07.2017 gd mi nadjena dijagnoza k57.0 i84.2 k57.1sad gubim u kilazi

  Odgovoreno: 13. 10. 2021.
  • Prim. dr sci. med. Jelena Petrović Šunderić

   Postovani,

   Neophodno je ponoviti kolonoskopiju za početak. Ne znam koliko imate godina i kakvo Vam je pražnjenje bilo do sada, ali ako su zatvori nova pojava mozda treba uraditi još neke preglede. Divertikuloza creva se ne leči hirurški ako nema krvarenja i nekih većih tegoba, ali se reguliše ishranom, a takve jelovnike vrlo lako možete naći na internetu. Povećani calprotectin u stolici ukazuje na upalu u digestivnom traktu, koja može, ali ne mora biti uzrokovana procesom u debelom crevu. Dijagnostičke metode koje su standard u ovakvim situacijama su CT ili MRI abdomena uz kolonoskopiju koja je neophodna.

 1. Postovanje, imam problem vec tacno mesec dana. Naime, zensko sam 34 god i pre mesec dana jedan dan nisam nista jela, prazan mi je bio zeludac. Taj dan sam popila 2 limunade i uvece otisla na trening u teretanu gde sam izmedju ostalog dizala vece kilaze, trcala i sve sto ide uz to. Sutradan me je probudio neopisivo jak bol u zelucu i non stop mi se povracalo, iako nisam povracala jer nisam imala sta. Taj bol mi traje i sad, s tim sto je uglavnom u ranim jutarnjim satima, nadut mi je stomak, nemam apetit a i kad sam gladna jako brzo se zasitim. Osecam kiseo ukus u ustima, ponekad mi se odjednom nesto zgadi i iz cista mira povratim, zeludac mi je jako osetljiv i sve mi to utice jako i na psihu i na raspolozenje. A od skoro sam promenila i posao i klimu i ishranu i dobila sam i proliv, zapravo ili mi je stolica tvrda ili imam proliv. Osecam kao da je sve ovo krenulo od zeluca...moje pitanje je, sta da radim? Pila sam svasta nesto za zeludac, i od sode mi je def najbolje jer posle nje povnem da podrigujem i pocinju tada da mi se cuju i creva i zeludac...Da li da pijem nesto ili da se javim kod doktora? Mnogi mi predlazu da idem da "namestim" zeludac, kazu da mi se "pomerio" sto je meni malo i cudno moze da se pomeri organ. Hvala na odgovoru.

  Odgovoreno: 13. 10. 2021.
  • Prim. dr sci. med. Jelena Petrović Šunderić

   Postovana, 

   Po ovome sto ste napisali zaista deluje kao da Vam se zeludac pomerio, sto se moze desiti kod velikih napora. Najverovatnije je doslo do stvaranja zeludacne kile, tj. do pomeranja dela zeluca u grudni koš. Neophodno je da se uradi gastroskopija i postavi prava dijagnoza. U slučaju manje kile tegobe se mogu drzati pod kontrolom lekovima i sređenim životnim navikama, ali ako tegobe potraju preporučuje se hirurško lečenje.
Zakažite pregled kod Prim. dr sci. med. Jelena Petrović Šunderić