Mr sci. med. dr Helena Maksimović

Specijalista radiologije

Mr sci. med. dr Helena Maksimović, Specijalista radiologije

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 2

 1. Postovani

  Da li je moguce da mi protumacite nalaz radiologa koji je napisan. Radi se o muskarcu starom 66 godina. RTG SRCA I PLUCA PA POLOZAJ, STOJECI STAV Rotacija u desno, lopatice delom preko plucnih polja.. Obostrano zadebljala apikalna pleura. Manja transparencija desno hilobazalno. Makronodularna senka proksimalno od male incizure. Hilusne senke voluminoznije. Obostrano hilobazalno naglasena bronhovaslkularna sara. Srcane senke granicne velicine, sireg ao luka. Kostrofrenicni sinusi tehnicki iseceni.

  Odgovoreno: 15. 01. 2020.
  • Mr sci. med. dr Helena Maksimović

   Postovani,

   Ovako napisan radiološki izveštaj je pre svega namenjen drugom lekaru, tj pacijentovom nadležnom ordinarijusu. Na samoj radiografiji nisu uočene tumorske promene, niti akutna oboljenja (pneumonija, infartkt), već samo hronične i ožoljne promene, kao i promene veličine srčane senke. Posle ovakvog radiološkog nazlaza pacijenta treba da pregleda kardiolog.

   Srdačno

   drHelena Maksimović

 1. Rendgen i skener pluća
  Pitanje broj: #165550

  Da li je moguće da se na snimku rentgena pluća vidi neka fleka, a da se na skeneru ne vidi, odnosno ne komentariše?

  Odgovoreno: 24. 12. 2019.
  • Mr sci. med. dr Helena Maksimović

   Poštovani,

   U principu, svaka promena koja je uočena na rendgenu zahteva proveru prisutva i etiologije iste na CT-u i ponekad se, na sreću pacijenta, promena uočena na radiografiji ne uočava na skeneru, jer je najčešće u pitanju bio neki projekcioni efekat. Dakle konkretan odgovor je - da, moguće je.

   Srdačno,

   dr Helena Maksimović