Dr Dušan Marić

Specijalista opšte i dečije hirurgije

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Doc. dr Dušan Marić je specijalista ortopedije i dečije hirurgije, uža specijalnost dečija ortopedija, ultrazvuk kukova, regenerativna ortopedija, stopalo.

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 115

  1. Moguć prelom malog prsta na nozi
    Pitanje broj: #163083

    Udario sam mali prst na nozi i vec 10 dana se ne vraca u normalu. Otok je spao i ne boli me (ne koristim nista za bolove) ali me boli prednji deo stopala kad stanem na njega i ako stojim par min krece da mi modri ta noga. Da li da ostavim to tako, i jel se to vremenom vrati u normalu, ili da se obratim lekarima (nemam zdravstveno osiguranje). 

    Odgovoreno: 31. 10. 2019.
    • Dr Dušan Marić

      Verovatno se mislili  da se mali prst "ne vraća na mesto" u svoju prirodnu poziciju. Potrebno je da uradite pregled i RTG, moguće da se radi o prelomu proksimalnog članaka malog prsta sa pomeranjem ulomaka. Ako je to, potrebno je uraditi repoziciju prsta i stabilisati ga uz 4. prst, rasteriti se od oslonca na prednji deo stopala.

  1. Poštovani doktore(doktorice), Volio bi da mi protumačite ovaj snimak

    Odgovoreno: 31. 10. 2019.
    • Dr Dušan Marić

      POštovani,

      vrvlo je teško tumačiti snimak bez kliničkog pregleda. Snimak nije zadovoljvajućeg kvaliteta

      Na ovom snimku ( samo AP snimak  levostarnog skočnog zgloba) ne vide se sigurni znakovi povrede koštanih struktura,prisustva edema ,kao ne neprirodnih kalcifikacija. MOže se postaviti sumnja na subhondralu leziju medijalnog segmenta talusa , ali se mora načiniti korelacija sa kliničkim pregledom, snimkom iz drugog pravca kao i ev. snimak  druge noge.

       

      S poštovanjem

  1. Postovani, Imam deformitet knee valgus(x noge) od malena.Nikad nisam isao kod ortopeda povodom toga,jer mi nije puno smetalo do unazad dve,tri godine.Kada skupim noge,kolena mi se dodiruju,medjutim clanci su razdvojeni oko 3cm.Prilikom hoda se gegam zbog deformiteta.Niko u mojoj porodici nema ovaj deformitet,znaci da nisam genetski nasledio.Imam devetnaest godina.Moje pitanje je:Da li mogu da se resim ovog deformiteta jednom za svagda i dovedem noge u normalan polozaj(kada su skupljene,da se i kolena i clanci dodiruju)? I cak ako bi imale neke vezbe,za koliko bih vremena mogao da ispravim noge ? Da li imate iskustva sa nekim pacijentima koji su imali knee valgus pa ste im pomogli da dovedu svoje noge u normalan polozaj? Znam da su mi kosti ojacale i da je to sad sve teze,ali mali tracak nade bi mi dao veliku inspiraciju da pocnem sa nekim vezbama da se resim ovog deformiteta. Hvala puno na Vasem odgovoru,cenim,sve najbolje!

    Odgovoreno: 31. 10. 2019.
    • Dr Dušan Marić

      Poštovani

      razmak izmedju članaka od 3 cm ne mora da ukazuje da imate x noge (genua valga).

      Da bi jasno definisali gde je problem ( može biti i jeste najčešće u kuku zbog neadekvatne anteverzije)

      potrebno je uraditi skanimetriju donjih ekstremiteta: pšreciznpo se izmri uglovi  i predloži način  lečenja)

      Ako se radi o genua valga klasičnog tipa samo operativno lečenje  može u potpunosti u Vašim godinama dovesti do kompetne normalizacije uglova kostiju natkolenice i potkolenice.

      potrebno je svakakao doći na pregled.

  1. Mom sinu 16.god. e doktor pogledao "kvrge " na ivicama stopala i prilikom pregledav rekao losa statika stopala.posle podometrije dobio uloske koje nosi, .sad leto nenosi uloske ponovo se vide te kao burse i jos crvena svaka.. U razgovoru sa detetom on mi rece pa to je mama zato sto sedim ovako (turski sed) dok igram igrice.A igrice nazalost se igraju satima i satima.Da li je moguce da se sve to desava zbog tog polozaja i trenja o pod. Poslacu u prilogu i fotografiju. Srdacan pozdrav.

    Odgovoreno: 31. 10. 2019.
    • Dr Dušan Marić

      Poštovana

      Na osnovu snimka radi se o jednom uobičajenom stanju koje se naziva juvenilna osteohondroza. Nije uzrokovana turskim sedom.

       Najčešće se radi ointezivnom rastu skeleta  i mišića. Na navedenom mestu se pripaja mišić m.peroneus brevis koji se za kost pripaja putem hrskavice rasta: on jednostavno hoće da "otčupa" svoj pripoj. Telo "ne da" brani se tako  što se stvara inlfmatorni proces kooji izazivaubrzano zarastanje na mestu najveće vučne sile tetive. 

      Obavezno uraditi RTG: NA RTG se manifestuje u nekoliko  oblika. Vrlo retko može da rezultuje prelomom tj avulzijom pripoja.

      TH fizikalna, pošteda od  aktivnosti sa intezivnim doskokom i izvrtanjem stopala,  uložak za  obuću sa pronacionim  klinom.pošteda od svih aktivnosti koje mogu uzrokovati pogoršanja minimalno 6-8 nedelja.

      Potrebno je doci i na pregled.

      S poštovanjem

       

       

       

  1. Poštovani,

    Interesuje me cena intervencije: Perkutana vertebroplastika i kifoplastika Majka ima osteoporozu, odavno su joj dva pršljena prelomljena i spljoštena. Pored toga ima lupus, r.artritis, imala je i moždani udar prošle godine. Bila joj je oduzeta leva strana, ali brzo joj se vratila pokretljivost. Ima bolove u lijevoj nozi, i nije samostalno pokretna. Doktori kažu da je to zbog slomljenih pršljenova. Čitao sam na internetu da ovom metodom u nekim slučajevima može i da se vrati visina slomljenom pršljenu koji je spljošten, čime se djelimično koriguje i pogrbljenost, odnosno pogurenost.

    Odgovoreno: 31. 10. 2019.
    • Dr Dušan Marić

      Poštovana

      u odredjenim slučajevima je moguća vertebroplastika koja koriguje visinu  pršljena, ali to zavisi od  više faktora.  U zavisnosti od  kliničkog stanja pacijenta, perkutana vertebroplastika na dva pršljena iznosi oko 450000 dinara pa na više ( u privatniim ustanovama)

       

       S poštovanjem

Prikazano 11-15 od ukupno 115 pitanja




Zakažite pregled kod Dr Dušan Marić