Urođeno išćašenje kukova


Urođeno iščašenje kukova je jedna od najdominantnijih urođena mana u koštano-zglobnom sistemu. Prema lekarskim statistikama 75% urođenih deformiteta lokomotornog sistema pripisuje se ovom poremećaju. Vrlo često je iščašenje kukova udruženo sa drugim deformitetima. U osnovi poremećaja je nepravilnost u razvitku zgloba kuka, što u slučaju neadekvatnog tretmana i kašnjena sa terapijom ostavlja vrlo teške posledice, težek invaliditet. Deformitet kukova se kasno otkriva, jer po rođenju nije odmah uočljiv kao ostale urođene mane.

Kako se ispoljava?

Ispoljava se nejednakim brazdama na nogama, ograničenim pokretima u kuku, a u nekim slučajevima jedna noga može biti kraća. Poremećaj je deset puta češći kod muške nego kod ženske dece.

Kako nastaje urođeno išćašenje kukova?

U većini slučajeva dete se ne rađa sa ovim deformitetom, već se poremećaj manifestuje prilikom prohodavanja, jer ova dece dve meseca kasnije prohodaju u odnosu na svoje vršnjake.Deformitet nastaje zbog vrlo plitke čašice i nerazvijene glavice zgloba kuka, tako da pod uticajem sopstvene težine tela prilikom prohodavanja, kuk izlazi iz svoje plitke čašice i nastaje iščašenje. Očigledno je da se dete faktički ne rađa sa deformitetom, već da on nastaje usled uticaja spoljnih faktora. Zato je neophodno sprečiti njihov uticaj.


Šta je poterebno preduzeti kao meru prevencije?

Prvo što roditelj mora da uradi je da odnese bebu na pregled kod pedijatra ili ortopeda. Na osnovu pregleda i nalaza (ultrazvuk, rtg) utvrđuju se promene. Neophodno ih je ustanoviti što pre, najkasnije do 6. meseca starosti bebe. Vrlo bitnu ulogu u prevenciji išćašenja ima majka. Ona može preduzeti niz mera da spreči moguću pojavu poremećaja. Pre svegaje neophodno da primeni:
  • široko povijanje
  • korišćenje specijalnih gaćica
  • dete ne treba pre vremena da stoji (dok samo ne bude sposobno)
  • ne koristiti dubak ili hodalicu
  • vežbe pri presvlačenju i kupanju bebe
Vežbe su bezbolne i ne dozvolite da Vas plač bebe obeshrabri pri njihovom sprovođenju. Tehnika vežbi se zasniva na savijanju nogu u kukovima i kolenima, a zatim razmicanje nogu u kukovima. Kod neke dece potrebno je da se korekcija izvrši putem postavljanja kaiščića ili aparata. U težim slučajevima neophodan je i operativni zahvat.


Podeli tekst:

Autor Dr Dragan Zlatanović

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Djordje 15.03.2009

    Dobio sam opkladu zahvaljujući ovom tekstu, a radilo se o tome da li dete treba stavljati na noge pre nego samo ustane!
    Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde