Dr Bojan Jovanović

Opšti hirurg

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

 Bojan Jovanović

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 220

  1. Postovana doktorice, zalim da Vas pozdravim i pohvalim, citajuci Vase odgovore dosta sam saznala. Ja imam jedno mozda glupo potanje ali me zanima. Moj momak je dav puta imao vrednost secera nataste od 6.2 (od nekih 10 merenja u periodu od 2 god.). Doktorica mu je rekla da samo prati secer svremena na vreme. On sada vadi krv na svakih tri meseca i poslednji put mu je secer bio 5 ( uz blagi porast HDL i smanjenje LDL). Pre vadjenja krvi on nije jeo nekih 18h ( rucao je oko 15h prethodnog dana, a krv je vadio oko 09h sutradan), da li ovakav rez. predstavlja realnu sliku ili je to uticalo na smanjenje secera, posto kazu da ne treb jedsti do 12h pre vadjenja krvi. Ja se izvinjavam na opsirnosti, ali Vas najlepse molim za odgovor.

    Odgovoreno: 03. 04. 2008.
    • Dr Bojan Jovanović

      Vrednosti glikemije izmerene naste od 7,0 mmol/l i vise kao i bilo kada u toku dana od 11,1 mmol/l i vise su dijagnosticki kriterijum za secernu bolest. Kod osoba koje imaju povisene vrednosti jutarnjih glikemija ali ne vece od 7,0 mmol/l indikovano je obavezno uraditi oralni glukozo tolerans test (OGTT) kojim bi se postavila definitivna dijagnoza vrste poremecaja glikoregulacije i od cega zavisi dalji postupak i eventualno lecenje. Niste mi napisali da li je takav test uradjen kod vaseg decka jer ako nije to treba obavezno uraditi. U slucaju da je radjen napisite mi vrednosti istog pa cu vam dati moje definitivno misljenje. Ass.dr Milena Velojic Golubovic

  1. Postovana dr Milena, da li su povecane vrednosti antitela znak da je u pitanju hasimoto tireoiditis ili na to ukazuju (pored antitela) i povecane vrednosti hormona? Da li su moguci simptomi karakteristicni za poremecaj rada zlezde i ukoliko su hormoni mirni a antitela uvecana? T3, T4 I TSH su u mom slucaju u granicama , a antitela su 1:1300. Pitam Vas to zbog toga sto imam problem sa malaksaloscu, opstipacijom , osecajem hladnoce.Hvala unapred i puno uspeha u daljem, po ovom sajtu sudeci, nesebicnom radu!

    Odgovoreno: 03. 04. 2008.
    • Dr Bojan Jovanović

      Visok titar antitela jeste potvrda dijagnoze Hashimotovog tiroiditida. Da li pak postoji poremecaj funkcije zlezde procenjuje se na osnovu vrednosti tiroidnih hormona i TSH koji su kod vas jos uvek u referentnom opsegu tako da se simptomi koje navodite ne mogu u ovom trenutku dovesti u vezu sa radom stitnjace. Ono sto se kod vas moze ocekivati u narednom periodu jeste postepeno smanjivanje funkcije stitaste zlezde i nastanak hipotireoze, koja se odlikuje simptomima koje navodite ali i obaveznim porastom vrednosti TSH. Ass.dr MIlena Velojic Golubovcic

  1. postovani doktore, imam 23.god. i rezultati su sledeci: TSH 1,5; FT4 14,4; > TT3 0,8. zanima me koliko je ozbiljna situacija, jer mi je nesto smanjen > TT3. da li treba da se ponove analize? > > hvala!

    Odgovoreno: 03. 04. 2008.
    • Dr Bojan Jovanović

      Obzirom da su vam vrednosti TSH i FT4 u referentnom opsegu i ako nema klinickog nalaza koji bi ukazivao na eventualni poremecaj funkcije zlezde, nema potrebe da se brinete. Naravno, uvek mozete ponoviti vrednosti ali po meni za tim nema potrebe jer su vam ponavljam i TSH i FT4 u granicama normale. Ass.dr MIlena Velojic Golubovic

  1. Stitna zlezda uvecana difuzno pokretna,difuzna bez reg LGL.EKG;s,r.Fr 80/min,bez znacajnih promena ST-T- AB;SE,Kksl,kompletna biohemija b.o.T3 2,2 T4 115, TSH 4,8, TG 1,6, Atg at 607.DG.interniste;Struma glanduela thyreoidaee diffussa Thyreoiditis Hashimota?Teba da uradim TPO antitela, i UZ stitne zlezde i vratai Rtg jednjaka.Molim vas koja je moja dijagnoza?Mnogo sam se ugojla i noge mi oticu oko zglobova.

    Odgovoreno: 03. 04. 2008.
    • Dr Bojan Jovanović

      Na osnovu svega sto ste napisali vi bolujete od hronicne autoimune upale stitaste zlezde ( Hashimotov tiroiditis ) koja za sada ima normalnu funkciju ali koja je predisponirana da u buducnosti prestane sa adekvatnim radom, odnosno da dodje do pojave hipotireoze. U ovom trenutku, sve dok je TSH u referentnom opsegu, nema potrebe za lecenjam vec samo za periodicnim pracenjem ultrazvukom i vrednosti TSH i T4. Ass.dr Milena Velojic Golubovic

  1. Pre 2 godine dijagnostikovana mi je osteoporoza i odredjena terapija tbl. fosamax 1xnedeljno, alfa D3 1xdnevno i kalcijum 500mg 1xdnevno. Posle godinu dana ponovljeno je dexa snimanje i pokazalo malo poboljsanje. Pre 2 meseca poceo je da raste nivo kalcijuma u krvi. Prestala sam da uzimam kalcijum i alfa D3, a nastavila fosamax. Kalcijum je i dalje povisen i sada je 2,7. Primetila sam sitne crvene tackice po telu, koje se ne gube. Molim Vas da mi odgovorite i posavetujete me koju terapiju da uzimam. Hvala unapred.

    Odgovoreno: 02. 04. 2008.
    • Dr Bojan Jovanović

      Po meni kao prvo nuzno je da se obratite koznom lekaru koji bi pogledao vase promene na kozi i dao misljenje o cemu se radi. Ako i najmanje ima indicija da su promene usled reakcije na lek koji koristite moracete da sa istim prekinete i evantualno zamenite nekim drugim iz te grupe lekova npr.tbl.Bonviva ili sl. Svakako treba konsultovati i lekara koji vas leci od osteoporoze i koji vam je ukljucio terapiju jer je i njegova procena u tom smislu bitna. Ass.dr Milena Velojiæ Goluboviæ

Prikazano 11-15 od ukupno 220 pitanja