Dr Bojan Jovanović

Opšti hirurg

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

 Bojan Jovanović

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 220

  1. Postovanje Profesore! Nadam se da cete mi uskoro odgovoriti! Moj otac je 1949. godiste i jako je mrsav. Puno jede, ali je sama kost i koza. Vec smo ga vodili kod interniste, gastroenterologa, EKG, rentgen, gastroskopija, analiza krvi na sve i svasta, analiza na okultno krvarenje i nista. Imao je samo blagi gastritis i pio je Controloc. Naglo se promenio kada je ostao kuci, posle privatizacije firme (mada je dobro prosao, jer je dobio otpremninu), poceo je mrsaviti i psihicki se promenio. Nekada je pio iod proslog maja nema pristup alkoholu. Neki priljatelji su spomenuli da mu se proveri stitna zlezda. Sta Vi mislite? Koji je razlog njegovog mrsavljenja i ponasanja? Stalno trazi cigare od slucajnih prolaznika, samo hoce da jede i pije. Ince, nenormalno puno jede. Nista ga ne interesuje,nije uopste uvidjajan. Stalno nervira citavu porodicu i vec nam jako kida zivce i unistava zdravlje. Sta je Vase misljenje? Inace, obratio sam se i psihijatru preko vaseg sajta, ali nisam dobio odgovor. Hvala unapred! Pozdrav!

    Odgovoreno: 23. 04. 2008.
    • Dr Bojan Jovanović

      Postoje endokrini poremecaji koji mogu usloviti veliki gubitak telesne tezine uz ocuvani i povecani apetit, npr hipertireoza, secerna bolest. Ipak, citajuci vas mejl, vise imam utisak da je kod vaseg oca u pitanju psihicki poremecaj, tako da vam savetujem da ga prvo odvedete kod psihijatra na pregled, pa tek ako se on izjasni negativno, obratite endokrinologu za dalje ispitivanje.
      Ass.dr Milena Velojic Golubovic

  1. Postovani, u izvestaju koji mi je doktorka napisala pise sledece: iz anamneze: unazad oko 2 god. lecena tijastatom zbog hipertireoze. Oko godinu unazad nije pila lek, sada se javlja sa znacima recidiva. Objektivno: P= oko 120/ minuta. Difuzno uvecana zlezda bez vaskularnih fenomena. Ultrasonografija stitaste zlezde: stit. zlezda je u celini difuzno uvecana, desni rezanj je veci od levog homogene dominantno hipoehogene ehostrukture, bez fokalnih promena. Dimenzije: DR 25x60x26mm, LR 20x58x20mm, debljina istmusa oko 5mm. DG: struma diffusa gl.THYREOIDEAE. HYPERTHYREOIDISIMUS RECIDIVANS. TH: Tbl. Tiastat 2x1 dnevno u toku prvih 14 dana, dalje smanjiti dozu leka na 2x1/2 do kontrole, uz povremenu kontrolu broja leukocita. Za definitivno izlecenje najverovatnije ce biti potrebna radikalna terapija (operacija). Kontrola za 2 meseca sa novim nalazima T4,T3,TSH. Poslednji nalaz je TSH 0,004; T3 9,24, T4 309. Interesuje me da li je moguce izbegavanje operacije i drugo, u slucaju operacije da li prethodno hormoni treba u potpunosti da se dovedu u red?

    Odgovoreno: 04. 04. 2008.
    • Dr Bojan Jovanović

      Kao sto sam vam vec odgovorila u predhodnom mejlu, potrebno je zapoceti ponovno lecenje tireosupresivima, sto je kod vas vec i ucinjeno, a po smirivanju hiperfunkcije zlezde razmotriti mogucnost primene drugih ali svakako definitivnijih nacina lecenja vase bolesti obzirom da je doslo do recidiva. Imajuci u vidu vase godine, slazem se sa vasim endokrinologom da je operacija bolje resenje od primene radioaktivnog joda. Priprema za operaciju podrazumeva eutiroidno stanje pacijenta, odnosno da su vrednosti hormona u referentnom opsegu. Ass.dr Milena Velojic Golubovic

  1. najnoviji labaratorijski rezultati moje majke su sledeci, t3-2.02, t4-167.0 htsh-0.012 Svaki dan uzima terapiju EUTHUROX 100 tablete u dozi 1.5 tablete ujutro. stari nalazi su sledeci 04.09.2007 tsh-9.61 t3-1.1 t4-108 12.07.2006 tsh-12.5 t3-0.9 t4-81 04.11.2005 tsh-29.1 t3-1.5 t4-88.1 Molimo Vas savet kako da nastavimo lecenje. Unapred zahvalan

    Odgovoreno: 04. 04. 2008.
    • Dr Bojan Jovanović

      Potrebno je smanjiti dozu leka sa 150 na 125 mikrograma i za mesec ipo do dva od upotrebe ove doze ponoviti vrednosti FT4 i TSH. U slucaju eutiroidnog stanja (vrednosti TSH u referentnom opsegu) zadrzati tu dozu ili je pak korigovati u zavisnosti od tadasnjih vrednosti hormona. Ass.dr Milena Velojic Golubovic

  1. Postovana doktorko, Moja prijateljica je nedavno uradila pregled tj dala krv i uradila TSH T3 T4. TSH 0.004(0.4-4.0) ; T3 5.2 (1.1-2.6) ; T4 248 (58-161) Sta da uradi osim odlaska na pregled kod endokrinologa i pregleda stitne zlezde kolordoplerom.Sta sme da jede a sta ne sme.Pije magnezijum ,Kalcijum sa vitaminom D i vitamin B. Hvala unapred!

    Odgovoreno: 04. 04. 2008.
    • Dr Bojan Jovanović

      Vasa prijateljica na osnovu vrednosti hormona koje navodite boluje od Hipertireoze koja zahteva lecenje, te savetujem da se odmah javi endokrinologu. Ass.dr Milena Velojic Golubovic

  1. POSTOVANA,U NASLOVU SAM VAM NAPISALA DIJAGNOZU.ZA DEFINITIVNO IZLECENJE DOK PREDLAZE OPRSCIJU .KONTROLA MI JE ZA 2 MESECA.PREDLAZE DA SE CELA IZVADI.NIJE MI JASNO,KAKO JE MOGUCE DA STRES DOVEDE DO TOGA DA LI HORMONI MORAJU DA SE DOVEDU U NORMALU,DA BI SE OPERACIJA URADILA KOLIKO JE,OTPRILIKE POTREBNO ZA OPORAVAK .DA JI JE OPERACIJA NEOPHODNA .NAPISACU VAM CEO IZVESTAJ.IZ ANAMNEZE,UNAZAD OKO 2 GOD LECENA TIASTATOM ZBOGHIPERTIREOZE.GODINU UNAZAD NIJE PILA LEK,SADA SE JAVILA SA ZNACIMA RECIDIVA.P OKO 120 MM.DIFUZNO UVECANA ZLEZDA BEZ VASKULARNIH FENOMENA.DESNI REZANJ JE VECI OD LEVOG HOMOGENE DOMINANTNE EHOSTRUKTURE,BEZ FOKALNIH PROMENA. HVALA VAM UNAPRED

    Odgovoreno: 03. 04. 2008.
    • Dr Bojan Jovanović

      Vi imate recidiv hipertireoze sto nije redak slucaj i zbog cega vas doktor smatra da treba traziti druge definitivnije modalitete lecenja. Mogucnosti lecenja pored medikamentne jesu primena radioaktivnog joda ili hirusko odstranjivanje stitnjace. Odluka o daljem vidu lecenja u mnogome zavisi od gradje i velicine zlezde, vasih godina i eventualne pridruzenosti nekog drugog oboljenja. Bez obzira koji vid lecenja bude primenjen za sada prvo treba ponovo da vam se zapocne terapija tireosupresivima (npr tbl. Tiastat i sl) pa tek sa smirivanjem aktivnosti zlezde da se donese odluka o daljem definitivnom lecenju. Po meni, obzirom na povracaj bolesti, svakako treba razmotriti mogucnost primene neke od drugih gore pomenutih metoda lecenja, te se u tome slazem sa vasim doktorom. Ass.dr Milena Velojic Golubovic

Prikazano 6-10 od ukupno 220 pitanja