Operacija slepog creva (Apendektomija)

Apendektomija (operacija slepog creva) je hiruško uklanjanje crvuljka - appendix. To je uobičajena procedura koja se izvodi u cilju lečenja apendicitisa (zapaljenja crvuljka - slepog creva).

Operacija slepog creva

Upala slepog creva

Appendix (crvuljak, slepo crevo), je mali džep povezan sa lumenom debelog creva (cekum-deo kolona). Nalazi se u donjem desnom kvadrantu abdomena. Tačna uloga apendiksa nije poznata. Smatra se da pomaže u oporavku od dijareje, upalnih procesa i infekcija debelog i tankog creva, međutim telo može sasvim normalno funkcionisati bez apendiksa.

Kada upalni proces zahvati apendiks dolazi do stvaranja otoka i nastanka gnoja. Ovo oticanje i nakupljanje gnoja može dovesti do pojave bola u visini pupka koji se može širiti u donji desni segment abdomena. Hodanje i kašalj mogu pogoršati bolove, bolesnici takođe od simptoma mogu imati mučninu, povraćanje i dijareju (proliv).

Pročitajte sve o upali slepog creva >>>>>>>>

Veoma je bitno tražiti medicinsku pomoć ukoliko se jave ovi simptomi. Ukoliko se stanje ne leči adekvatno može doći do perforacije (pucanja) apendiksa  i oslobađanja bakterija i ostalih toksičnih supstanci u trbušnu duplju, što može ugroziti život bolesnika a takođe zahteva duže bolničko lečenje.

Apendektomija je stardandna procedura u lečenju apendicitisa. Bitno je da se uklanjanje apendiksa izvede što pre, pre nego što dodje do rupture. Nakon apendektomije većina bolesnika se oporavi brzo i bez komplikacija.

Zašto se apendektomija izvodi?  

Najlakši i najbrži način lečenja apendicitisa je njegovo hiruško uklanjanje. Ovo se vrši u cilju sprečavanja komplikacija koje nastaju kao posledica neadekvatnog lečenja.

Simptomi apendicitisa podrazumevaju:

I ako se bol tipično javlja u donjem desnom segmentu trbuha, trudne žene mogu imati bol u gornjem desnom segmentu trbuha, zbog pomeranja creva usled rasta ploda i materice.

Rizici

Apendektomija je jednostavna i ustaljena hiruška procedura, međutim postoje rizici koji su povezani sa ovom operacijom, uključujući:

 • krvarenje
 • infekcije
 • povrede okolnih organa
 • neaktivnost creva.

Važno je napomenuti da su rizici ove hiruške procedure daleko manji od rizika koji postoje ukoliko se apendicitis ne leči adekvatno.

Priprema za operaciju slepog creva

Bolesnik mora izbegavati unušenje hrane i pića najmanje osam časova pre operacije. Takođe je neophodno reći lekaru o lekovima koje bolesnik koristi i lekar bi trebalo da napomene šta se i kako koristi pre i posle operacije.

Ono što je takođe bitno napomenuti lekaru je:

Operacija se uglavnom izvodi u opštoj anesteziji, u retkim slučajevima se može izvesti i u lokalnoj anesteziji.

Po prijemu u medicinsku ustanovu lekar će uzeti anamnezu i sprovesti fizikalni pregled. Tokom pregleda je neophodno opipati abdomen da bi se ustanovilo tačno poreklo bola. Takođe, lekar može zatražiti i analize krvi i neki od radioloških pregleda (ultrazvuk abdomena).

Pre operacije, bolesniku se obezbeđuje venska linija i vrši nakodnada tečnosti (infuzija) i tom prilikom daju se neophodni lekovi.

Kako se izvodi?

operacija slepog creva slika iz sale

Postoje dva načina izvođenja ove operacije:

 • otvorena (klasična)
 • laparoskopska

Izbor metode zavisi od više faktora uključujući težinu stanja i medicinsku istoriju.

Otvorena Apendektomija

Tokom otvorene apendektomije hirurg pravi rez u predelu donjeg desnog kvadranta abdomena, kroz koji će sam apendiks biti uklonjen, nakon toga rez se zatvara suturama (koncima, ušivanjem). Ova procedura omogućava hirurgu da očisti trbušnu duplju ukoliko je došlo do pucanja crvuljka, ili ukoliko je osoba imala ranije trbušne operacije.

Laparoskopska apendektomija

Tokom laparoskopske apendektomije hirurg pristupa apendiksu kroz nekoliko malih rezova na trbuhu kroz koje se plasira kanila (uska tuba). Kanila se koristi da se trbuh naduva ugljendioksidom koji obezbeđuje odvajanje trbušnog zida od trbušnih organa i omogućava da hirurg bolje vidi apendiks. Kada je trbuh naduvan uvodi se instrument koji se naziva laparoskop kroz jednan od razova. Laparoskop je dugačak tanak instrument sa jakim svetlom i kamerom visoke rezolucije na svom vrhu. Kamera omogućava hirurzima da vide unutrašnjost trbuha i da navode instrumente. Kada je pronađen apendiks biće podvezan i uklonjen, a nakon  uklanjanja apendiksa rezovi na trbušnoj duplji se čiste, zatvaraju i previjaju.

Laparoskopija je uglavnom najbolja opcija za starije i ljude koji su gojazni, ima manje rizika od komplikacija u poređenju sa otvorenom apendektomijom i zahteva kraći oporavak.

Šta se dešava nakon operacije?

Nakon operacije bolesnik se posmatra nekoliko sati pre nego što je otpušten kući.

Vreme  napuštanja bolnice zavisi od nekoliko faktora:

 • opšteg stanja
 • tipa operacije koja je sprovedena
 • reakcije tela bolesnika na operaciju

U nekim slučajevima je neophodno da bolesnik prenoći u bolnici. U danima nakon operacije bolesnik može osećati umeren bol u područjima gde su napravljeni rezovi. postojeći bolovi i neprijatnost bi trebalo da se unaprede u narednih nekoliko dana. Obično bolesnik prima i antibiotike kao prevenciju od infekcije nakon operacije. Takođe, smanjivanje rizika od infekcije se postiže tako što se rane od rezova redovno čiste i previjaju.

Znaci infekcije podrazumevaju:

 • crvenilo i otok oko rane
 • povišenu temperaturu
 • jak bol
 • jezu i drhtavicu
 • povraćanje
 • gubitak apetita
 • dijareja (proliv) i konstipacija (zatvor) koji traju duže od dva dana

Šansa za nastanak infekcije je veoma niska i većina bolesnika se oporavi bez problema. Pun oporavak traje od četri do šest nedelja. U tom periodu od bolesnika se zahteva da svede svoje fizičke aktivnosti na minimum da bi bio omogućen adekvatan oporavak tela nakon operacije. Od bolesnika se zahteva redovan dolazak na kontrole i previjanja nakon operacije.

Podeli tekst:

Dr Nikola Spasojević je lekar opšte medicine sa izraženom radnom etikom i profesionalnim pristupom pacijentima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Valentina 25.10.2022

  Dobro jutro. Cerka mi je operisala slijepo crijevo 17.10. Danas je otpustena. Doslo je do puknuca i u stomaku je bilo mnogo gnjoja. Bila je prikljucena na dren 3 dana. Sada kada je izasla u toku sna joj se iscijedila veca kolicina roze tecnosti iz rane oko 1 dl. Ona se osjeca dobro jedino sto se zali na bol u donjem dijelu ledja i malo je blijedunjava i tamna u licu. I da li se to moze ponovo dogoditi? Hvala


 2. Martin 15.09.2022

  Operisan sam pre 4 godine i dalje osecam bol u donjem delu trbuha.ponekad imam osecaj da mi se povraca gubim apetit i imam proliv


 3. Irfan 05.07.2022

  Operisan sam u petak 1 jula i odmah drugi dan sam pusten iz bolnice i sve je ok moja tri reza su ok ali me je ukocila na desnoj strani kao kad nemam kondicije i svaki moj pokret je nekako bolan pa ako bih mogao dobiti kakvu informaciju u vezi toga


 4. Milorad 14.04.2022

  Puklo mi je slepo crevo u subotu a ja sam transportovan u bolnicu tek u ponedeljak kad sam uveče u 22:00 operisan.Imam hroničnu opstrukciju pluća.Kokiko dugu bih trebao ležati u bolnicu?Hvala!


 5. Biljana 03.08.2021

  Poštovani, mom sinu je pre tri nedelje operisano slepo crevo. Zanima me koje namirnice možemo sada uvesti u ishranu ? Kada može da jede palačinke? Sa uvođenjem novih namirnica ima gasove. Kada može da počne da se bavi fizičkom aktivnošću tipa vožnja bicikla, lakši rukometni trening, odlazak na bazen-plivanje, trčanje u parku? Napominjem da se dobro oseća i da je povratio svoju težinu, Ožiljak dobro izgleda.


 6. jasna 20.07.2021

  Mene nisu uopšte previjali svaki dan, kopmrese na ranama stavljene posle opreacije su mi prvi put prromenili treći dan pri otpuštanju iz bolnice. Niko nije vodio računa ni koliko uriniram, a nalivali su me infuzijom nenormalno tako da sam izašla iz bolnice otečena kao balon sa 6 kg viška tj, vode u telu.


 7. Àny 20.04.2021

  Odradena mi je otvorena operacija slijepog crijeva prije 9 dana.Sedam dana nakon operacije sam otpustena kuci (jer je puklo slijepo crijevo i doslo je do upale trbusne maramice).Sada mi je malo procurilo sukrvice gdje je dren bio prikljucen rez je ok.Jel u redu da na tom mjestu malo curi ili ne?


 8. salija sagic 10.01.2021

  Mom ocu je puklo slepo crevo. Operisali su ga i danas je drugi dan nakon operacije. Ne jede nista, prima infuziju i pije caj i vodu. Danas ujutru je povracao pa su mu stavili na nos sondu ali danas je opet povracao. Sestra kaze da mozda nije dobro postavljena sonda. Da li mozete da mi pomognete u vezi toga sto povraca?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde