Operacija slepog creva (Apendektomija)


Apendektomija (operacija slepog creva) je hiruško uklanjanje crvuljka - appendix. To je uobičajena procedura koja se izvodi u cilju lečenja apendicitisa (zapaljenja crvuljka - slepog creva).

Operacija slepog creva

Upala slepog creva

Appendix (crvuljak-slepo crevo), je mali džep povezan sa lumenom debelog creva (cekum-deo kolona). Nalazi se u donjem desnom kvadrantu abdomena. Tačna uloga apendiksa nije poznata. Smatra se da pomaže u oporavku od dijareje, upalnih procesa i infekcija debelog i tankog creva, međutim telo može sasvim normalno funkcionisati bez apendiksa.

Kada upalni proces zahvati apendiks dolazi do stvaranja otoka i nastanka gnoja. Ovo oticanje i nakupljanje gnoja može dovesti do pojave bola u visini pupka koji se može širiti u donji desni segment abdomena. Hodanje i kašalj mogu pogoršati bolove, bolesnici takođe od simptoma mogu imati mučninu, povraćanje i dijareju (proliv).

Pročitajte sve o upali slepog creva >>>>>>>>

Veoma je bitno tražiti medicinsku pomoć ukoliko se jave ovi simptomi. Ukoliko se stanje ne leči adekvatno može doći do perforacije (pucanja) apendiksa  i oslobađanja bakterija i ostalih toksičnih supstanci u trbušnu duplju, što može ugroziti život bolesnika a takođe zahteva duže bolničko lečenje.

Apendektomija je stardandna procedura u lečenju apendicitisa. Bitno je da se uklanjanje apendiksa izvede što pre, pre nego što dodje do rupture. Nakon apendektomije većina bolesnika se oporavi brzo i bez komplikacija.

Zašto se apendektomija izvodi?  

Najlakši i najbrži način lečenja apendicitisa je njegovo hiruško uklanjanje. Ovo se vrši u cilju sprečavanja komplikacija koje nastaju kao posledica neadekvatnog lečenja.

Simptomi apendicitisa podrazumevaju:

I ako se bol tipično javlja u donjem desnom segmentu trbuha, trudne žene mogu imati bol u gornjem desnom segmentu trbuha, zbog pomeranja creva usled rasta ploda i materice.

Rizici

Apendektomija je jednostavna i ustaljena hiruška procedura, međutim postoje rizici koji su povezani sa ovom operacijom, uključujući:

 • krvarenje
 • infekcije
 • povrede okolnih organa
 • neaktivnost creva.

Važno je napomenuti da su rizici ove hiruške procedure daleko manji od rizika koji postoje ukoliko se apendicitis ne leči adekvatno.

Priprema za operaciju slepog creva

Bolesnik mora izbegavati unušenje hrane i pića najmanje osam časova pre operacije. Takođe je neophodno reći lekaru o lekovima koje bolesnik koristi i lekar bi trebalo da napomene šta se i kako koristi pre i posle operacije.

Ono što je takođe bitno napomenuti lekaru je:

Operacija se uglavnom izvodi u opštoj anesteziji, u retkim slučajevima se može izvesti i u lokalnoj anesteziji.

Po prijemu u medicinsku ustanovu lekar će uzeti anamnezu i sprovesti fizikalni pregled. Tokom pregleda je neophodno opipati abdomen da bi se ustanovilo tačno poreklo bola. Takođe, lekar može zatražiti i analize krvi i neki od radioloških pregleda (ultrazvuk abdomena).

Pre operacije, bolesniku se obezbeđuje venska linija i vrši nakodnada tečnosti (infuzija) i tom prilikom daju se neophodni lekovi.

Kako se izvodi?

operacija slepog creva slika iz sale

Postoje dva načina izvođenja ove operacije:

 • otvorena (klasična)
 • laparoskopska

Izbor metode zavisi od više faktora uključujući težinu stanja i medicinsku istoriju.

Otvorena Apendektomija

Tokom otvorene apendektomije hirurg pravi rez u predelu donjeg desnog kvadranta abdomena, kroz koji će sam apendiks biti uklonjen, nakon toga rez se zatvara suturama (koncima, ušivanjem). Ova procedura omogućava hirurgu da očisti trbušnu duplju ukoliko je došlo do pucanja crvuljka, ili ukoliko je osoba imala ranije trbušne operacije.

Laparoskopska apendektomija

Tokom laparoskopske apendektomije hirurg pristupa apendiksu kroz nekoliko malih rezova na trbuhu kroz koje se plasira kanila (uska tuba). Kanila se koristi da se trbuh naduva ugljendioksidom koji obezbeđuje odvajanje trbušnog zida od trbušnih organa i omogućava da hirurg bolje vidi apendiks. Kada je trbuh naduvan uvodi se instrument koji se naziva laparoskop kroz jednan od razova. Laparoskop je dugačak tanak instrument sa jakim svetlom i kamerom visoke rezolucije na svom vrhu. Kamera omogućava hirurzima da vide unutrašnjost trbuha i da navode instrumente. Kada je pronađen apendiks biće podvezan i uklonjen, a nakon  uklanjanja apendiksa rezovi na trbušnoj duplji se čiste, zatvaraju i previjaju.

Laparoskopija je uglavnom najbolja opcija za starije i ljude koji su gojazni, ima manje rizika od komplikacija u poređenju sa otvorenom apendektomijom i zahteva kraći oporavak.

Šta se dešava nakon operacije?

Nakon operacije bolesnik se posmatra nekoliko sati pre nego što je otpušten kući.

Vreme  napuštanja bolnice zavisi od nekoliko faktora:

 • opšteg stanja
 • tipa operacije koja je sprovedena
 • reakcije tela bolesnika na operaciju

U nekim slučajevima je neophodno da bolesnik prenoći u bolnici. U danima nakon operacije bolesnik može osećati umeren bol u područjima gde su napravljeni rezovi. postojeći bolovi i neprijatnost bi trebalo da se unaprede u narednih nekoliko dana. Obično bolesnik prima i antibiotike kao prevenciju od infekcije nakon operacije. Takođe, smanjivanje rizika od infekcije se postiže tako što se rane od rezova redovno čiste i previjaju.

Znaci infekcije podrazumevaju:

 • crvenilo i otok oko rane
 • povišenu temperaturu
 • jak bol
 • jezu i drhtavicu
 • povraćanje
 • gubitak apetita
 • dijareja (proliv) i konstipacija (zatvor) koji traju duže od dva dana

Šansa za nastanak infekcije je veoma niska i većina bolesnika se oporavi bez problema. Pun oporavak traje od četri do šest nedelja. U tom periodu od bolesnika se zahteva da svede svoje fizičke aktivnosti na minimum da bi bio omogućen adekvatan oporavak tela nakon operacije. Od bolesnika se zahteva redovan dolazak na kontrole i previjanja nakon operacije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde