Faringitis (Upala ždrela)

Akutni faringitis (pharyngitis acuta) se retko javljaju izolovano, samostalno, već u sklopu zapaljenskih oboljenja sluznice nosa i sinusa, usne šupljine i krajnika, najčešće kao propratni simptomi kod većine infektivnih bolesti.

 

 

Uzrok nastanka

Uzočnici su virusi (adenovirus, rinovirusi) i bakterije (streptokok, pneumokok, hemofilus).
Može biti uslovljen i lokalnom traumom. Češći je u periodu hladnog, vlažnog vremena i kod osoba sa oslabljenom otpornošću.

 

Klinička slika

Laki oblik uključuje: suvoću, bol, uvećanje cervikalnih limfnih čvorova, povišenu telesnu temperaturu, dok je sluzokoža otečena i infiltrovana.

 

U teškom obliku postoje: visoka temperatura i izraženi opšti i lokalni simptomi, otok mekog nepca i resice, mukopurulentan eksudat, crvenilo lica i bledilo oko usana. Komplikacije ovog oblika su: akutni ototis, septikemija, otok larinksa.

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda farinksa (orofaingoskopija, zadnja rinoskopija, indirektni pregled larinksa i hipofarinksa).

 

Lečenje

U večini slučajeva je simptomatska (čajevi, antiseptici, analgetici, antipiretici). U težim oblicima se daju antibiotici parenteralno.

 

Hronično zapaljenje ždrela (pharyngitis chronica)

Kod hroničnog faringitisa tegobe ne traju permanentno, hronično, već imaju periode remisija i egzacerbacija, smatramo da im više odgovara naziv faringopatija.

 

Uzrok nastanka

Etiologija nastanka ovih promena na sluznici farinksa je kompleksna u njoj učestvuju virusi naročito iz grupe adenovirusa, bakterije koje se sreću u nosu i usnoj šupljini (streptokoke, stafilokoke, pneumokoke) i gljivice.
Navode se i neinfektivni uzročnici kao organska i neorganska prašina, hemijska isparenja na radnom mestu, smog, pušenje, ljuta jela i žestoka pića, hladni (iz frižidera) i vreli (čaj, supa), napici. Neka opšta oboljenja kao dijabetes, ciroza jetre, nefritis, avitaminoze i dr.

Staro je kliničko pravilo "da je ždrelo ogledalo nosa". Nazalna opstrukcija smanjuje i otežava normalno disanje na nos, pa bolesnik diše na usta i drži ih često otvorena. U ovako izmenjenom, habitualnom ili favorizujući zapaljenske promene sluznice farinksa.

Tonzile (krajnici), posredno i neposredno mogu igrati značajnu ulogu u nastajanju faringopatija kao depo za održavanje infekcije. Takođe su kariozni zubi, nepodobni mostovi i parcijalne proteze izvor infekcije u usnoj šupljini pa samim tim i u ždrelu.

 

Klinička slika

Jedna od bitnih osobina ždrela je što gotovo ista simptomatologija može da prati i banalnu kijavicu ili nazeb, zatim niz infektivnih bolesti, razne vrste angina i faringitisa, kao i neka druga (pa čak i maligna) oboljenja u ovom području. Isto tako oboljenje se subjektivno različito reperkutuje kod raznih bolesnika. Ima slučajeva da je sluznica ždrela crvena, zapaljena, otečena, a da bolesnik nema gotovo nikakvih subjektivnih tegoba, niti oseća to stanje sluznice. Ali isto tako ima slučajeva u kojih lekar prilikom pregleda ne može da vidi neke promene, a da bolesnik ima velike subjektivne tegobe.

Glavni i osnovni simptomi su disfagijske tegobe, koje često prati i kašalj. Disfagija ili teškoće pri gutanju imaju svoju gradaciju i idu od bolnih senzacija različitog stepena, pa do osećaja prisustva stranog tela, gušenja i stezanja u grlu. Bol može biti kao laka neprijatnost, osećaj sušenja i zatezanja sluznice u ždrelu, pa ide preko svraba, pečenja, paljenja i bolova koji su naročito izraženi pri uzimanju čvrste hrane.

Kašalj je isto tako čest i uporan simptom. On može da bude različitog karaktera (suv, vlažan, kratkotrajan, uporan, u napadima). Otok i zapaljenje sluznice, njeno stalno iritiranje pojačanom sekrecijom iz nosa i epifarinksa, kao i uzimanje neadekvatne hrane, pića, lekova, čine da kašalj postane manifestan i da se održava.

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda farinksa (orofaingoskopija, zadnja rinoskopija, indirektni pregled larinksa i hipofarinksa), rendgen sinusa, kožnih proba, brisa iz nosa i ždrela.

 

Lečenje

Lokalna terapija u ždrelu sastoji se u davanju antiflogističkih čajeva (beli slez, kamilica, žalfija) promena pH sredine (soda bikarbona), antiseptika (borna kiselina, hexoral, pastile i dr.), analgetika, antihistaminika.  Kod bakterijske infekcije ordiniraju se antibiotici. U toku lečenja mora se sanirati stanja u nosu, usnoj šupljini, zuba, tonzile i lečiti istovremeno ili sukcesivno tegobe u ždrelu. Sve mehaničke prepreke u nosu treba hirurški lečiti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. ivan 19.04.2023

  mog oca boli jedna tacka na desnoj strani jednjaka tri godine vec,obrnuli smo ama bas sve lekare od dr.dragisa misovic,naplacali se privatnika,ma bukvalno sve i niko ne zna sta mu je.Ima blagu devijaciju nosne pregrade,hrce,popije po neku rakijicu,ja sam ubedjen da mu je od toga.Kao da je ispekao taj deo jednjaka,zao mi ga a ne znam vise sta da radim i kako da mu pomognem,to vec dugo traje.Zamislite sebe da vas boli tako dugo kada gutate,da li pljuvacku,da li hleb uvek boli.Ne verujem ni da ima GERB jer je pio i lekove za kiselinu i nista,radili su mu laringoskopiju u misovicu i napisali hronicni faringitis,,,ali od cega,da li ima neki lek sta vise da radim pomagajte


 2. Magdolna canji 29.12.2022

  Naveliste gore da uzročnik upale može biti i bakterija i adenovirus u ovom drugom slučaju ne reaguje na antibiotik meni je izgleda i jedan i drugi uzrok upale. Lečim i pijem antibiotik ali spor je boljitak. Neznam jedino kako dr pregledom ustanovi koji je uzročnik


 3. Nikola 22.08.2022

  Grebuckanje u grlu koje se javlja samo kad promena vremena i važniji vazduh, isao kod doktora, kazu da je od zeludca, za vreme toplih dana jeo sve ko i uvek nije bilo problema, prva promena vremena opet grebanje. Hvala


 4. Snezana 07.09.2021

  Operisala sam stitnu i sad imam tegobe kasalj i upaljeno grlo...


 5. Ružica 06.06.2021

  Prošlo je dve nedelje od operacije štitne žlezde koja je odstranjena cela, meni je glas za 2 tona niži. Nemam problem sa gutanjem nemam bolove u grlu. Samo s vremena na vreme osećam kao da mi vrat zategnut .


 6. Elmir 24.04.2021

  Vec 20 dana imam upaljeno zdrelo nemogu da gutam a kao da jednu stranu ide a druga ne a imam problema sa sinusom i 3 krajnik


 7. ljilja 25.04.2014

  Skoro sam vadila zub, posle toga mi se na krajniku, samo sa jedne strane javio kao plik tj. Otok koji mi smeta pri gutanju hrane, neznam sta je u pitanju, kad pipnem prstom to me ne boli, al osecam da je kao plik, kad pipnem ne osetim neki neprijatan miris. Danas sam ispirala hexsoralom.


 8. LJILJA 15.12.2010

  Ja sam ljiljana, vec sedam mjeseci imam povecanu sedimentaciju. Temperaturu 37, 4 i stalnu upalu grla sa gnojnim cepicima. Sad su predlozili skidanje krajnika.


 9. sale 05.06.2009

  Pozdrav imam iza krajnika kao 3 tackice crvene, malo ali bas me malo boli grlo, nemam temperaturu, nisu mi nateceni nikakvi limfne zlezde, inace ja sam pusac i pijem puno ali puno koka kolu. Da li mislite da je faringitis u pitanju?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde