Upala krajnika (Tonsilitis)


Akutna oboljenja tonzila (krajnika) opisana su kao akutni tonzilitis ili kao angina, i mogu da se jave samostalno, izolovano ili u sklopu drugih zapaljenskih oboljenja sluznice nosa, usne šupljine i ždrela. Vrlo često su u sklopu kliničke slike nekih infektivnih oboljenja pa i nekih sistemskih bolesti. 

Uzrok nastanka

Najčešće se kao uzročnici pominju razni rodovi streptokoka, stafilokoka, pneumokoke, adenovirusi, mikoze i dr.

Klinička slika

Klinička slika je zajednička za sve angine, a postoje samo različiti stepeni lokalnih teškoća kao i promene opšteg stanja bolesnika. Deca burnije reaguju, kao i odrasli čije su imunobiološke snage oslabljene ili iscrpljene.

Kao lokalni simptomi javljaju se disfagijske smetnje - bol u predelu tonzila, simetrično izražen, bolovi su naročito intenzivni pri gutanju, a vrlo često se širi i prema ušima. Takođe postoji i spolja na vratu bolna osetljivost te regije ili većeg područja vrata. Već drugog - trećeg dana mogu da se pipaju uvećane, bolne limfne žlezde vrata. Nekada je prisutna pojačana salivacija (lučenje pljuvačke), a nekada i osećaj suvoće i zadah iz usta. Može da bude prisutan trizmus (grč vilice) usled čega je uzimanje hrane otežano, a i govor može biti izmenjen.

Bolest već od početka prate i opšti simptomi: visoka telesna temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima, opšta slomljenost, malaksalost, glavobolje. Bolest se razvija od nekoliko časova, do nekoliko dana, a bolesnici se vrlo često sami leče ili već od početka traže pomoć lekara.

Postoje razni oblici angine, zavisni od uzročnika, kao i od samog stadijuma oboljenja:

 • Angina catarralis - najčešće virusnog porekla, javlja se samostalno ili u prodromu infektivnih bolesti. Tonzile su uvećane, hiperemične (jako crvene).
 • Gnojne angine - na crvenoj tonzili se vide beličaste tačke zagnojenih limfnih folikula. Kod angine lacunaris su te tačke smeštene u kriptama tonzila, a njihova okolina je zapaljena.
 • Angina confluens - gnojna beličasta polja su slivena u veće površine. Kod angine pseudomembranacae gnojne skrame pokrivaju obe tonzile i prelaze na okolinu, lukove i meko nepce.
 • Ulcerozne i nekrotične angine - angina ulceroza Plaut - Vincenti je prouzrokovana spirohetom bucalis i bacilus fusiformis. Većinom se lokalizuje na jednoj tonzili, a može i na sluznici ždrela. Na tonzili se vidi veći ili manji ulkus, čija je površina pekrivena prljavo  - beličastim sivkastom skramom. Među nekrotične angine se ubrajaju one koje daju neobične, nekrotične promene na površini tonzile, kao kod infektivne mononukleoze i leukoza.

Dijagnoza

Dijagnozu kod angina nije teško postaviti, zbog toga ona spada u domen lekara opšte medicine i pedijatra.

Lečenje

Lečenje se sa uspehom obavlja davanjem antibiotika i sulfonamida. Takođe mogu da se daju analgetici, antiflogistici za ublađavanje lokalnih bolova. Terapija treba da taje 5 - 7 dana.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Dušica Antić 01.07.2019

  Za svojih 58 godina, prvi put imam problem sa krajnicima. Imam jaku upalu sa leve strane, bol se širi na veći deo vrata i uha, a teško i bolno gutam.

  Probala sam razne terapije, ali nije bilo nekog efekta. Nisam bila kod lekara, pošto brinem o osobi koja boluje od demencije, ne mogu je ostavljati samu.

  Koju terapiju mi preporučujete?

   


 2. Milanka 18.04.2013

  Zadivljena sam vašim objašnjenjem, moj muž upravo ima ovu bolest. Već 2 dana slabo mu je bolje, doktori su mu prepisali samo injekcije ujtro i uveče po jednu. Zanima me, da li je to prelazno, pošto imam malo dete.


 3. Ivana 25.11.2011

  Dete mi ima 3 god. i u zadnjih godinu dana, svaki mesec ima upalu krajnika i zapušen nos. Menjali smo lekare, međutim, kod svakog dobijemo isti odgovor- da će se sve sanirati kad poraste. Radili smo i analize na bakterije. Imao je streptokoku i kažu da je verovatno infekcija. Mali je i mnoge stvari stavlja u usta, pa tako dolazi do infekcije grla. Kako da rešimo problem?


 4. Aleksandar 29.03.2011

  Autoru članka, gnojna angina se leiči 10 dana, a ne 5-7. . . Dragane, komentar ti je presmešan. Slažem se da lekovi nisu jeftini i da ljudima nije lako da ih kupuju, ali ovo za isusa i boga je prenaivno. . . A što se tiče deteta koje svakog meseca ima gnojnu anginu, ako je stvarno tako, operacija krajnijka je apsolutno indikovana. . .


 5. Marijana 16.04.2009

  Moje dete ima 7 god. , od 5 god. svakog meseca ima anginu lacunaris. Kada se znoji, on se prehladi i dobije anginu. Neki pedijatri kažu da treba da se operiše, neki mi kažu da je prolazno. Mnogo sam stresirana što stalno treba davati antibiotik Amoksiklav ili Injekcije. Šta mi preporučujete da uradim sa detetom i da li je veliki rizik što stalno uzima antibiotik?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde