Upala krajnika (Tonsilitis)


Akutna oboljenja tonzila (krajnika) opisana su kao akutni tonzilitis ili kao angina, i mogu da se jave samostalno, izolovano ili u sklopu drugih zapaljenskoh oboljenja sluznice nosa, usne šupljine i ždrela. Vrlo često su u sklopu kliničke slike nekih infektivnih oboljenja pa i nekih sistemskih bolesti.

Uzrok nastanka

Najčešće se kao uzročnici pominju razni rodovi streptokoka, stafilokoka, pneumokoke, adenovirusi, mikoze i dr.

Klinička slika

 

Klinička slika je zajednička za sve angine, a postoje samo različiti stepeni lokalnih teškoća kao i promene opšteg stanja bolesnika. Deca burnije reaguju, kao i odrasli čije su imunobiološke snage oslabljene ili iscrpljene.

Kao lokalni simptomi javljaju se disfagijske smetnje - bol u predelu tonzila, simetrično izražen, bolovi su naročito intenzivni pri gutanju, a vrlo često se širi i prema ušima. Takođe postoji i spolja na vratu bolna osetljivost te regije ili većeg područja vrata. Već drugog - trećeg dana mogu da se pipaju uvećane, bolne limfne žlezde vrata. Nekada je prisutna pojačana salivacija (lučenje pljuvačke), a nekada i osećaj suvoće i zadah iz usta. Može da bude prisutan trizmus (grč vilice) usled čega je uzimanje hrane otežano, a i govor može biti izmenjen.

Bolest već od početka prate i opšti simptomi: visoka telesna temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima, opšta slomljenost, malaksalost, glavobolje. Bolest se razvija od nekoliko časova, do nekoliko dana, a bolesnici se vrlo često sami leče ili već od početka traže pomoć lekara.

Postoje razni oblici angine, zavisni od uzročnika, kao i od samog stadijuma oboljenja:

 • Angina catarralis - najčešće virusnog porekla, javlja se samostalno ili u prodromu infektivnih bolesti. Tonzile su uvećane, hiperemične (jako crvene).
 • Gnojne angine - na crvenoj tonzili se vide beličaste tačke zagnojenih limfnih folikula. Kod angine lacunaris su te tačke smeštene u kriptama tonzila, a njihova okolina je zapaljena.
 • Angina confluens - gnojna beličasta polja su slivena u veće površine. Kod angine pseudomembranacae gnojne skrame pokrivaju obe tonzile i prelaze na okolinu, lukove i meko nepce.
 • Ulcerozne i nekrotične angine - angina ulceroza Plaut - Vincenti je prouzrokovana spirohetom bucalis i bacilus fusiformis. Većinom se lokalizuje na jednoj tonzili, a može i na sluznici ždrela. Na tonzili se vidi veći ili manji ulkus, čija je površina pekrivena prljavo  - beličastim sivkastom skramom. Među nekrotične angine se ubrajaju one koje daju neobične, nekrotične promene na površini tonzile, kao kod infektivne mononukleoze i leukoza.

Dijagnoza

Dijagnozu kod angina nije teško postaviti, zbog toga ona spada u domen lekara opšte medicine i pedijatra.

Lečenje

Lečenje se sa uspehom obavlja davanjem antibiotika i sulfonamida. Takođe mogu da se daju analgetici, antiflogistici za ublađavanje lokalnih bolova. Terapija treba da taje 5 - 7 dana.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. milanka 18.04.2013

  Zadivljena sam vasim objasnjenjem, moj muz upravoima ovu bolest vec dva dana slabo mu je bolje doktori su mu propisali samo inekcije ujtro i uvece po jednu, zanimame da li je to prelazno posto imam malo dete postovanje


 2. ivana 25.11.2011

  Dete mi ima 3 god. I u zadnjeh godinu dana svaki mesec ima upalu krajnika i zapusen nos. Menjali smo lekare medjutim kod svakog dobijemo isti odgovor da ce se sve sanirati kad poraste. Radili smo i analize na bakterije imao je streptokoku, i kazu da je verovatno infekcija jer je mali i mnoge stvari stavlja u usta i dolazi do infekcije grla. Molim vas da mi odgovorite kako da resimo problem. Unapred zahvalni


 3. Aleksandar 29.03.2011

  Autoru članka, gnojna angina se leiči 10 dana, a ne 5-7. . . Dragane, komentar ti je presmešan. Slažem se da lekovi nisu jeftini i da ljudima nije lako da ih kupuju, ali ovo za isusa i boga je prenaivno. . . A što se tiče deteta koje svakog meseca ima gnojnu anginu, ako je stvarno tako, operacija krajnijka je apsolutno indikovana. . .


 4. Dragan Micic 01.10.2010

  Moje pitane je sledece, kako covek koji nema zdravstveno osiguranje, danas moze sebi obezbediti sigurno i bezbedno lecenje, drugo, zasto su lekovi toliko skupi. Trece, da li je isus za vreme svog zemaljskog zivota naplacivao svoje usluge lecenja, a bilo ih je prilican broj. Da li to znaci, da ce i zdravlje kao takvo, biti samo privilegija bogatih i mocnih. Zato je poredak koji ce bog uskoro stvoriti, jedina alternativa danasnjeg sveta, gde ce sve biti besplatno, hrana, smestaj, i ostale elementarne potrebe potrbne coveku. Naravno, u takvom okruzenju zlo, bolesti, i smrt, ce biti nepoznat pojam, jer ce ih gospod ukinuti, i stvoriti savrsen svet pravde, jednakosti, i bratske ljubavi.


 5. Magbule 16.04.2009

  Moj dete ima 7 god. , od 5 god. Na svokom mesecu ima anginu lacunaris. Sto sam mogla da primetim kad se znoji on se prehladi i dobije anginu. Neki pedijatar kazi treba da se operise neki mi kazu da je prolazno, ja kao majka mnogo sam stresirana sto stalno treba dati antibiotik amoksiklav ile inekcije. Molim vas, šta me vi preporučujete da uradim sa detetom i da li je veliki rizik sto stalno uzima antibiotik, mnogo se vam hvalujem.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde