Iznenadna srčana smrt

Iznenadna srčana smrt je prirodna smrt prouzrokovana bolešću srca, kada u roku od jednog sata od početka simptoma dolazi do gubitka svesti i prestanka cirkulacije, a u osoba sa prethodno prepoznatom ili neprepoznatom bolešću srca. Treperenje komora je u preko 3/4 bolesnika koji umru uzrok naprasne smrti. U komorskom treperenju mehanička aktivnost srca prestaje i posle 8-10 sekundi dolazi do gubitka svesti, a smrt nastaje za 3- 5 minuta zbog oštećenja mozga.
U preko 80 % bolesnika koji umiru iznenada uzrok je:
Faktori koji neporedno dovode do iznenadne srčane smrti su akutni fizički napor i emocionalni stres. Fizički napor velikog intenziteta, posebno u uslovima emocionalnog stresa, posle obeda, kada je veoma toplo i vlažno vreme, okidač je za treperenje komora i pojavu iznenadne srčane smrti. U emocionalnom stresu povećava se zgrušavanje krvi, raste krvni pritisak i ubrzava se srčani rad, sužavaju se krvni sudovi i to sve izaziva opasne aritmije.
Spasonosna mera u lečenju treperenja komora i sprečavanju smrti je primenjen elektrošok u roku od par minuta od gubitka svesti. U prevenciji iznenadne srčane smrti osnovno je lečenje koronarne bolesti srca produvavanjem koronarnih arterija ili hirurški aorto-koronamim bajpasom, primenom beta blokatora, Amiodarona i ugradnjom automatskog defibrilatora.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. .iomir 21.06.2023

    Imao sam srcani udar . lekari kazu da operacija nema svrhu. sta da radim


  2. Nedzat Salcin 19.09.2022

    Ja sam prije 3 mjeseca imao srcani udar kad su me hitnom pomocu odvezli u bolnicu tamo su konstatovali da sam imao infrakt 4 do 5 dana prije dolaska u ambulantu dal je to moguce


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde