Hiperlipidemija

Hiperlipidemija spada u dislipidemije i označava porast holesterola i/ili triglicerida sa niskim vrednostima HDL (high density lipoprotein) u plazmi, što doprinosi bržem nastanku ateroskleroze.

Klasifikacija

Osnovna klasifikacija dislipidemija je na primarne i sekundarne i karakteriše se porastom samo holesterola (izolovana hiperlipidemija), samo triglicerida (izolovana hipertrigliceridemija) ili porastom vrednosti i jedne i druge komponente (kombinovana hiperlipidemija).

Uzrok nastanka

Primarni uzrok je pojedinačna ili multipla genska mutacija što rezultira povećanim stvaranjem ili smanjenim razlaganjem triglicerida i LDL (low density lipoproteins) holesterola kao i povećanom produkcijom ili defektnim razlaganjem HDL (high density lipoproteins). Sekundarni uzroci doprinose pojavi dislipidemije kod starijih. Najznačajniji razlozi su stil života bez fizičke aktivnosti sa prekomernim unosom zasićenih masti, holesterola i polu-nezasićenih masnih kiselina. Ostali česti sekundarni uzroci su diabetes melitus, prekomerna upotreba alkohola, hronična bubrežna insuficijencija, hipotiroidizam, primarna bilijarna ciroza kao i konzumiranje nekih lekova (tiazidi, β-blokatori, estrogen, glukokortikoidi).

Simptomi

Hiperlipidemija je sama za sebe asimptomatska, ali može da vodi simptomatskim vaskularnim oboljenjima, uključujući koronarnu i bolest perifernih arterija. Visoke vrednosti triglicerida mogu izazvati akutni pankreatitis. Povećanje LDL izaziva ksantome na tetivama lakta, kolena i na metakarpofalangealnim zglobovima. Pacijenti sa visokim vrednostima triglicerida mogu imati eruptivne ksantome na trupu, leđima, kolenima, šakama i stopalima. Ekstremne vrednosti lipida mogu dati mlečni izgled krvne plazme.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja merenjem serumskih lipida. Rutinske provere (lipidni status) uključuje totalni holesterol, trigliceride, LDL i HDL. Povišenim se smatraju vrednosti >6.28 za totalni holesterol, >2.28 mmol/L za trigliceride i >4.11 mmol/L za LDL holesterol. Patološkim se smatraju vrednosti van 1.03-1.55 za HDL.

Lečenje

Lečenje je indikovano kod svih pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Cilj terapije je smanjenje povećanih vrednosti triglicerdida, LDL i normalizovanje HDL. Tretman podrazumeva promenu režima života uključujući dijetu sa smanjenim unosom zasićenih masti, holesterola i održavanje idealne telesne mase. Lipostatini su lekovi izbora, njihovo dejstvo se bazira na inhibiciji hydroxymethylglutaryl CoA reduktaze.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Enna 19.11.2012

    Postovanje imam 25 godina i problema sa trigliceridima. Moja tjelesna tezina je 56 kg. Nikada nisam imala tezinu vecu od 60 kg. Zanima me koji mogu biti razlozi mog problema sa trigliceridima i sta moze uzrokovati kao posljedice, da li je opasno za moj zivot. Da li je moguce da stres moze biti razlog mog problema. Unaprijed zahvalna


  2. zoran 26.12.2011

    Vec osam godina se lecim u institutu za lipide klinickog centra srbije, kao terapiju koristim lipoferezu dva puta mesecno i sa veoma velikim uspehom, svaki put uspevamo nivo holesterola sa 20 smanjim na 6 a takodje i trigliceride. Veoma sam zadovoljan ovim sistemom lecenja. Uz terapiju lipofereze koristim i druge lekove koje mi je lekar prepisao. Ujedno bih pohvalio veliku pozrtvovanost medicinskog osoblja i dr. Lalic katarinu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde