Zapaljenske bolesti creva i korona virus

Evropska organizacija lekara za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (European Crohn's and Colitis organization - ECCO), nakon stručnog sastanka, rešila je da podeli svoja saznanja u vidu kratkog priručnika vezano za povezanost zapaljenskih bolesti creva (IBD) i COVID-19 (coronavirus).

Tekst Vam prenosimo u obliku pitanja i odgovora, a u saradnji sa Udruženjem za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije.

Korona i IBD

Da li Korona virus može da podstakne relaps?

Za sada nema zabeleženih slučajeva niti dovoljno podataka, ali se ne isključuje mogućnost. 

Da li osobe pod imunosupresivnom (biološkom) terapijom / imunomodulatornom (imuran, meatrexat) terapijom imaju povećan rizik za oboljevanje od COVID-19?

Treba napomenuti da za sada nema dovoljno podataka, i da na osnovu prethodnih slučajeva IBD pacijenati koji su pod ovakvom vrstomterapije nisu u povećanom riziku od oboljevanja.

Pošto je rizik od teških infekcija (poput respiratornih infekcija) nešto veći kod pacijenata koji su pod imunosupresijom i / ilibiološkom terapijom, očekuje se da se isto dogodi i kod ove viruske infekcije.

Starije osobe sa pratećim bolestima, kao što su povišeni krvni pritisak, druge srčane bolesti, hronične plućne bolesti i oštećenja, dijabetes i karcinomi, su u riziku za ovu vrstu infekcije i veći je stepen smrtnosti.

Posebna pažna treba da se usmeri na pušače koji spadaju u zasebnu grupu, jer duvan povećava vidljivost i ekspresiju gena enzima za koji se ovaj virus vezuje.

Ako obolim od COVID-19 infekcije, da li treba da prestanem da koristim svoju imunosupresivnu / imunomodulatornu terapiju?

Zbog perioda 'ispiranja' većine imunosupresivnih / imunomodulatornih i bioloških lekova nakon prestanka njihovog uzimanja, prestanak uzimanja tih lekova se ne savetuje za blage do srednje teških slučajeva inficiranih COVID-19 pacijenata.

Izuzetak je terapija kortikosteroidima, za koje se preporučuje da bi trebalo da se smanji ili ukine.

Da li osobama sa IBD u remisiji ili stabilnom stanju treba savetovati da izbegavju dolazak u bolnice?

Da, ako je COVID-19 prisutan u populaciji!

Statistika u Vuhanu, Kini, je pokazala da je od 137 zaraženih pacijenata čak za 57 se smatra da se infekcija desila u bolnici, a od njih 40 su bili zdravstveni radnici, dok su ostalih 17 bili pacijenti.

Zato se savetuje sledeće:

 • IBD pacijenti treba da idu kod lekara samo ako je nužno i potrebno,
 • IBD pacijenti treba da nabave i imaju dovoljno lekova kod kuće,
 • Limitiraju šetnju van kuće i dolazak u kontakt sa puno ljudi, gužve.

Ukoliko pacijenti imaju zakazane kontrole / hitno moraju u bolnicu, neophodno je da se pridržavaju sledećih pravila i mera prevencije:

 • Ruke prati često ili dezinfikovati odgovarajućim sredstvima,
 • Ukoliko kašljete/kijate, radite to u maramici, a nakon toga operite ruke.
 • Izbegavajte kontakt sa drugim osobama,
 • Starijima se savetuje da izbegavaju gužve u autobusima i da idu lekaru samo ako je neophodno.

Kako možemo da se sačuvamo od infekcije?

S obzirom da kada osoba dođe u kontakt sa korona virusom, u naredne dve nedelje neće imati nikakve simptome, i širiće bolest, važno je pridržavati se sledećih preventivnih mera:

 • Izbegavati kontakt sa ljudima što je više moguće
 • Ne dodirivati oči, usta, nos, lice dok ne operete ruke
 • Prati ruke često u trajanju od 20 sekundi, ili vršiti dezinfekciju sredstvima koja imaju 60-95% alkohola. Ova preocedura je važna pogotovo posle toaleta, jela, kašljanja i kijanja.
 • Kada god je moguće isključiti ili smanjiti upotrebu kortikosteroida, jer postoji mogućnost teške infekcije.

Kod teških i kritičnih inficiranih pacijenata treba razmotriti i proceniti rizik od većih nuspojava i broja interakcija lekova kod pacijenata lečenju. Ukidanje imunosupresivnih / imunomodulatornih i bioloških lekova bi verovatno bilo preporučljivo.

Ako živim u regiji u kojoj postoji prisustvo ovog virusa, da li treba da prestanem da koristim svoju terapiju?

Dosadašnja istraživanja pokazuju da ne treba isključivati terapiju. Savetuje se samo praćenje mera prevencije.

Ukoliko sam bio/la u kontkatu sa osobom koja ima COVID-19 da li treba, da li treba da prestanem da koristim svoju terapiju?

Neophodno je postupiti kako je država preporučila, a to je samoizolacija i poziv telefonom na več postojeće brojeve (pronađite ih ovde), nakon čega je savetovano pridržavanje instrukcija koje dobijete.


Podeli tekst:
Izvor: UKUKS

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde