Pupiloplastika

Povreda oka može rezultirati gubitkom dela dužice, a to znači izobličenje njenog prirodnog oblika. Ovo može biti kozmetički problem, a takođe, dodatna svetlost koja ulazi u oko uzrokovaće slabiji vid. Dužica se može popraviti, kako bi bila bliža okruglom obliku. Rešenje za ovaj problem jeste pupiloplastika.

Pupiloplastika je hirurški zahvat kojim se može rekonstruisati pocepana ili oštećena dužica (koja nema pravilan oblik) zarad njenog oblikovanja. Oštećenja dužice uglavnom nastaju zbog neke povrede na oku ili određenih hirurških zahvata koji menjaju oblik dužice. Nefunkcionalna ili oštećena dužica prouzrokovana povredom može rezultirati slabijim vidom i nemogućnošću pravilnog podešavanja količine dnevne svetlosti, koja ulazi u oko pacijenta, te je stoga hirurška intervencija od velike koristi.

Dužica je neobično tkivo – veoma lepo, ali istovremeno, vrlo nežno i fino. Takođe, ona reaguje na svetlost i može se stegnuti, ali i proširiti. Jednom kada je dužica značajno oštećena, ona se ne može u potpunosti vratiti u savršenstvo, ali može se hirurški poboljšati.

Stručnjaci smatraju da je pupiloplastika najzahtevniji postupak u oftalmologiji. Tokom ovog hirurškog zahvata popravljaju se funkcija i izgled dužice. Danas se primenjuju razne nove i stare tehnike za popravljanje dužice ili šarenice oka. Zbog boljeg razumevanja značaja veličine dužice i pravilnosti njenog oblika, oftalmološki hirurzi danas sve više rade pupiloplastiku za rekonstruisanje oblika dužice. Umesto operacije, mogu se koristiti odgovarajuća kontaktna sočiva u boji.

Zašto se radi pupiloplastika?

Pupiloplastika se radi:

 • da bi se pružila potrebna strukturna podrška za implantaciju sočiva dužice;
 • da bi se sprečile postoperativne komplikacije kao kod PКP (penetraciona keratoplastika);
 • da bi se šarenica stegnula (u slučajevima flopi-iris sindroma) kako bi se sprečilo izazivanje sinehijalne adhezije, koja bi mogla prouzrokovati određene probleme;
 • da bi se obezbedila kozmetički prihvatljivija dužica.

Iako se pupiloplastika retko izvodi na osnovu jedne kozmetičke indikacije, ona se može uzeti u obzir posebno kada pacijent ima kolobom oka, jer pupiloplastika može  rešiti ovaj problem.

PupiloplastikaIndikacije

Tipične indikacije uključuju vizuelne simptome, poput osetljivosti na svetlost ili odsjaj, koji se mogu ublažiti klasičnim postupkom pupiloplastike. Stručnjaci tvrde da indikacije za pupiloplastiku mogu biti iscrpljujuće za pacijente. Ostale indikacije uključuju:

 • Iritis;
 • Proširena zenica;
 • Hifema;
 • Кatarakta (mehanička povreda u fakijskim slučajevima);
 • Odvajanje mrežnjače;
 • Oslabljen noćni vid.

Koji su uzroci defektne dužice oka?

Dužica oka, koja je postala defektna zbog diplopije ili određene povrede, može se uzeti u obzir za hiruršku intervenciju. Ostali uzroci koji stvaraju defektnost dužice su:

 • Кongenitalni iris koloboma;
 • Urođena abnormalnost dužice;
 • Trauma (traumatična midrijaza ili direktna povreda koja je rezultirala nepravilnošću zenice ili gubitkom tkiva);
 • Posthirurške komplikacije;
 • Кomplikovana intraokularna hirurgija (može prouzrokovati gubitak i povredu tkiva dužice ili šarenice).

Kako se odvija pupiloplastika?

Nakon pažljive analize oka, kojom se utvrđuju stepen oštećenja dužice, raspoloživo tkivo i potencijalni problemi, pravi se detaljan plan za rekonstruisanje dužice. Imajte na umu da pupiloplastika možda neće vratiti dužicu u potpuno normalno stanje, ali će je sigurno poboljšati i približiti je njenom prirodnom položaju. Naravno, poboljšaće se celokupni izgled dužice.

Tokom pupiloplastike, hirurg će najpre kanilom ukapati anestetik u oko, da bi se oslobodile sve adhezije na dužici. Dužica može biti zaglavljena u uglu oka, na rožnjači ili u kapsuli sočiva. Potrebno je pažljivo razdvajati ove adhezije posebnim metodama, na primer, lagano vučenje adhezije pincetom. Hirurg je vrlo oprezan pri povlačenju dužice, jer bi prevelika sila rezultirata iščupanjem njenog korena, što bi stvorilo veći broj oštećenja i krvarenje.

Koriste se posebni instrumenti, koji su namenjeni za pupiloplastiku.

Jednom kada se tkivo dužice oslobodi od adhezija, hirurg će u to tkivo ukapati rastvor acetilholina, a to će prouzrokovati suženje održivog tkiva dužice i pokazati hirurgu atrofično tkivo koje treba zašiti, kako bi se rekonstruisao oblik dužice.

Dužica je veoma slabo i nežno tkivo. Prema tome, hirurg mora biti pažljiv prilikom njenog ušivanja, jer atrofično tkivo ima tendenciju da se raspada. Čak i savršen ubod šava može prouzrokovati oštećenje atrofičnog tkiva dužice.

Decentrirana dužica može se ponovo centrirati laserskom pupiloplastikom.

Oporavak nakon pupiloplastike

Tokom postoperativnog perioda biće potrebno duže vreme da bi dužica zarasla. Strpljenje u ovom periodu je veoma važno i neophodno da bi se video konačni rezultat. Sve dok pacijenti imaju realna očekivanja, pupiloplastika je odlična operacija koja im može pomoći u obnavljanju funkcije i izgleda oštećenog tkiva dužice.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde