Vitrektomija - ukljanjanje staklastog tela iz oka


Vitrektomija je hirurški postupak koji podrazumeva uklanjanje staklastog tela iz oka. Smatra se jednom od najsloženijih operacija na oku, i čak jedinom opcijom za mnoge bolesti zadnjeg segmenta oka.

Operaciju sprovodi vrsni hirurg korišćenjem savremenog specijalizovanog aparata. Tokom operacije, hirurzi najčešće koriste laser metodu za tretiranje mrežnjače.

Кada se radi vitrektomija?

Oftalmolog će vam preporučiti operaciju ako imate:

 • dijabetičku retinopatiju, sa krvarenjem ili ožiljnim tkivom, koja utiče na mrežnjaču ili staklasti gel;
 • određena stanja, koja utiču na povlačenje mrežnjače (kada se mrežnjača odmakne od zadnjeg dela oka);
 • staklasto telo koje zamućuje vaš vid;
 • makularnu rupu ili rupturu makule (rupa ili suza na makuli);
 • makularni pucker (bore ili nabori na makuli);
 • infekciju u oku, koja se naziva endoftalmitis;
 • tešku povredu oka;
 • određeni problem na oku, koji je nastao tokom operacije katarakte;
 • potrebu za operacijom oka, zbog određenih razloga;
 • vitreoretinalno oboljenje.

Ova metoda lečenja uglavnom je jedino rešenje kada su u pitanju sledeće bolesti: krvarenje u staklastom telu, ablacija retine, dijabetesna retinopatija i trauma oka.

Kako se odvija operacija vitrektomija?

Na osnovu procene hirurga, operaciju je moguće uraditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji, izuzev ako je pacijent lošeg zdravstvenog stanja ili ima ozbiljnu bolest. Operacije zahtevaju anesteziju, a pacijent uglavnom ne oseća bol tokom trajanja operacije.

Od pacijenta će se zatražiti da se presvuče i legne na sto, koji je posebno dizajniran za operaciju oka. Stručno osoblje će tokom operacije pratiti vitalne znake pacijenta i njegovo zdravstveno stanje.

Od širokog spektra instrumenata za vitrektomiju, bira se najbolja oprema za operaciju. Oko se priprema antiseptičnim rastvorom, dok je drugo oko pokriveno i zaštićeno.

Hirurg pravi manji rez na oku, kroz koji se uklanja deo ili celo staklasto telo sa mrežnjače, a zatim se staklasto telo zamenjuje rastvorom slane vode ili mehurićem od gasa ili ulja.

Postoje različite vrste vitrektomija

Vitrektomija zadnjeg segmenta oka – Vitrektomija koja se primenjuje na zadnjem segmentu oka naziva se pars plana vitrektomija.

Vitrektomija prednjeg segmenta oka – U retkim slučajevima, staklasti gel prolazi kroz zenicu u prednju očnu komoru. To se može dogoditi:

 • nakon povrede oka;
 • tokom složene operacije katarakte, rožnjače ili glaukoma;
 • kao rezultat problema sa sočivima.

Budući da curenje staklastog gela može dovesti do određenih problema, može se izvršiti prednja vitrektomija da bi se minimalizovao rizik. Svi oftalmolozi prošli su obuku za operaciju oka i mogu da izvrše prednju vitrektomiju.

Koriste se EКG i senzori krvnog pritiska i kiseonika za nadgledanje vitalnih znakova i zdravlja pacijenta.

Hirurški mikroskop omogućava jasan pogled na unutrašnjost oka, kao i uvećan i detaljan prikaz. Hirurg koristi sondu za vitrektomiju da bi presekao i delikatno uklonio gelasto staklasto telo.

Tokom operacije moguće je koristiti sledeće instrumente:

 • svetlosna cev za osvetljavanje oka;
 • pinceta za ljuštenje ožiljnog tkiva;
 • drenažne igle sa silikonskim vrhom za uklanjanje tečnosti iz oka;
 • laserska sonda (endolaser) za lečenje abnormalnih krvnih sudova u oku.

Кomplikacije operacije su retke i one uključuju: infekciju, krvarenje, visok ili nizak očni pritisak, kataraktu, odvajanje mrežnjače i gubitak vida.

Pre operacije – Šta očekivati?

Od pacijenta se uglavnom traži da ništa ne konzumira 8 sati pre operacije. Lekar i anesteziološki tim posavetovaće pacijenta da li treba da uzima lekove i na dan operacije. Generalno, pacijenti koji uzimaju kapi za oči mogu nastaviti da ih koriste čak i na dan operacije. Međutim, pacijenti imaju posebno uputstvo ukoliko konzumiraju tablete i druge oralne lekove.

Pre operacije, lekar će pažljivo pregledati vaše oko i proceniti vaše opšte zdravstveno stanje. Taj pregled obično uključuje pažljivu primenu prorezne lampe, fluoresceinsku angiografiju, fotografiju mrežnjače i / ili ultrazvuk.

Ostali testovi mogu se obaviti ako je verovatno da će operacija zahvatiti prednji segment, rožnjaču ili sočivo. U zavisnosti od oštećenja oka, možda će biti potrebno uraditi CT skeniranje, MRI i druge postupke kako bi se u potpunosti razumeo obim povrede. Cilj je stabilizacija bilo kog medicinskog stanja, ako je moguće, pre operacije.

Jednom kada se utvrdi stanje mrežnjače ili staklastog tela, vi i vaš specijalista za oči napravićete plan o sledećim postupcima.

Posle operacije – Šta možete očekivati?

Nakon operacije, pacijent može odmah otići kući, a njegovo oko je dobro zaštićeno od mogućih povreda. Кao što je napomenuto, većina operacija se izvodi ambulantno.

Tokom prvih nekoliko dana nakon operacije, nužno je nositi povez preko oka. Pacijent može imati zamagljen vid, koji bi mogao trajati nekoliko nedelja. Iako se vid postepeno poboljšava, ovaj proces je dugotrajan i može trajati nekoliko meseci.

U zavisnosti od toga, čime je zamenjeno staklasto telo, lekar će posavetovati o postoperativnom ponašanju. Određeni period nakon operacije, pacijent se mora pridržavati propisane terapije.

Ako su se mehurići gasa ili silikonsko ulje koristili za lečenje oka, vaš hirurg će vam dati uputstva o tome kako da držite glavu (kao što je lice okrenuto na dole). Mehur gasa služi da mrežnjaču vrati u normalan položaj i zadrži tako, dok se oko ne zaceli. Ako je za lečenje oka korišćen mehur sa gasom, treba strogo izbegavati putovanje avionom i uspon na veće nadmorske visine, kako bi se smanjio rizik od povišenog očnog pritiska. Lekar će vam dati konkretna uputstva kada možete da nastavite sa ovim aktivnostima.

Održavanje adekvatnog položaja glave i oka nakon vitrektomije vrlo je važno, da biste doprineli uspešnim rezultatima nakon operacije. Tokom putovanja, uvek treba da vežete sigurnosni pojas i da držite glavu i oko prema uputstvima doktora.

Кada se vratite u lekarsku ordinaciju jedan dan nakon operacije, savetujemo vam da povedete prijatelja, koji će vas voziti ili vama asistirati tokom vožnje, dok vam se vid ne vrati u potpunosti, da biste mogli sami da vozite.

Nakon operacije može doći do privremenog crvenila očiju, modrica i otoka kapaka, ali ova stanja relativno brzo nestaju. Teške komplikacije su retke, dok efikasnost vitrektomije u lečenju raznih stanja iznosi 90%. Napredak u instrumentaciji, tehnikama i razumevanju bolesti, čiji su uzročnici mrežnjača i staklasto telo, učinili su vitrektomiju i operaciju mrežnjače uspešnijom.

Sposobnost direktnog rada na mrežnjači ili blizu nje predstavlja veliko obećanje za budućnost, ne samo da spreči gubitak vida, već i da obnovi i poboljša našu sposobnost vida.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde