Opekotine oka

Opekotine oka (combustio oculi) su povrede izazvane dejstvom termičkih agenasa (u gasovitom, tečnom ili čvrstom stanju).

Klinička slika

Zavisno od intenziteta dejstva termičkih agenasa moguća su tri stepena težine ovakve vrste povreda (kao i pri opekotinama drugih delova tela):

  • Prvi stepen podrazumeva hiperemiju (pojačano crvenilo) kože kapaka, pojačanu sekreciju i hiperemiju vežnjače i zamućenje epitela rožnjače.
  • Drugi stepen se karakteriše edemom ( otok) vežnjače i površnom nekrozom (izumiranje tkiva) parenhima rožnjače.
  • Treći stepen predstavlja nekrozu vežnjače i dubljih delova parenhima rožnjače. Usled nekroze, vežnjača je ishemična i bele boje; rožnjača je zamućena i potpuno neprovidna. Nekrotično tkivo se zamenjuje ožiljnim tkivom tako da na vežnjači kasnije dolazi do priraslica između vežnjače tarzi i bulbusa (symblepharon), a na rožnjači se formiraju masivni ožiljci koji su često vaskularizovani.

I pored teške kliničke slike, prognoza ovih povreda je relativno dobra, a oštećenje vida zavisi od intenziteta povrede.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i oftalmološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje se sastoji u ukazivanju prve pomoći, a zatim se nastavlja medikamentozna ili i hirurška terapija. Ukazivanje prve pomoći se svodi na primenu lokalnih anestetika, ispiranje fiziološkim rastvorom, ukapavanje midiriatika, primenu vazodilatatora, antibiotskih masti i vitamina. Ukoliko su u pitanju jače i dublje izražene nekrotične promene tada dolaze u obzir i plastične operacije u toku hospitalizacije ili kasnije u cilju oslobađanja nastalih deformiteta kapaka ili priraslica vežnjače.
Pretplati se na Stetoskop.info NEWSLETTER LISTU koja se bavi temama iz oftalmologije, poput ove >>>>>>>

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Kec 06.06.2012

    Postovani napravio sam 100% prirodan melem za opekotine opeko - stop, bezbolno lecim sve vrste opekotina. Njegovo dejstvo nisam zeleo da pokazujem na slikama pacijenata, vec prakticno na sebi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde