Pareza facijalisa

 

Nervus facijalis inerviše mimičnu muskulaturu. Najvažniji mišići koje inerviše su m. frontalis (nabiranje čela), m. orbicularis oculi (zatvaranje očiju), m. orbicularis oris (pokazivanje zuba) i m. platysma. Ostale funkcija ovog živca su parasimpatička inervacija žlezda, gustativna inervacija prednje dve trećine jezika i senzibilitet bubne duplje. Najčešće oboljenje n. facialisa je Bellova paraliza.

Uzrok nastanka


Etiologija nije poznata. Često se kao uzrok navodi prehlada, npr.sedenje pored otvorenog prozora u automobilu ili vozu. Do lezije živca mogu dovesti i sledeći uzroci: prelom piramide temporalne kosti, zapaljenje srednjeg uva, tumor pontocerebelarnog ugla, sarkom baze lobanje, poliradikuloneuritis, leukoze, demijelinizacione lezije u moždanom stablu (multipla skleroza), tumori moždanog stabla, zapaljenja moždanog stabla, vaskularne lezije moždanog stabla, sarkoidoza, neuroborelioza, lepra, herpes zoster i dr.

Klinička slika

Bellova paraliza je akutno oboljenje n.facialisa koje se manifestuje mlitavom slabošću polovine lica. Simptomi nastaju akutno - obrva je spuštena i bolesnik ne može da nabere čelo. Oko je otvoreno, donji kapak visi i pri pokušaju da se zatvori- jabučica krene prema gore i upolje (Bellov fenomen), suze se prelivaju preko donjeg očnog kapka. Usna je opuštena na bolesnoj strani, hrana se nakuplja između obraza i desni, pri pokazivanju zuba evidentna je slabost polovine m. orbicularis orisa. U zavisnosti od lokalizacije lezije može se javiti čista motorna slabost, ili se osim slabosti može javiti i gubitak ukusa na prednje dve trećine iste strane jezika i bolna hiperakuzija. U 7% ovih bolesnka paraliza može da se javi dva ili više puta.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, rendgenskog snimka, otološkog pregleda, sve u zavisnosti od mogućeg uzroka. Nalaz u likvoru je najčešće normalan. Pleocitoza ukazuje na to da nije u pitanju idiopatska Bellova paraliza već neki poznati uzrok paralize facijalisa (HIV, borelioza, herpes zoster, sarkoidoza).

Lečenje

U lečenju se primenjuju kortikosteroidi ili ACTH u kratkim kurama. Preporučuju se i fizikalne mere koje mora da sprovodi sam bolesnik-zagrevanje polovine lica postavljanjem toplog (ne vrelog!) termofora ispred uva, masaža lica i voljna aktivacija bolesnih mišića pred ogledalom (nabiranje čela, zatvaranje očiju, pokazivanje zuba). Posle dve nedelje treba sprovoditi galvansku stimulaciju nerva. Preko noći treba oko zatvoriti i pokriti gazom da ne dođe do sušenja oka. Oporavak je dobar u oko 80% slučajeva i zato je potrebno nekoliko nedelja do nekoliko meseci, a kod straijih osoba 1-2 godine. Kod teških paraliza koje održavaju više od pola godine dolazi u obzir plastična korektivna operacija lica.

Melkersson - Rosentalov sindrom - rekurentna paraliza facijalisa, otok lica, naročito usana sa fisurama (naprsline) sluzokože usana i lingua scrotalis (jezik nalik na mošnice). Javlja se u detinjstvu ili adolescenciji i nepoznate je etiologije.

Ramsay - Hunt sindrom - izaziva ga herpes zoster, javlja se erupcija vezikula (mehurić) i jaki bolovi u spoljašnjem ušnom kanalu , na uvu, između uva i mastoida ili na bubnoj opni. U nekim slučajevima se javlja paraliza facijalisa, a u nekim i znaci oštećenja osmog živca (oštećenja sluha, vrtoglavica).

Hemifacijani spazam - javlja se u obliku nevoljnih, povremenih, neritmičkih kontrakcija mišića inervisanh od strane facijalisa. Najčešće počinje sa donjim očnim kapkom, zatim su zahvaćeni obraz i muskulatura oko obraza. Bolesnicima najviše smeta nevoljno zatvaranje oka zbog ometanja vida i okoline. Bolest je neprijatna ali benigna. Češća je kod žena i po pravilu je jednostrana. Lečenje-neki bolesnici povoljno reaguju na antiepileptike, a izvesno poboljšanje se može postići i specijalnim vežbama. Aplikacija botulinum toksina daje izrazito do umereno poboljšanje,ali je efekat kratkotrajan, pa se injekcije moraju ponavljati. Mikrohirurška dekompresija nerva je uspešna u većini slučajeva.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 21

 1. Nenad 28.02.2024

  Ja imam prorez sa desne strane lica, primao sam urbazon 80 i pio sam PEA 600, ali samo fizilakalna terapija pomaže i čuvanje od promaje.


 2. Sale 21.01.2024

  Hteo bih da pitam je l je neko imao vrtoglavicu kad je imao paralizu desne strane lica?


 3. Dejan 17.03.2023

  Paresis nervi facialis, to mi je dijagnoza. Majka mi je umrla nedavno a i perem kosu prije odlaska na posao. Pojavilo se na desnoj strani, nije primjetno osim kada pričam. Suzi mi desno oko i slabiji je vid. Dobio sam Pronison 60mg (3 dana), 40mg (3 dana), 20mg (3 dana), 10mg (3 dana), 5mg (3 dana) Amoxicilin 500mg 3×1 (7 dana) Milgamma tbl 2×1 (2 mjeseca) Chloramphenicol mast 3 puta dnevno. Vježbe ispred ogledala Želim da Vas pitam za savjet, da li je terapija dobra, kako da se ponašam na vjetru, na kiši, suncu, smijem li se baviti sportom, hoće li se vratiti bolest?


 4. Tatjana 28.01.2023

  Zdravo svima imala sam pralizu facijalis sa desne strane lica To se desilo 2017.ste godine joj to je strasno oprala sam kosu i krenula sam kolima po sestru bilo je leto 7 maj pustila sam klimu i samo sam osetila bol i hladnocu na desnoj strani lica kao da sam satima drazala led na toj strani proslo je za nekih 35 do 40 minuta drugi dan ujutru kada sam se prubudila kada sam videla samu sebe u ogledalu ja sam ostala bez teksta psihicki vrlo vrlo tesko bol koju nemogu opisati zivim u francuskoj i to mise ovde doktor mije dao neke tablete koristila sam 2 meseca jer je rekao da ce proci vrlo brzo i nece ostati posledica nazalost posledica je ostala povratilo mi se lice bogu hvala samo nekih 5% posto nije kada se slikam vidi se deformacija lica i kao da to nisam ja izbegavam se slikati jer je tesko video sebe u tom stanju .zelim reci desilo se i nemozemo uciniti nista vise od onog sto jesmo zivot ide dalje zivi smo bogu hvala ne ocekujte da vas svako razume i shvata jer niko nije u nasoj kozi i onaj ko to nije prosao.


 5. nena 11.02.2022

  Imam urodjenu parezu facialis, kao manja sam isla na razne terapije, nije pomoglo. Sada imam 22 godine ali i dalje isti problem. Primetno je u situacijama kad se smejem ili kada trepcem, desno oko mi stalno suzi. Na internetu sam nasla neke vezbe ali nisam bas bila uporna.


 6. Saso 15.08.2021

  Pre 25 godina, uvece ,i se pricinilo da ne mogu normalno micati usne, sa desne strane. Ujutru je citava desna strana bila kako od plastike, nista se nije micalo. Isao na kliniku, primao inekcije, masaze, vezbe....nista nije pomoglo. Tri meseca sam treptao prstima, ili nosio prevez preko desnog oka, dok mi neka suseda dala elektricni jastucic za stomacne bolove, zavio njime glavu, i presedeo citavu noc sa njim. Ujutru sam primetio obrvu kako se u uglu pomice jedan mm, i neredne dve-tri nedelje lagano se opustalo kako smrcnuta cesma kad procuri. Vratilo se oko 95% od normale, oko 5% i dan danas je ostalo. Dobio sam parezu od nervoze i mozda promaje


 7. Milena 21.04.2021

  I ja sam pre dve godine to dozivela. Kosu sam prala redovno,i sa polusuvom isla vani. Nikada o tome nisam vodila racuna. Dan pre paralize sedeli smo na terasi i secam se da sam rekla kako mi je jedna strana skroz topla,jer bila je izlozena suncu a jedna skroz hladna. I upravo ta hladna,leva strana, je za dva dana bila paralizovana. Osecala sam celi dan bol iza uva, i neki tup bol odozgo u glavi. Ja sam te bolove u glavi osecala i ranije,ali nisam pridavala znacaja. Uvece usne kao da su otekle sa leve strane. Ujutru kad sam se probudila sve je bilo ukoceno. Iskreno,nisam znala sta je to,pa sam.guglala. i nisam verivala da se to meni desilo. Oporavak spor, psihicki jako jako tesko. Gledate sebe a niste vi. Sad me sve jako plasi, kosu perem nekad svega jednom nedeljno, nema bazen,more, nista kupanje vani. Izbegavam vetar koliko je moguce. Ali ne tnam da li je samo to uzrok. Tako da cu svima savetovsti bolje prljava kosa nego ovo,verujte ljidi,strasno je.


 8. Mia Ivancevic 05.08.2020

  Facijalis mi se pojavio sa 18 godina sad imam 21 uzrok je herpes zoster i isla sam na terapije godinu dana i nije mi se skroz povuklo i dan danas ne mogu da pomerim obrvu i malo mi je usnica iskrivljena.


 9. Armina 10.07.2020

  Pre dva dana sam isto fasovala parezu desne samo sam ujutru ustala i osjetila da nemam okusa u ustima i da mi se koci usna kao da otice mislila sam da je alergija u pitanju medutim kad sam se javila doktoru rekli su da je to u pitanju fizijatar mi je dao terapiju Pronerv 2 puta dnevno i reko da radim masaze lica dok sjedim u 8 sam mjesecu trudnoce nesmiju mi vise nista dat 35 mi je godina i nikad se nisam s ovim susretala molim dragog boga da se sve sto prije vrati u normalu


 10. Mario 15.02.2020

  I ja imam isti problem. Paraliza lica pre 2 godine uhvatilo me sa leve strane lica za nekih 4 - 5 dana proslo skroz se normalizovalo.... Sada me uhvatilo sa desne strane lica evo vec 13 dana kako sam ukočen. Pijem kortizon lek i radim vežbe na struju za mišiće i išlo je na bolje. Danas kada sam ustao primetio sam da mi se ponovo lice pogoršalo. Šta bi to mogo biti ide na bolje, pa opet se pogorša molim vas recite mi.


 11. Shon 14.07.2019

  Ovo je moje iskustvo. Pareza facialis na desnoj strani lica, na nervnoj bazi. 

  Život me je izbombardovao glupostima. Proces potpunog oduzimanja lica je trajao 3 dana. Trećeg dana, cela polovina lica mi je bila umrtvljena. Neurolog mi je prepisao Pronison, gomilu lekova za zaštitu, i minerale. Rekao je da će oporavak trajati od 4 nedelje do 4 meseca. Posle nedelju dana terapije, nije bilo pomaka na mrvicu, sve dok nisam kontaktirao doktora, koji je moj prijatelj. Savetovao me je da prestanem sa uništavanjem želudca Pronisonom, i preporučio da primam injekcije Dexasona i OHB12 vitamina. Pet injekcija Dexasona kombinovano sa OHB12, i lice mi se povratilo 100 posto za nedelju dana.

  Mislim da je mnogo "čistije", zdravije i delotvornije, primati injekcije, bukvalno posle prve injekcije se video pomak. Naravno, usput treba i vežbati lice i misice, jer ipak nisu radili neko vreme. Budite spremni na znojenje, adrenalin rush i nespavanje tih nekoliko dana dok primate Dexason, jer je ipak to jak kortikosteroid, ali je bar u mom slucaju, bio je spas za najkraće moguće vreme. Puno pozdrava i nadam se da sam pomogao.


 12. Saša Mihajlovic 21.04.2018

  Mama mi ima isti problem, da li je moguce da je genetski jer imam sada i ja isti problem? Imam 18 godina, da li je to izlecivo?


 13. Jovana 12.02.2015

  Porodila sam se pre 8 meseci i moj bebac je pri rodjenju dobio parezu facijalisa leve strane lica zbog teskog porodjaja. Od njegovog drugog meseca idemo na fizikalne terapije, galvanizacija (struja) i laserska sonda. Do sad se vidi mali napredak u vidu micanja ugla usne i delimicnog zatvaranja kapka. Na prvi pogled se ne primecuje da ima problem, tek kada se nasmeje ili zaplace vidljiva je opustenost misica. Nadam se da ce mu se sve to vratiti na mesto, ali kod nas u pitanju meseci kad je stvar u oporavku.


 14. Milica 01.12.2014

  Dobila sam facijalis pre tri godine. Samo sam se ujutru probudila i imala sta da vidim. Leva polovina lica je bila iskrivljena. Tad sam imala 21. godinu i bila u 7. mesecu trudnoce. Zbog trudnoće se sve iskomplikovalo. Nisam mogla da primam odredjenu terapiju, ni injekcije, samo fizikalnu, koja je trajala do porođaja. Nije bilo nikakve promene. Zbog facijalisa uradjen je carski rez. Nakon porođaja me je malo popustilo, ali ni do danas se nije povuklo. Čudim se i danas, jer nisam verovala da tako nešto postoji. Ovo delim sa vama, jer mi je jako teško zbog tog oboljenja.


 15. bob 12.07.2014

  Obecao sam sebi da cu podeliti moje iskustvo sa vama. Predpostavljam da ovo cita neko ko je vec oboleo. Nakon sto sam oprao kosu izasao sam napolje i jak vetar mokra kosa. . . Desna strana lica mi se ukocila. Odmah sam se javio lekaru dobio samo jednu inekciju pio oligovit i verovali ili ne za 7 dana me je skroz popustilo ni najmanju posledicu nemam. Doktor mi je tada rekao da sam imao srece i da mladji organizam lakse preboli i lakse se izbori sa parezom.


 16. lela 16.02.2012

  Jula. 2007. Desila mi se, pareza facijalisa, uzrok velika promaja. Tada sam imala 51g. Terapija vitaminske inekcije/obh12 i bevipleks deksazon, bensedin, diklofen, fixikalne terapije masaze, banjsko lecenje 2. Meseca sve bezuspesno. Na kraju sam krenula na akunpukturu/16. Kom normalizovalo se oko 80% , medjutim cesto se vraca, svako prolece ponovim akunpukturu/10terapija bevipleks pijem povremeno, nedavno sam primila obh12/10kom. Moje oko i dalje ne funkcionise normalno. Sta mi predlazete psihicki sam preopterecena svojim problemom, imam 56g.


 17. Danijela 24.06.2011

  Ja sam imala facijalis 3 puta od 1999 do sad zadnji put sam ga imala 2006 i jos uvek ga imam nije mi se skroz povratilo lice nekad se cak desi da mi se ukoci odjednom u toku dana i da se samo olabavi posle nekih pola sata


 18. emanuela 04.01.2011

  Imam 35 godina i dva puta sam imala paresis facijalis. Prvi put sa 20god. Oprala sam kosu i nakon dva sata isla van, ubrzo se javila jaka bol iza uha, a ujutro cjela ljeva strana je bila ukocena. Ljecena sam vitaminima plibex i trajalo je oko mjesec i pol. Drugi put se javilo u 28god al ovaj put je doslo zbog pada imuniteta, opet sam ljecena istom terapijom. I dan danas osjecam lagano zatezanje oka a na mali propuh lagano mi utrne ljeva strana lica.


 19. kristinakm 10.06.2010

  Rec je o zenskoj osobi koja ima 65 godina i problem je krenuo tako sto je osecala bol uza desnog uha jer se radi o desnoj strani, nakon tri dana primetila sam da joj se usna vuce blago u levu stranu prilikom razgovora, da joj je ocni kapak otecen i blago spusta tako da zatvara oko. Dg. Je uspostavljena i th propisana koja sadrzi kortikosteroid (dexason) sedativ (bensedin) i vitamin (bedoxin) koju prima i. M. Dva dana ali pre terapije je bilo manje primetno dok je sada mnogo vise primetno narocito u trenutku komuniciranja. Zanima me da li terapija odgovarajuca i sta treba dodati ili izbaciti i koliko ce vremena trebati da se to vrati u normalu? Jedno me jos zanima zasto se na trenutke samo stanje poboljsa, a na trenutke stanje se pogorsa i daje stravicnu sliku jer je cela strana deformisana?


 20. ratko 10.04.2010

  Koje su vezbe kako bi se aktivirao lijevi obraz koji mi je oduzet, i kako aktivirati misic donjeg kapka oka? Molim vas pozurite sa odgovorom hvala!!!!


 21. Ljubisa 11.02.2010

  Ja sam pre dva dana "zaradio" ovaj facijalis, leva strana lica mi ne reaguje, bas kao sto ste opisali u ovom dragocenom clanku. Ja sam to zaradio tako sto nisam sacekao da mi se kosa dobro osusi i zbog smrtnog slucaja u familiji izasao pre vremena napolje i u hladan auto. Jos sam to isto vece osetio neku nelagodu oko usana i usiju, ali ujutro kad sam ustao nisam mogao da pokrenem celu levu stranu lica. Otisao sam kod lekara opste prakse (pritisak mi je bio 160/100) , a ona me je uputila kod neurologa koja mi je prepisala dexason, diklofen inekcije ujutro i uvece pa posle da idem kod fizijatra na vezbe. Imam 48 godina i nisam pre ovo bolovao


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde