Malakoplakija

Malakoplakija je retko stanje koje najčešće zahvata mokraćnu bešiku ali i bubrežnu karlicu i bubreg.

Uzrok nastanka

Nastaje sekundarno posle infekcije najčešće sa Escherichiom coli, a ređe sa Proteus mirabilisom ili Klebsiellom pneumonie.

Klinička slika

Na ovo oboljenje se posumnja kada se uprkos uspešnom lečenju infekcije antibioticima nastave simptomi učestalog mokrenja i dizurije ( bol pri mokrenju) sa mikroskopskom hematurijom (prisustvi krvi u mokraći). Može se javiti i stenoza uretera sa simptomima opstruktivne uropatije ili pionefrosa. Bubrežni parenhim može biti zahvaćen, ali obično u imunosuprimiranih bolesnika i tada se javljaju simptomi karakteristični za akutni pijelonefritis (groznica, visoka temperatura, muka, gađenje, povraćanje, bol u mišićima, bol u krstima).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu cistoskopskog nalaza žutih ili crvenih intravezikalnih plakova. Patohistološki se ovi plakovi odlikuju submukoznom agregacijom makrofaga koji sadrže inkluziona telašca- Michaelis-Gutman telašca. Na intravenskoj urografiji ureteralna i pelvična malakoplakija se uočava kao mali defekt u punjenju, a dijagnoza se potvrđuje biopsijom lezija u mokraćnoj bešici.

Lečenje

Sprovodi se agresivnom produženom antibiotskom terapijom. Početno lečenje antibioticima se sprovodi 6 nedelja, a potom se 12 meseci nastavlja sa profilaktičkim dozama.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde