Smog i bolesti srca

Uporedna istraživanja posledica zagađenog vazduha na zdravlje ljudi, obavljena u nekoliko zemalja, definitivno su pokazala da je prisustvo otrovnih gasova i čestica čađi u vazduhu uzrok srčanih i plućnih oboljenja.

'Reč je o ozbiljnom zdravstvenom problemu zbog enormno velikog broja zagađivanjem pogođenih osoba jer izloženost zagađivačima vazduha traje gotovo ceo život', tvrdi dr Robert Bruk, kardiolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Mičigen u gradu En Arbor koji je učestvovao u istraživanju.

Pogubno delovanje zagadjenog vazduha

U tekstu objavljenom u zvaničnom glasilu Asocijacije kardiologa 'Krvotok', Bruk i kolege su naglasili da je reč o prvom čvrstom dokazu do kog je došao tim naučnika o pogubnom delovanju izloženosti zagađenom vazduhu. Njihovi nalazi potvrdili su rezultate nekih ranijih istraživanja koji su dugo bili okruženi sumnjom nekih stručnjaka. Bruk i njegov tim analizirali su sve do sada objavljene studije do kojih su mogli doći kako bi potvrdili neposrednu vezu između zagađenja i srčanih oboljenja. Među zagađivačima vazduha posebno su opasne čestice čađi kao i do sada zanemarivane posledice 'pasivnog pušenja' koji direktno prodiru u pluća i krvotok ljudi. 'Najnoviji izveštaj Američkog udruženja za borbu protiv raka potvrđuje činjenicu da dugoročna izloženost uticaju mikroskopski sitnih čestica čađi u zagađenom vazduhu u stepenu koji se beleži u SAD dramatično povećava rizik od umiranja od kardiovaskularnih oboljenja', naglasio je dr Bruk. Gust saobraćaj je jedan od najčešćih i najvećih izvora zagađenja.

Autoput opasan po zdravlje

Jedno osmogodišnje istraživanje na 5.000 odraslih osoba pokazalo je da ljudi koji žive u blizini autoputeva i u delovima grada sa gustim saobraćajem češće od drugih osoba umiru od kardiovaskularnih bolesti. Naučnici ukazuju da su potrebna dalja istraživanja da bi se tačno ustanovilo kako zagađenje izaziva srčana oboljenja. 'Nadamo se da će naši, ali i rezultati daljih istraživanja, ukazati odgovornim institucijama na potrebu sprečavanja daljeg zagađivanja vazduha koje će, ukoliko se nastavi postojeći trend, jednostavno postati najveći ubica', zaključili su naučnici.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde