Sauna

Sauna je mala prostorija ili kuća dizajnirana kao mesto za suvo ili vlažno zagrevanje tela. Moderna sauna vodi poreklo od finske saune. Kapacitet saune zavisi od njene veličine.

Mala, porodična sauna je za četiri do pet osoba, dok veća u zdravstvenim ili hotelskim uslovima može da primi desetak i više ljudi.

Na severu Evrope, u Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Rusiji (severni deo), sauna se koristila stotinama, ako ne i hiljadama godina. Posle Drugog svetskog rata, sve više se koristi i u ostalim zemljama Evrope, pa i kod nas. Sve veći broj medicinskih, sportskih i ugostiteljskih ustanova pravi saune.

Temperatura u sauni

Sauna se moze zagrevati pomoću nafte, uglja, drveta, a najčešće se koriste grejači na električnu energiju. Ovi grejači vrlo brzo dovode temperaturu vazduha na željeni nivo. Na grejačima, koji su dobro izolovani, nalazi se kamenje koje može podneti temperaturu i višu od sto stepeni na Celzijusovoj skali. Kamenje služi da bi se prelilo vodom ukoliko se želi i para u sauni.

Temperatura u sauni kreće se oko 100 °C za suvi vazduh, a od 65 do 80 °C za vlažan vazduh, a u zavisnosti od stepena vlažnosti. Što je vazduh vlažniji, to je i temperatura u sauni niža, jer se vlažan vazduh teže podnosi od suvog. Termometar je ugrađen u unutrašnjosti saune, ali i u vidnom polju ljudi koji se nalaze van saune, da bi mogli uvek imati uvid u temperaturu u samoj sauni.

Pored saune treba da se nalazi manji bazen ili tuševi sa hladnom vodom. Mora postojati i prostorija sa hladnim napicima, za odmor i osveženje. Moderni tipovi sauna imaju i otvor za ubacivanje i obnavljanje vazduha u sauni, ali taj vazduh koji se ubacuje mora prethodno da bude zagrejan do temperature vazduha u sauni.

 

Pozitivni efekti boravka u sauni

Naj opipljiviji efekat saune je relaksacija tela. Sauna jača srce i krvotok. To dobro znaju sportisti kojima sauna predstavlja sastavni deo treninga, iako je reč o pasivnom treningu koji ne zahteva rad mišića. Jedna poseta sauni može da se uporedi sa 40 minuta trčanja u prirodi. Ipak, čak i oni najaktivniji sportisti često upražnjavaju ovaj relaksirajući način kako bi poboljšali svoje sportske rezultate.

Odlazak u saunu je jednak higijenskom i kozmetičkom tretmanu. Onaj ko redovno posećuje saunu ima svež i perfektan ten, a sve to zahvaljući dobroj cirkulaciji i dubinskom čišćenju koje se postiže u ovoj prostoriji. Sauna je izvanredna metoda za poboljšanje cirkulacije i krvnog pritiska. Iako su individualne reakcije na toplotu različite, u svim slučajevima se konstatuje opšte poboljšanje. Najbolji efekat saune je relaksirajući efekat. Sauna, ima ne samo fizički već i globalni efekat čije se koristi mogu osećati narednih sati pa čak i dana.

Izgled saune

Sauna je prostorija od drveta, ili obložena drvetom. U unutrašnjosti ne sme postojati ni jedan deo ili predmet od nekog drugog materijala, a pogotovo od metala. Toplotni kapacitet i provodljivost toplote različiti su kod metala i drveta, pa na visokoj temperaturi metalni delovi mogu izazvati opekotine većih razmera.

Pored zidova saune ugrađene su drvene klupe koje mogu biti u jednom ili više nivoa, a služe za sedenje i ležanje. Kada ima više nivoa, boravak na različitoj visini omogučava pacijentu korištenje vazduha različitog stepena zagrejanosti. Topliji vazduh, što je poznato iz fizike, kao lakši penje se, pa je i temperatura u sauni na gornjim ležajevima nekoliko stepeni veća nego dole, pri dnu. Obično se prvo sedne ili legne na najniži nivo i kako se organizam navikava na temperaturu, a u zavisnosti od individualne izdržljivosti, penje se na gornje klupe.

Pogledajte saune koji su dostupni za kupovinu u Beogradu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde