Perut - uporan neprijatelj muškog imidža

Nakupljane ćelija kože koje orožavaju u vidu veće ili manje količine ljuskica označava se terminom skvama, za razliku od fiziološkog fenomena nevidljive deskvamacije orožalog sloja kože. Obnavljanje ćelija epidermalnog sloja je dinamičan proces koji podrazumeva da se u normalnim uslovima ovaj sloj u potpunosti zameni za 27 dana. Krajnji rezultat orožavanja je formiranje orožalog sloja, sa ćelijama koje nemaju jedro, a međusobno su povezane filamentnim proteinima. Ako se u orožalom sloju nađu ćelije sa jedrom proces nazivamo parakeratozom koja je tipična za psorijatične lezije, a rezultat je formiranje skvame. Lokalizovano zadebljavanje orožalog sloja takođe može uzrokovati nastajanje skvame.

Vidljiva deskvamacija se za razliku od fiziološke nevidljive deskvamacije smatra patološkim gubitkom ćelija orožalog sloja. Postoje različiti tipovi deskvamacija sa formiranjem skvama i peruti različitih karakteristike od tanke, mekinjaste, lamelarne do velikih lisnatih i onih sa znatnom količinom orožalih masa. Izgled i karakteristike skvama su parametar koji bliže karakteriše određenu dermatozu.

Kada se u žargonskom rečniku govori o peruti, prvenstveno se razmišlja o pitirijaziformnoj deskvamaciji koja može biti prisutna na mestima inflamacije kože lica tela i poglavine, pa do masnih skvama peruti obično lokalizovanih u kapilicijumu.

Zbog peruti je neophodno otići lekaru

U slučaju prisustva peruti u kapilicijumu diferencijalno dijagnostički razmatramo seboroični dermatitis, neurodertmitis, pytiriasis sicca,  psorijatične lezije, te dermatoze uzrokovane gljivicama.

U predelu lica deskvamacija bez drugog kliničkog nalaza može biti znak zapaljenja alergijske ili nealergijske prirode, seboroičnog, iritativnog, atopijskog dermatitisa ili opšte suvoće kože, te gljivičnih dermatoza. Deskvamacija na stopalima i šakama može biti znak  dishidrotičnog ekcema, iritativnog, kontaktnog, atopijskog dermatitisa ili je u kombinaciji sa drugim kliničkim znacima prisustva eritema, eritematoznih makula, papula i plakova propratni klinički znak. Beličaste, krte, nekoherentne naslage peruti se sreću kod psorijaze. Kod ekcema se skvama skidaju u vidu sitnih lamelarnih naslaga. Kod kseroze i ihtiaziformnih dermatoza skvame su poput krljušti. Ogrličaste skvame po periferiji eritematoznih plakova se sreću kod pityriasis rosee. Folikularne skvame se sreću poput čepa na izvodnom kanalu dlačnog folikula.

Skvame se takođe razlikuju i po boji koja može da bude srebrnkasta, srebrno-bela, žuta i zagasito žuta. Skvama koja je prožeta plazmom, krvlju ili gnojem ima posebna obeležja boje.

Uporan problem

Najčešći razlog javljanja pacijenata dermatologu kada je u pitanju perut je suvoća kože koja je povezana sa atopijskom konstitucijom, opštom suvoćom kože i sluznica u menopauzi i senijumu, potom seboroični dermatitis lica, presternalne regije i poglavine, pityriasis versicolor u oba svoja varijeteta, psorijaza i sve više iritativni dermatitisi šaka.

Perutanje kože kod seboroičnog dermatitisa je posledica inflamacije i vrlo često se sreće, kao prva mera samomedikacije, primena masnih kremova koji naravno pogoršavaju kliničko stanje i povećavaju sekretornu aktivnost žlezda lojnica. 

Lečenje i terapija

U slučaju suvoće kože kod atopičara i u menopauzi i senijumu, primena masnih preparata kao što su neokluzivna ulja i prirodna uljia sa visokim koncentracijama nezasićenih masnih kiselina, fitosterola, fosfolipida i ceramida predstavlja terapiju izbora.

Često lokalno nanošenje ovih preparata treba upotpuniti primenom blage abrazije kože koja uklanja loše stratifikovan površni sloj epiderma kao i uljne kupke sa uljima istih osobina.

Kod iritativnog dermatitisa šaka najbolja preventivna mera je primena kremova sa visokim procentom silikona koji formira zaštitnu „rukavicu“. Takvi preparati su po pravilu obogaćeni nezasićenim masnim kiselinama, provitaminom vitamina A – retinolom, vitaminom E, pantenolom, prirodnim faktorima vlaženja koji se nalaze inkorporirani u hipoalergijske farmaceutske podloge.

Trend savremene kozmetologije je pojava krema za ruke za dan, koje imaju opisani zaštitni efekat i krema za ruke za noć, koje sadrže hranljive  vitaminske sastojke u većoj koncentraciji rastvorene u masnijoj hipoalergijskoj podlozi.

Dakle, pojava peruti može biti definisana kao estetski problem koji se tretira na nivou primene odgovarajuće dermokozmetike ili klinički znak i simptom različitih dermatoza koja podrazumevaju ozbiljan dermatološki tretman.

Podeli tekst:

Dr Jasmina Kozarev je specijalista dermatovenerologije u Beogradu. Uža specijalnost su joj laserske vaskularne procedure. Prvi dermatolog u Srbiji koji je obavio nehiruršku rejuvenaciju.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Nina 18.10.2015

    Hvala ti punooo! Pomogla si nam


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde