Kako sprečiti dekubitus?

U mnogim situacijama dekubitualni ulkusi se formiraju na mestima na kojima njihov nastanak može da se prevenira, a njihovo odsustvo predstavlja znak dobre nege. Najčešće se za dekubituse koristi i termin ulceracije koje nastaju na mestu pritiska. Njihov izgled varira od svetlo ružičaste boje koja nestaje nekoliko sati posle uklanjanja pritiska sa kože, do formiranja veoma dubokog ulkusa, koji nekada ide čak i do kosti ili unutrašnjih organa. Ovi ulkusi se klasifikuju prema težini, obično u četiri stadijuma.

Klasifikacija

 • Stadijum I označava pojavu površnog eritema kože, koji je sličan površnoj opekotini, a spontano nestaje sa prestankom pritiska.
 • Stadijum II karakteriše pojava plika koji spontano puca, a ulcerozna promena nije više površna.
 • Stadijum III karakteriše ulceracija svih slojeva kože i predstavlja primarno mesto za nastanak infekcije.
 • Stadijumu IV ulceracija zahvata i duboke strukture kože mišiće, tetive i kost.
Promer ulceracije nije značajan koliko njena dubina, ali je hirurško uklanjanje nekrotičnih masa – debridman neophodan, a nekada i  radikalna hirurška intervencija.

Mehanizam nastanka

Mehanizam nastanka dekubitalnih ulkusa je posledica dejstva sile pritiska na površinu kože, mada mogu nastati i kao posledica trenja kože sa grubom površinom postelje, površine gipsane udlage ili kao posledica prolongirane hladnoće. Površina kože koja je blizu koštanih struktura ima veću sklonost nastanku dekubitusa, a posebno su to zone kičmenog stuba, lopatica, kukova, zglobova lakta i kolena. Kompresijom krvnih sudova i niže ležećih struktura kože onemogućena je ishrana kože i time otvoren put nastanku ulkusa. Stanja koja omogućavaju lakše nastajanje dekubitalnih ulkusa su stanja loše ishranjenosti kože, dijabetes, pothranjenost, manjak serumskih proteina, loša higijena, dehidracija, imobilizacija i naravno loša nega obolele osobe. Dijabetes nije uzrok nastanka dekubitusa, ali omogućava brzu eskalaciju procesa ulcerisanja. Iz tog razloga dijabetičarima je neophodna bolja nega i veća pažnja posebno imobilisanih osoba u pavcu preveniranja nastanka ulkusa.

Preventiva

Preventivne mere se odnose na čestu promenu položaja obolele osobe u postelji na dva sata i češće. Dvosatna promena položaja ja maksimalni dozvoljeni interval pri kome tkivo toleriše pritisak bez propratnog oštećenja. Prevencija podrazumeva i maksimalan trud oko izostajanja trenja, abrazije kože i naravno kontrolu malnutricije, dobru hidrataciju i higijenu.

Tretman

Kada se ulceracija razvije onda je tretman usmeren na sprečavanje daljeg razvoja ulkusa,  razvoja infekcije, ubrzanje cirkulacije na mestu ulceracije, debridman nekrotičnih masa i stimulaciju stvaranja granulacija unutar ulkusa. Sprečavanje širenja ulceracija se sprovodi primenom sunđerastih prstena koji vrše izolaciju i rasterećuju pritisak na okolne strukture, silikonskih i gumenih jastučiča i naravno vrlo specijalizovanih plutajućih kreveta.

Prilikom obrade dekubitalnih ulkusa i uklanjanja nekrotičnih masa, po svim uzusima asepse se lokalno primenjuje prah borne kiseline koji se prekriva enplasterima po tretmanu Gilje, koji vrlo brzo usled hemijskog dejstva uklanja lokalnu infekciju i snažno stimuliše stvaranje novih granulacija koje popunjavaju tkivo ulkusa. Lokalna i sistemska primena antibiotika se kombinuje sa primenom odgovarajućih hidrokoloidnih dresinga. Zajedno sa sprovođenjem procedura dezinfekcije i čiššćenja ulceracija, uklanjanja nekrotičnih masa i ubrzanja cirkulacije oboleli zahtevaju pojačanu, prilagođenu ishranu koja će omogućiti brzo i dobro zarastanje.

Svi dekubitalni ulkusi se mogu prevenirati, što je bazični tretman, a u skoro svim situacijama pojava masivnih ulkusa označava grešku procedure standardne nege obolelih osoba.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa kožom.

Podeli tekst:

Dr Jasmina Kozarev je specijalista dermatovenerologije u Beogradu. Uža specijalnost su joj laserske vaskularne procedure. Prvi dermatolog u Srbiji koji je obavio nehiruršku rejuvenaciju.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. 27.03.2023

  Prevencija dekubitusa je dobro opisana ali mi nedostaje ime leka/kreme koja se maze na kriticno mesto. Hvala


 2. Manuela 06.02.2023

  Molim ime leka protiv dekubitusa


 3. Petar 23.01.2012

  Imam sjajno iskustvo sa preparatom koji se izradjuje u apoteci "sveti nikola" u leskovcu, po recepturi mr. Ph slavice cice milic. Jednostavno se primenjuje i prirodnog je sastava, a uz pravilnu primenu zagarantovano je izlecenje.


 4. saska 21.01.2012

  Kako je broj apoteke za lijecenje dekubitus? Molim vas pisete.


 5. Nina 16.12.2011

  Postovani,
  tetka je otpustena sa vma posle operacije kuka, sa dekubitom na predelu pete i otprilike nekim zadnjim ili predzadnjim prsljenom (u otpusnoj listi to nije navedeno). Proslo je skoro 2 meseca, mazem joj svaki dan petu ali dekubit nikako ne prolazi, pojavljuje se plik, pa puca i tako stalno. Da li moze neko da mi preporuci neki dobar lek ili je potrebno nesto radikalnije uraditi?
  Hvala unapred.


 6. Zeljka 27.11.2011

  Moli se Milica koja je napisala da u apoteci u leskovcu postoji izuzetan preparat za lecenje dekubita da odgovori o kojem preparatu je rec? Unapred zahvalna


 7. milica 09.08.2011

  Apoteka, , sveti nikola" u leskovcu ima jedan izuzetno efikasan preparat koji leci te ranice od dekubitusa. Isprobano!


 8. Allomanny 16.04.2011

  Ono što sam tražio, hvala


 9. Allomanny 14.04.2011

  Da, verovatno tako da je


 10. Stefan 16.09.2009

  Cao. Moje uva su poveca... I pomalo klempava... Da li bi za tu popravku trebalo povise vremena... I da li bi operacija bila skupa?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde