Zeleni Srbije traže da u hrani ne bude aflatoksina

Stranka Zeleni Srbije saopštila je da je od nadležnih zahtevala da se u potpunosti zabrani prisustvo aflatoksina u hrani na tržištu Srbije.

Inicijativa pod nazivom "0,0 procenata aflatoksina u hrani" upućena je danas predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću, ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću i ministarki zdravlja Slavici Djukić Dejanović, uz zahtev da se to pitanje reguliše zakonom, a ne pravilnicima, navodi se u saopštenju.

Predloženo je i da se odrede dodatne subvencije svim proizvodjačima koji ispune zadate visoke standarde kvaliteta, kao i da rok za primenu tih mera ne bude duži od šest meseci.

Zeleni Srbije su istakli da dostupni nivo tehnoloških postupaka može da obezbedi da u hrani nema aflatoksina.

"Hrana bez prisustva aflatoksina se može smatrati visoko kvalitetnom. Proizvodjači takve hrane moraju imati pravila koja se ne menjaju u kratkom roku i moraju biti na tržištu kvaliteta. Interes potrošača mora da bude obezbedjen do najvišeg nivoa kvaliteta zaštite", navodi se u saopštenju.

Priča o aflatoksinu u hrani postala je aktuelna prošle jeseni, kada je setrtifikaciona kuća SGS utvrdila da je zbog suše povećan nivo aflatoksina u kukuruzu proizvedenom u Srbiji.

Vlada Srbije odobrila je 28. februara da se dozvoli povećanje koncentracija aflatoksina u mleku i to sa 0,05 na 0,5 migrograma po kilogramu.

Odluka je doneta nakon što je početkom godine u regionu, a potom i u Srbiji utvrdjen povećan nivo aflatoksina u mleku, odnosno nakon što su industrija mleka i farmeri pretrpeli gubitke, jer nisu mogli da u potpunosti sprovedu pravilnik o dozvoljenom nivou aflatoksina.

Aflatoksini su toksični produkti plesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krompiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Ta plesan može zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, njena pojava uslovljena je geografskim položajem zemlje, agrotehničkim merama i načinom prerade sirovina.

Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazvaju rak jetre.

Izvor: zelenasrbija.rs

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde