Ishrana i karijes

Koji šećer je najopasniji za zube? Saharoza (prisutna u slatkišima, testima, medu…). To nije ništa novo.

Međutim, jedno holandsko istraživanje otkriva da količina šećera u nekoj namirnici nije i prvi uzrok da se dobije karijes. Naime, odlučujuće je vreme koje će šećer “provesti” u ustima. Ukratko: što je šećer duže “zalepljen” za zube, to je opasnost od karijesa veća. Drugim rečima, čak iako je amidon (koji se nalazi u hlebu, keksu, žitaricama…) šećer koji po svojoj prirodi treba manje da izaziva karijes nego saharoza, on ostaje duže u ustima i pokazuje se agresivnijim.

Ako već jedete dosta namirnica bogatih amidonom, jedite ih uz mlečne proizvode (kalcijum jača zube): hleb sa sirom, žitarice (po mogućstvu prirodne, bez čokolade) sa mlekom…


Slatkiši - izaberite manje zlo


Žele bombone su najopasnije upravo zbog želatina: on se lepi za zube zadržavajući bakterije određeno vreme i stvara im idealnu sredinu za razmnožavanje i pripremu napada. Ipak, ako ne možete da odolite, uzmite slatkiše bez želatina ili, još bolje, kockicu crne čokolade.


Smanjite kafe - pauzu


Svaka namirnica koja sadrži šećer izaziva lučenje pljuvačne kiseline i započinje proces demineralizacije zuba, a to je prvi korak u stvaranju karijesa. To znači da svaka pauza koja uključuje grickanje, jabuku (fruktoza (šećer) plus kiselina), pa čak i zaslađeni čaj, predstavlja pretnju za vaše zube. Savet: pokušajte da se ograničite na dve pauze dnevno.


Jedite redovno čvrste namirnice


Čvrste namirnice razrađuju mišiće vilice, njihovu pokretljivost, pospešujući žvakanje i lučenje pljuvačke. A pljuvačka štiti zube tako što ih čisti i smanjuje kiselost  u ustima.

Rezultat je više nego očigledan i koristan: odlučite se za biftek pre nego za pljeskavicu. Između voća i kompota, bez obzira na njegov miris i slast, izaberite sveže voće.

I... slobodno žvaćite žvakaće gume bez šećera posle obroka, ako niste u mogućnosti da operete zube.

Higijenu zuba nikako ne smete da zaboravite.


Sir ili desert? Naravno - sir


I konačno dobra vest! Dok mnoge namirnice povećavaju opasnost od karijesa, sir smanjuje kiselost u ustima i neutrališe štetan uticaj pojedinih namirnica. Bogat kalcijumom i fosforom, on takođe pojačava zaštitni uticaj pljuvačke. Zato je sir idealan za kraj obroka. Pod uslovom da nemate povišen holesterol…


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde