Trovanje hranom-uzročnik Clostridium perfrigens

Clostridium perfringens je poznat po uzrokovanju gasne gangrene, ali on takođe mođe izazvati trovanje hranom koje je najčešće blago, ali može biti i veoma opasno jer može da nastane nekrotizirarujući kolitis. Trovanja  Cl. Perfringens-om, u zemljama visokog standarda, po učestalosti su odmah iza salmoneloza i stafilokoknog trovanja. Pretpostavlja se, međutim, da se zbog blage kliničke slike i komplikovanih postupaka dokazivanja registruje samo 5% tih trovanja.

Uzrok nastanka

Rod Clostridium čine brojne bakterijske vrste. To su Gram pozitivni bacili koji u starim kulturama ispoljavaju Gram labilnost. U preparatima kulture se vide kao dugi i tanki štapići, raspoređeni pojedinačno ili u vidu paketa čioda, sa okruglom terminalnom sporom koja svojom veličinom deformiše telo bakterije, tako da liče na čiodu, palicu za doboš ili šibicu. Kapsulu ne stvaraju. Klostridije mogu, pored enzima, stvarati i snažne egzotoksine. C.perfringens je široko rasprostranjen u prirodi a nalazi se i u digestivnom traktu životinja i ljudi.

Namirnice koje mogu biti kontaminirane su meso, mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi i  sosevi. Oko četvrtine uzoraka sirovog mesa zagađeno je klostridijumom. Ponekad i povrće može poslužiti kao sredstvo za razmnožavanje klostridijuma - npr. kuvani pasulj. Termostabilne spore preživljavaju termičku obradu (kuvanje), a razmnožavaju se u hrani koja nekoliko sati, pa i koji dan, stoji na sobnoj temperaturi. Zato su i veliki rizici za trovanje u kolektivnim kuhinjama, gde se hrana sprema par sati unapred.

Klinička slika

Najčešće se javljaju grčevi u abdomenu i dijareja (proliv), koji započinju 8-22 h posle konzumiranja kontaminirane hrane toksinom ove bakterije. Ovi simptomi uglavnom prestaju za 24 sata, a nekada perzistiraju naredne 2 nedelje blaga mučnina i nelagodnost u stomaku.

Mnogo teži oblik je nekrotizirajući kolitis koji nastaje kada se u hrani nađe veliki broj bakterija. Toksini izazivaju nekrozu creva što može izazvati dehidrataciju i sepsu. Ovaj oblik može završiti letalno.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, koprokultutre, testom na toksin u stolici i nalaženjem uzročnika u hrani.

Lečenje

Kod blažih oblika lečenje nije potrebno osim dijete i nadoknade tečnosti. Kod težeg oblika primenjuju se infuzije rastvora radi nadoknade tečnosti i elektrolita, zatim metronidazol ili vankomicin.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde