Trovanje hranom - uzročnik Vibrio parahaemolytica

Trovanje hranom uzrokovano bakterijom Vibirio parahaemoliytica nastaje konzumiranjem kontaminirane hrane enterotoksinom koji produkuje ova bakterija.

Uzrok nastanka

Rod Vibrio spada u porodicu Enterobacteriaceae i fakultativno su anaerobni, Gram negativni bacili. Rizične namirnice su sirova i nedovoljno termički obrađeni morski plodovi. Vibirio parahaemoliytica produkuje enterotoksine koji uzrokuju povećano lučenje tečnosti u tankom crevu.

Klinička slika

Prvi simptomi počinju 8-13 sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane. Javljaju se mučnina, grčevi u stomaku i eksplozivne vodenaste stolice. Simptomi traju 3-5 dana. Može doći do dehidratacije.

Dijagnoza

Postavlja se direktnim dokazivanjem prisustva etiološkog agensa u materijalu uzetom od obolelih (feces, hrana) i na osnovu kliničke slike.

Lečenje

Lečenje podrazumeva nadoknadu tečnosti i elektrolita. Kod težih oblika daju se antibiotici i to najčešće tetraciklin i hloramfenikol.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Prasobh 21.09.2012

    Dok se licni interesi i jrvsnataa ne odvoje od drustvenih tjst zajednickih i bez dobre opozicije nema napredka. Kad covjek bude u stanju da, recimo na sastanku zakuha sa najboljim prijateljem, a poslije odu na pice i nastavivsi normalne odnose nepomenuvsi dogadjaje sa sastanka onda je to pun pogodak. Svijest podignuta na visi nivo. Kad neko kod nas ima suprotno misljenje od prijatelja ne samo da ga izgubi nego stekne i neprijatelja. Zalosno ali u vecini slucajeva je tako, a poneki znaju veoma dobro da iskoriste takve prilike.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde