Rotavirusni enteritis

Rotaviroza predstavlja akutno infektivno oboljenje koje se karakteriše toksičnim i gastrointestinalnim manifestacijama.

Uzrok nastanka

Izazivač bolesti je Rota virus, RNK virus, dimenzija 65-75 nm. Sastoje se od jezgra (dvolančana RNK) i dva omotača pri čemu je spoljašnji sloj infektivan po čoveka. Dokazano je prisustvo 5 tipova (A, B, C, D i E), a za čoveka je patogen tip E.

Izvor zaraze je oboleli čovek i asimptomatski virusonoša. Rotavirus se oslobađa fekalijama u velikim količinama, pri čemu dolazi do kontaminacije okoline. Osnovni mehanizam prenošenja infekcije je fekalno-oralni i to putem vode, hrane, kontaminiranih predmeta. Bolest se javlja kod dece uzrasta do dve godine mada možei kod odraslih.

Klinička slika

Inkubacija je kratka od 12 časova do 3 dana. Bolest počinje akutno, pojavom proliva, mukom, povraćanjem i bolovima u trbuhu. Bolovi su lokalizovani paraumbilikalno. Telesna temperatura je normalna ili subfebrilna. Stolice su tečne, žuto braonkaste boje a njihov broj se kreće od 5-6. Bolest je praćena umerenom dehidromineralizacijom. Smirivanje bolesti nastaje za 3-4 dana.

Atipični oblici se odlikuju prisustvom blage kliničke slike sa ispoljenim povraćanjem i prolivom. Značaj ove forme bolesti je u virusonoštvu.

Teška forma bolesti se odlikuje naglašenim poremećajem hidro-elektrolitnog statusa bolesnika i poremećajem funkcije kardiovaskularnog sistema. Kod dece se često zapaža dekompenzovana metabolička acidoza sa akutnom bubrežnom insuficijencijom. Kod ovakvih bolesnika zapaža se smanjenje diureze, albuminurija, leukociturija, eritrociturija, dok se u ispitivanoj krvi zapaža povećan broj sadržaj azotnih produkata.

Udružena infekcija ukazuje na prisustvo drugih virusnih infekcija ili udruženost sa bakterijama. Kod ovakvih bolesnika je prisutna febrilnost i znači intoksikaciju. Stolica je izmenjena sa prisustvom patoloških primesa. Gubitak tečnosti i elektrolita je naglašeniji.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike, laboratotijskim analiza (dokazivanje virusa u stolici).

Lečenje

Specifična terapija ne postoji. Predlaže se aktivna rehidromineralizacija. Dijetetski režim se sastoji od čaja, soka, mineralne vode uz istovremeno ograničenje unosa slatkog mleka i većih količina ugljenih hidrata.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde