Trovanje hranom-uzročnik Bacillus cereus

Trovanje hranom koju uzrokuje bakterija Bacillus cereus je gastrointestinalna intoksikacija koja se može javiti u dva oblika u zavisnosti koji toksin deluje: dijarejalni toksin uzrokuje dijareju (proliv), a emetički toksin uzrokuje povraćanje.

Uzrok nastanka

Spore Bacillus cereus-a nalaze se u prašini, na tlu, na površini voća i povrća. Mogu lako kontaminirati sirovu hranu i ako imaju dovoljno vremena i odgovarajuću temperaturu, razmnožiće se u velikom broju. Rizična hrana je pirinač, meso, mleko, krompir.

Većem broju trovanja hranom doprinosi zasigurno i novi način života u kome se sve više obroka konzumira van kuće, povećan broj putovanja, izleta, starenje populacije i drugi. Faktori koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani su neodgovarajuća higijena ruku, površina i pribora za pripremu hrane, neprimerena termička obrada i čuvanje hrane.

Klinička slika

Od 8 do 16 sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane dijarejalnim toksinom počinje mučnina i proliv, nekada i grčevi u stomaku, koji traju samo 12 do 24 sata. Kod delovanja emetičkog toksina simptomi počinju ranije, 1-6 sati nakon konzumiranja kontaminirane hrane a simptomi su mučnina i povraćanje.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu klinčke slike i nalaza uzročnika u stiolici ili hrani.

Lečenje

Uglavnom nije potrebna specifična terapija, već samo nadoknada tečnosti i dijeta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde