Strongiloidaza (Strongyloidasis)

 

Uzrok nastanka

Strongiloidazu uzrokuje nematoda iz roda Strongyloides stercoralis. Primarni domaćin je čovek. Domaćini mogu biti i domaće životinje.
Čovek se inficira larvom koja ulazi u organizam kroz kožu pri kontaktu sa parazitonošom ili preko inficiranog tla. Larve preko limfnih sudova i vena dolaze u pluća, ulaze u alveolarne prostore, idu uz traheobronhijalno stablo i larinks i tako prolikom gutanja dospevaju u creva.
Povećan rizik od infekcije imaju imunokompromitovane osobe- imunosupresivna terapija, malignitet, HIV, diabetes melitus, malnutricija i dr.
 
 
 
 

Klinička slika

Klinička slika strongiloidaze može biti različita. U oko 50% bolesnika infekcija je asimptomatska. U pacijenata kod kojih se simptomi javljaju, bolest se manifestuje 3-4 nedelje nakon infekcije.
Inicijalne promene se javljaju na koži, u vidu eritematoznih, prurinoznih (svrab) promena nalik urtikariji. Često se promene zapažaju oko anusa, ali mogu i bilo gde po telu.
Migracija larvi kroz pluća može izazvati pneumoniju (zapaljenje pluća) koja liči na Loeflerov sindrom. Javlja se produktivni kašalj, nekada sa sukrvičavim ispljuvkom, zatim dispneja (otežano disanje) i groznica.
Intestinalna faza bolesti je dominantna i prezentuje se abdominalnim grčevima, anoreksijom, mučninom, povraćanjem, prolivima, meteorizmom (nadutost trbuha) i svrabom oko anusa.
 
Najznačajniji oblik stongiloidaze se javlja kod imunokompromitovanih osoba, kod kojih se javlja hiperinfektivni sindrom, koji se karaketriše masivnom invazijom larvi. Kada larve dospeju u creva uništavaju saprofitnu floru, što dovodi do bakteriemije, sepse, meningitisa i endokarditisa. Mogu se javiti jak bol u abdomenu, mučnina, povraćanje, proliv, intestinalna opstrukcija, paralitički ileus, intestinalno krvarenje, malapsorpcija, peritonitis. Od respiratornih simptoma mogu se javiti hemoptizije, vizing, respiratorna insuficijencija, fokalne hemoragije, apsces, pneumonija i akutni respiratorni distres sindrom. Mogući su i meningitis, apsces mozga, granulomatozni hepatitis, parazitarna invazija srca, bubrega, peritoneuma, limfnih čvorova, pankreasa, prostate, jajnika, tiroidne žlezde i centralnog nervnog sistema. Kod ovakve diseminovane forme mortalitet je 80% i više.
 
 
 
 
 
 
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike,laboratorijskih i seroloških analiza, a potvrđuje se dokazivanjem uzročnika u stolici.
 
 
 
 

Lečenje

Svi oblici strongiloidaze se leče, i to antihelmintnim lekovima-metronidazol, albendazol i dr. dovoljno dugo jer je ovo izuzetno uporan parazit. Uz to se daje simptomatska terapija (nadoknada tečnosti i elektrolita, beta 2 agonisti, kortikosteroidi ...)
 
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde