Norovirus infekcija

Način prenosa


Izvor zaraze su bolesnici sa izraženom kliničkom slikom. Bolesnici izlučuju viruse preko fekalija, povraćanih masa što uslovljava intenzivnu kontaminaciju okoline. Osnovni mehanizam prenošenja infekcije je fekalno-oralni. Osnovni putevi prenošenja infekcije su: voda, hrana, kontaminirane ruke i dr. Oboljenje se javlja u formi eksplozivnih epidemija. Infekcija se javlja u školama, obdaništima, porodicama, pedijatrijskom odeljenjima i dr.

Klinička slika


Inkubacioni period je kratak i kreće se od 18 časova do 3 dana. Podjednako oboljevaju deca i odrasli i to najčešće tokom zime. Bolest počinje naglo, gađenjem, povraćanjem, bolovima u trbuhu tipa kolika, prolivima. Kod dece kliničkom slikom dominira povraćanje, a kod odraslih proliv. Ređe se opisuje prisustvo toksiinfekcije (drhtavica, povišena telesna temperatura, adinamija, glavobolja, gušobolja, bolovi u mišićima). Evolucija bolesti je povoljna jer ozdravljenje najčešće nastaje 2-3 dana od početka bolesti. Smrtni ishod nije opisan.

Dijagnoza


Dijagnoza sporadičnih slučajeva je teška, lakša je u sklopu epidemija. Virusološka dijagnoza je od suštinskog značaja. Za dijagnostiku se uzima povraćana masa, fekalije i krv. U sklopu laboratorijske dijagnostike koriste se ELISA test, IEM, PCR i drugi.

Lečenje


Lečenje je simptomatsko, ne postoji specifična terapija. Predlaže se aktivna rehidromineralizacija. Dijetetski režim se sastoji od čaja, soka, mineralne vode uz istovremeno ograničenje unosa slatkog mleka i većih količina ugljenih hidrata.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde