Salmoneloze (Salmonellosis)

Uzrok nastanka


Uzročnici ove bolesti su gram negativne bakterije, salmonele. Raspadanjem salmonela dolazi do oslobađanja endotoksina koji je pokretač patoloških promena. Prirodni rezervoar i izvor zaraze su domaće životinje i ptice, pri čemu životinje imaju klinički manifestni oblik ili su kliconoše. Pored životinja značajni izvor su i ljudi oboleli ili kliconoše. Mehanizam širenja infekcije je feko-oralni. Oboljenje se javlja najčešće tokom letnjih meseci u vidu pojedinačnih slučajeva ili u vidu epidemija. 

Klinička slika


Infekcije salmonelama daju sledeće kliničke forme bolesti:


Gastrointestinalni oblik - najčešća forma javljanja salmoneloze. Ovaj oblik nastaje zaražavanjem organizma preko bogato kontanimirane hrane. Inkubacija se kreće od 4-72 časa. Bolest počinje naglo jezom, drhtavicom, osećajem težine u želucu, mukom, povraćanjem, a potom i prolivastom stolicom. Telesna temperatura je različito povišena i kreće se do 41 ˚C. Bol u trbuhu je difuzan i najčešće lokalizovan i predelu pupka. Stolice su tečne, česte, žute boje, a kasnije zelenkaste sa primesama sluzi. U teškim slučajevima sa primesama krvi. Trbuh je nadut, jezik suv, obložen, usne suve. Često je uvećana slezina.

Tifoidni oblik - kod salmonelozne infekcije se retko sreće i svojim odlikama podseća na trbušni tifus. Bolest počinje naglo znacima intoksikacije, povišenom telesnom temperaturom. Kod ovih bolesnika se zapaža uvećanje jetre i slezine i različiti 
stepen poremećaja svesti. Ovaj oblik se najčešće javlja kod starih osoba.
 
Septični oblik - sreće se kod dečijeg uzrasta, mada može i kod starijih osoba. Kliničkom slikom dominira temperatura septičkog oblika, a kasnije dominira simptomatologija zahvaćenog organa. Septični oblik se često završava letalno.
 
Kliconoštvo - odlikuje se odsustvom kliničkih manifestacija uz istovremenu bakteriološku i serološku potvrdu nalaza bolesti.  

Dijagnoza


Dijagnoza salmoneloze se postavlja na osnovu anamnezno - epidemioloških podataka, kliničkog nalaza a potvrđuje se laboratorijskim analizama (pregled stolice, likvora, krvi, gnoja, žuči, mokraće i drugo) 

Lečenje


Terapija zavisi od oblika bolesti. U prvom redu rehidromineralizacijom per os ili parenteralno. Antibiotska terapija se sprovodi po preporukama svetske zdravstvene organizacije (SZO):

      -ekstraintestinalnim oblicima salmoneloza

      -deci uzrasta do dve godine

      -osobama sa poremećajem odbrambenih snaga organizma.

Kliconoštvo se ne treba lečiti antimikrobnim preparatima.

Svi navedeni segmenti lečenja mogu biti kompromitovani ako se ne sprovodi korektna dijeta (čaj od nane, kamilice, mineralna voda, slana supa, jogurt, posno meso, zapečen krompir, itd.)
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa salmonelom.
 
Ukoliko želite da zakažete pregled, molimo Vas da popunite kontakt formu u nastavku.

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Aleksandra Stanivukovic 24.09.2009

    Da li se kliconostvo leci? U pitanju je dete od 1.5 godina. Niko nam nije pominjao dijete, nakon zavrsetka akutne faze.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde