Dijagnoza i lečenje Lajmske bolesti

Uzrok nastanka

Bolest je otkrivena 1975. godine povodom epidemične pojave juvinalnog artritisa, a 1981god. je Burgdorfer izolovao spirohetu iz krpelja. To je gram negativni štapić, spiralno uvijen, pokretan, pripada rodu Borrelija, a porodici Spirohetacea.

Rezervoari borelija su krpelji, glodari, jeleni. Krpelji prenose borelije na čoveka, ali i na domaće životinje. Bolest se javlja sezonski od ranog proleća do kasne jeseni uglavnom kod osoba koje često borave u prirodi profesionalno ili rekreativno. 

Klinička slika

Kao posledica ujeda krpelja može se javiti Lajmska bolest, a klinički se manifestuje pojavom lokalnog otoka i crvenila na mestu i okolini uboda i to 3-32 dana nakon incidenta. Lokalno crvenilo je toplo i uglavnom nije bolno. Kod 50% pacijenata identične promene se mogu javiti na drugim delovima tela, a kod 15% pacijenata kožne promene mogu da izostanu. Pored promena na koži mogu da se jave temperatura, jeza, malaksalost, glavobolja, regionalno uvećanje limfnih žlezda. Ukoliko se bolest neprepozna i neleči nakon  nekoliko nedelja razvija se drugi stadijum bolesti sa neurološkim simptomima, sa pojavom bolova u zglobovima i kardiološkim simptomima, a ukoliko se i uvoj fazi bolest neleči nakon više meseci ili godina bolest ulazi u treću fazu sa teškim neurološkim ispadima, promenama na zglobovima i koži. 

Dijagnoza i Lečenje

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i podataka o ujedu krpelja a potvrdjuje se ELISA testom i testom indirektne imunofluorescencije kojima se otkrivaju IgM antitela u serumu, likvoru i sinoviji ( nakon prve nedelje, a maksimum dostižu izmedju 5 i 6 nedelje nakon pojave kl.znakova). Nakon 1-3 meseca javljaju se IgG antitela koja se dugo ogržavaju. Za dokazivanje infekcije može da se primeni i PCR.

Terapija Lajmske bolesti zavisi od kliničkog stadijuma.

U prvoj fazi bolesti preporučuje se:

 • Penicilin 800.000 IJ,
 • Tetraciklini 2,0g za 24h kao i
 • Eritromycin u istoj dozi u trajanu od dve nedelje, ili do povlačenja simptoma.

U drugoj fazi bolesti:

 • dvonedeljna terapija kristalnim Penicilinom u visokim dozama ili Ceftriaxona 2,0g
 • nastavak lečenja Hloramfenikolom 2,0g u toku 24h ili u istoj dozi Tetraciklini do povlačenja simptoma.

U trećoj fazi lek izbora je Ceftriakson 2,0g, Longaceph zbog dobre difuzije u trajanju do šest nedelja. Kod neuspešne antibiotske terapije u trećoj fazi preporučuju se kortikosteroidi.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Ivana Hemerich Mravinac 13.11.2017

  Lajmska bolest je infktivna bolest sa imunološko posredovanom reakcijom. Činjenice koje smo dokazali u 10 godina rada. -erithema migrans (crvenilo kože) se razvija u manje od 5% slučajeva infekcije. - manje od 2% testiranih se sjeća uboda krpelja - pri liječenju se primjenjuju antibiotici koji u osnovi ne mogu uništiti bakteriju već samo promjeniti njenu formu za vrijeme primjene što može poboljšati simptomatiku i zaustaviti infekciju u ranoj fazi ukoliko bakterija ostane u formi ciste -najadekvatniji antibiotik je ceftriaxon 2g i. V. 10 dana -kod kronične infekije primjenjuju se kortikosteroidi koji su kontraindicirani jer se osim primarne razvijaju i sekundarne koinfekcije prvenstveno virusne koje dodatno uništavaju organizam -postoje efikasne metode liječenja borelioze -tzv. Autoimune bolesti posljedica su lajmske bolesti, (multipla skleroza, parkinsonova bolest, artritis, karditis, lupus. . .) -za sve navedeno imamo dokaze nekoliko tisuća pacijenata u 10 godina.


 2. Aleksandra 29.07.2013

  Ja ima sve simptome oko 50 dana. Lecena sam od virusa i upale sinusa penicilinom i lekovima. Ali i dalje je isto. Pre deset dana sam uradila elisa test i borelija je pozitvna, vrednost 17. 38 umesto normalne do 9. Sta mi savetujete da uzimam od lekova. Vid mi je kao oslabljen, samo spavam, vrti mi se u glavi i imam glavobolje. Mlaksala sam i opste stanej mi je katastrofa. Takodje gubim ravnotezu kadkad, cas sam nervozna a ondq se smirim. Pravi haos. Molim vas za savet


 3. Julijana Dragicevic 19.03.2010

  Molim vas da objavite nova saznanja u vezi sa lajmskom boreliozom jer je moja kcerka, djevojcica od 5, 5 godina, oboljela od iste. U bijeljini gdje zivim ta bolest je uglavnom nepoznata tako da nemam nikoga ko ima vise iskustva u vezi s tim. Mozete li da objavite ime ljekara u bg ili okolini ko ima iskustva sa tim oboljenjem?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde