Ehinokokus (Cistična ehinokokoza)

Uzrok nastanka

 

Ovo oboljenje izaziva mala pantljičara sa nekoliko članaka koja živi u crevu psa, a njena jajašca izbacuju se stolicom iz creva. Čovek se zarazi preko hrane i vode ili direktno kada mu pas liže ruke. U želucu čoveka oslobađaju se embrioni i idu kroz crevni zid, a putem krvi dospevaju u jetru ili limfogeno u vensku krv, njom u pluća i ostale organe, mozak, slezinu, bubrege. Tu se razvijaju vezikule koje mogu biti inilokularne ili mnogobrojne multilokularne ciste u zavisnosti od vrste ehinokoka. Ciste imaju oko sebe hitinsku membranu, a organizam oko nje stvara vezivnu ovojnicu.

Klinička slika


Cistična ehinokokoza pluća - dominiraju nespecifični simptomi ili je čak i asimptomatska, pa se slučajno otkriva rentgenskim snimkom. Opisuju se prolazni kašalj, iskašljavanje krvi, alergijske promene na koži, a kod velikih cista i atelektaze i poremećaj disanja. Pod različitim okolnostima (udarac u grudni koš, napor) može nastati prskanje ciste što se ispoljava slikom anafilaktičkog šoka praćenog strahom, kašljem, otežanim disanjem, zviždanjem, kolapsom, iskašljavanjem na puna usta žute, slane, nekada i sukrvičave tečnosti.

 

Cistična ehinokokoza jetre - klinička slika tegoba javlja se postepeno. Postoji vremenom osećaj pritiska i bolova u trbuhu u predelu jetre, odnosno ispod desnog rebarnog luka, a nastaje usled uvećanja ciste. Zbog direktnog pritiska ehinokokusne ciste na žučne puteve dolazi do žutice, a pritiskom na venu portu i do ascitesa (nakupljanja tečnosti u trbuhu). U kliničkoj slici tegobe se mogu javiti usled pritiska na okolne organe, želudac i duodenum, te nastaje povraćanje, a pritisak na debelo crevo daje nadutost, meteorizam i zatvor. Ciste koje su velike, a nalaze se na prednjoj strani, mogu se napipati preko trbušnog zida. Razvoj ovog oboljenja može biti različit. Ehinokok može spontano da izumre ili pod dejstvom lekova kada dolazi do resorpcije tečnosti, a sadržaj se kalcifikuje. 

Međutim, kod velike ciste može doći do rupture (pucanja) ciste i izliva tečnosti u trbušnu šupljinu i širenja mase cisti po trbuhu, odnosno sekundarne ehinokokoze. Ruptura je praćena šokom, nekada smrću.

Dijagnoza 

                                                                                 
Postavlja se na osnovu pregleda,rendgenološkog snimka, ultrazvuka, CT-a (skenera), NMR (nuklearne magnetene rezonance), uz laboratorijske analize- povećanje eozinofila u krvi i pozitivne alergijske reakcije.

Lečenje


Svaku ehinokoknu cistu, ukoliko lokalizacija dozvoljava, treba hirurški odstraniti. U slučajevima kontraindikacija za hirurško lečenje (veličina, lokalizacija, teško opšte stanje) primenjuje se višemesečna terapija mebendazolom.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 14

 1. Slavica 05.06.2023

  Ne zamerite nedavno sam slušala starijeg gospodina koi je koristio ivermetin u inekciji.uzimao je po 1 ml i kaze da ga je to spaslo...upravo imam cistu na jetri bolnu...radila sam test..nosim se mišlju da probam..gore biti neće..od saznanja da nesto živi u meni i hrani se mojom krvlju


 2. Stiven 08.08.2021

  Zdr ja sam operisan pre 9 godinu od ehinokok izvadili mi 2ciste a sada mi kaze doktor da imam jos neki 2 cisti na jetru dali ima neki spas od ovaj ehinokok ??? Neki lek da kaze neko?


 3. Asmir 12.07.2020

  2018 prvi put sam operisan od ehinokokusa na jetri,2 ciste koje su se vukle ko zna jos od kada,radio sve nalaze posle operacije prve godine i sve je bilo ok,2020 slucajno uradim ultrazvuk ,2 nove ciste vece nego one od pre,ponovo operacija pre mesec dana,sada se oporavljam od operacije,treba da pocnem sa Albendazolom terapiju od 3 ciklusa po 28 dana.


 4. Vesna 02.10.2019

  Moj muž je nedavno otkrio da ima Ehinokokovu cistu na jetri i plućima. Da li je to možda zarazno za našeg sina i nas, ili taj parazit može samo da prenese pas?


 5. Boba 06.04.2015

  Htjela bih da pitam dali je opasna pasja dlaka na pluca dimenzija jajeta je 40mm, hvala.


 6. Tadija 04.06.2012

  Ja garantujem izlečenje pantljičare. Samo ako postoji u crevima, a ciste ko ima moraće sa svojim lekarom na savet.


 7. Marko 13.01.2012

  Ako je jedan clan porodice zarazen, a i ostali su bili u dodiru sa istim psom. Da li treba da svi vadimo "ehin antigen". I da li moze da se prenese sa oboljelog covjeka na zdravog?


 8. Aleksandar Dimic 08.12.2011

  Kako se onda izbacuje pantljicara iz creva?


 9. vidosava jovanov 13.09.2011

  Imam 35 god. Imala sam 4 ciste na jetri i puna zucna kesa ehinokokusa. Pila sam eskazol ili dalben 800 mg. Dnevno, zatim sam operisana na vma. Operisao me je prof. Dr nebojsa stankovic. Operacija je uradjena 9. 11 1999. God. Ja se sada osecam odlicno i nemam recidiva ehinokokusa ali zato imam opet psa koji spava samnom. Nebojsi hvala sto mi je spasao zivot.


 10. Danijela 18.01.2011

  Devojcica se leci od exinokokusa na jetri od 3 godine, cista je slucajno pronadjena prilikom ultra zvuka urinotrakta. Anti tela su varirarala desavalo se da su negativna a posle opet pozitivna. Vec 5 godina traje borba sa parazitom i ponovo pije lek ambedazol. Zato sto je doslo do skoka antitela. A cista je vec 3, 5 godine na ultrazvuku pokazuje se kao oziljna promena. Antitela na exinokokus jos uvek su pozitivna. Da li moze da se ukloni bez operacije? Da li je to moguce ukloniti ambedazolom?


 11. MM 23.12.2010

  Oprisao sam ehinokoknu cistu (65 mm) na jetri pre godinu dana. Isao sam na redovne seroloske preglede i rezulati su u opadanju. Juna maseca, na ultazvucnom pregledu 6 meseci posle opercaije nisu nasli nista. Godinu dana posle opercije se pojavila cista od 62 mm. Na istom mestu, skoro identicna kao ona uklonjena. Takodje, postoji i jedna u plucinom krilu. Popio sam 3 x 28 dana (2x2x200kg) albendazola - alkaloid. Svi koji su me pregledali kazu da je nemoguce da se toliko brzo razvila nova cista. Sada sam opet krenuo sa albendazolom. Da li postoji mogucnost da se kupi ovaj lek od nekog drugog proizvodjaca? Sta mozete da mi predlozite u vezi mog daljeg lecenja?


 12. LACKOVIC SLAVICA 29.04.2010

  Sa ocem moga deteta prosla sam kroz sve faze ove parazitske bolesti, koja se manifestovala u nasem slucaju na jetri. Posto je otkrivena u kasnijoj fazi jer zna vrlo vesto da se kamuhlira za dlaku je izbegnuta njegova smrt. Na zadnjem ct snimanju cista je pukla pa se sadrzaj izlio u trbusnoj duplji. Uradjena je hiruska intervencija itom prilikom mu je odstanjen deo jetre i zucna kesa. Posle oporavka koji je trajao dugo primenjena je terapija lecenja medikamentima da bi se organizam ocistio od parazita. U to vreme a to je bilo 1997 god. Koristio je lek dalben koji smo nabavljali iz inostranstva. Upornom i dugom terapijom uspeo je da ocisti organizam od ehinokokusa.


 13. Nebojsa Todorovic 22.03.2010

  Iz iskustva moje majke, sa kojom sam bio na svim pregledima, ciste na jetri su se javile dve godine posle operativnog uklanjanja i to u vecem broju nego sto ih je bilo prethodni put. Po ponovnom otkrivanju novih cisti, [laboratorijskim putem], primenjena je terapija albendazolom koji ne mozete pronaci u srbiji, vec u makedoniji ili c. Gori po ceni od 25 e 60 tab, od 200 mg. Lek je koriscen tri puta po 28 dana po 800 mg dnevno, sasvim bezuspesno. Na naknadnom pregledu na skeneru utvrdjeno je da nijedna cista ne pokazuje znake kalkuloze/ skamenjivanja, vec da se uvecavaju. Preporucena mera> hirursko uklanjanje!


 14. DEJAN 17.08.2009

  Prema ovoj bolesti najneodgovorniji su vlasnici zivotinja koji neredovno vrse dehelmintizaciju pasa. O ovom problemu potrebno je da se pozabave i vlasti ove drzave. Zivotinje seju ovaj parazit svuda gde vrse defekaciju, najveci problem su psi lutalice a najtragicnije je sto oboljevaju deca. Potrebna je ozbiljna edukacija gradjana i vlasnika pasa preko tv, radija i popularnim prospektima firmi koje proizvode lekove kao i prospektima uprave za veterinu, jer je drzava veterinarske institute pustila na led tako da se kod nas najvise ceni novac a ne zdravlje ljudi


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde