Objavljena monografija “Inflamatorne bolesti creva u 12 lekcija”


Vest da je početak 2022. godine obeležilo izdavanje monografije “IBD u 12 lekcija” odjeknula je među pacijentima koji boluju od inflamatonih bolesti creva, ali i među lekarima. Ova monografija izdata je na inicijativu autora: ass. dr sci. med. Srđana Markovića i prof. dr Petra Svorcana.

IBD u 12 lekcija

Početak pandemije bio je prelomni momenat da se autori pozabave ovom monogafijom, a nakon višemesečnog rada, ona je i objavljena u izdavaštvu Kliničko bolničkog Centra “Zvezdara”. Želja autora i svih onih koji su učestvovali u izradi ove knjige jeste bila da se u Srbiji poboljša dijagnostika, lečenje i praćenje IBD pacijenata. KBC “Zvezdara” nadaleko je čuven po svom IBD centru koji leči preko hiljadu IBD pacijenata.

Pacijenti koji boluju od zapaljenskih bolesti creva, u koje spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis, sada imaju priliku da prema poslednje ažuriranim informacijama, u jednoj knjizi, saznaju sve o svom stanju. Knjiga je namenjena i lekarima i svima koji žele da se edukuju na temu inflamatornih bolesti creva.

Zapaljenske bolesti creva su hronične i doživotne, a rana dijagnostika i pravilno lečenje je ključ za postizanje remisije kod obolelih i izbegavanja komplikacija. IBD je stanje koje dovodi i do nevidljive invalidnosti i mogu ozbiljno ugroziti kvalitet života pacijenata, koji su uglavnom mladi ljudi.

Pored navedenih urednika, priliku da daju svoj doprinos ovoj monografiji dobili su i perspektivni mladi lekari, kao i predstavnici Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije (UKUKS). Značajan doprinos monografiji, ali i lečenju pacijenata i formiraju IBD centra kakav danas KBC “Zvezdara” ima, dale su i čuvene kolege, među kojima su: prof. dr Njegica Jojić, prof. dr Vladimir Vukčević, prof. dr Milan Andrejević, prof. dr Obren Popović, prof. dr Branka Dapčević.


U nastavku pogledajte IBD podcast specijal u kojem je gost bio ass. dr Srđan Marković. Govorili smo o monografiji “IBD u 12 lekcija”.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde