EP011: Dr Dragana Petrović-Popović, plastični hirurg


Dr Dragana Petrović Popović, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije (na užoj specijalizaciji iz onkologije) govorila je o estetskim i funkcionalnim zahvatima, invazivne i neinvazivne prirode u 11. epizodi.

Zakažite pregled kod dr Dragane Petrović-Popović!

Transkript razgovora:

Pitanje: Pre 4 godine doktor mi je staio silikonski filer u usne, u obe po jedan kubik, oivičio je usne, međutim  to se odmah lokalizovalo na unutrašnjoj sluzokoži pa nekog efekta ni nema, sem što mi smeta. Koliko je komplikovano njegovo vađenje?

Dr Dragana Petrović-Popović: Takozvani silikonski fileri su sintetički preparati koji nisu registrovani i nisu dozvoljeni. Ne upotrebljavaju se ni u zemljama EU  ni u Americi pa tako ni u Srbiji. Sama primena takvog preparata je nelegalna i ne samo zato što nije prošla sve regulative i zakonske procedure  koje ispituju sastav, ponašanje, komplikacije, i koji nije dobio dozvolu naše agencije za lekove i medicinksa sretstva. Samo biološko ponašanje U tkivo koje pacijentkinja opisuje je nepredvidivo. Preparat je trajan, tj ne resorbuje se. njegovo vađenje je jedino hiruško. To što vi pitate je jedna od najčešćih komplikacija. Materijal prestavlja strano telo i organizam pokušava da ga izbaci, zato pravi jednu reakciju oko stranog tela i materijal migrira i zbog rekacije tela na strano telo, na taj materijal i zbog sile gravitacije koja ima uticaj. Kod ove pacijentkinje lokacija je umnogome bolja jer nije vidljivo. Ona nije dobila rezultat koji je tražila, a to je da dobije lepši, jedriji izgled usana i dobila je komplikaciju a to je da je materijal migrirao. Jedini način da se ovaj problem reši je operacija. Izvodi se u lokalnoj anesteziji i u tom smislu spada u lakše operacije. Pravi se rez sa unutrašnje strane usana da bi bio nevidljiv i kroz taj rez vadimo najšeće tečni silikon. Oporavak taje oko 6 do 7 dana. praćen je otocima, bolovi nisu značajni, nose se konci između 7 do 12 dana. Ovaj materijal ne može biti potpuno uklonjen zbog svog sastava. zato ne možemo da garantujemo da ćemo jednim potezom izvući sav materijal. Zbog toga snažno apelujemo da dobro budu upućeni šta ubrizgavaju u svoje lic ei telo. Da taj preparat koji koriste mora da bude registrovan. To su preparati na bazi hijaluronske kiseline , tzv. hijaluronski fileri. Svi su registrovani, svi su prošli stroge procedure da bi dobili registraciju i možemo ih tretirati kao medicinsko sredstvo. Lekar može pokazati sve detalje vezano za detalje iz tog razloga, kao što je jedinstveni bar kod i činjenica da se samo jednom može upotrebiti. Bezbednost je na prvom mestu.

Pitanje: Visoka sam 177cm i ima 66kg. Imam prirodno manje grudi i želim da ih uvećam metodom implanta u kombinaciji sa masnim tkivom da li mi možete da ti malo više informacija na ovu temu?

Dr Dragana Petrović-Popović: Jedna od odličnih kombinacija za dovijanje prirodnog izgleda grudi. Spada u savremenije metode, jer se augmentacija dojki silikonskim protezama upotrebljava decenijama, a od skoro u kombinaciji sa takozvanim lipofilingom. To je porcedura gde nakon polasiranja silikonske proteze, tj klasične augmentacije dojki, u gornji pol dojke tamo gde je potrebno, radi postpuno prirodnog izgleda dojke dodajemo sopstveno masno tkiva pacijentkinje. Ono može biti uzeto iz predela stomaka, butina, unutrašnje strane kolena. Tamo gde pacijentkinja ima masnog tkiva u višku. Ova metoda je hipoalergijska jer se koristi tkivo koje je uzeto od same pacijetkinje. Praktično nema kontraindikacija. Dobija se lep i prirodan izgled.

Pitanje: Imam manji mladež na nosu koji bih odstranila iz estetskih razloga. Interesuje me da li je bolje da to obavi plastični ili maksilofacijalni hirurg kako bi ožiljak bio manji? Molim za objašnjenje odgovora.

Dr Dragana Petrović-Popović: Mladeže i ostale promene na telu po pravilu operišu specijalisti estetske i rekonstruktivne hirurgije. Mladež može biti operisan jer imamo sumnju na neki tumor kože, ili melanom, ili smatramo da se radi onekom displastičnom nevusu. Tako da tada najpre sledimo najpre onkološke principe i takav mladež mora biti otklonjen u celosti, znači do u zdravo. nakon toga razmišljamo i o estetetskom izgledu. posebno kada je mladež na licu posebno kada se radi na nosu koji je jedan eksponirani deo lica. Svaki plastični hirurg je tako treniran i školovan da svakoj operaciji pristupa individualno i da nakon toga ispoštujemo onkološke principe unapred razmišljamo o tome kako će ožiljak da izgleda i kako će biti pozicioniran. U ovim situacija pratimo neka svoja pravila kojima smo učeni i unapred smo već odredili gde će biti njegovo mesto i radimo tako da je on namanje uočljiv. Sve što se hiruški tretira ostavlja ožiljak, ali ožiljak može biti isplaniran i pozicioniran na mestu gde će biti najmanje učljiv. Ja mislim da je prava adresa specijalista plastične hirurgije.

Pitanje: Pojavilo mi se crvenilo nakon stavljanja hijalurona u nazolabijalne bore. Već imam filere u jagodicama, tako da smatram da nije alergija. Da li je povređen krvni sud ili može da bude nešto ozbiljnije?

Dr Dragana Petrović-Popović: Teško je odgovoriti na pitanje bez pregleda pacijenta. Mogu samo da pretspostavim jer nakon aplikacije filera osim inicijalnog crvenila nakon uboda koje jako brzo prolazi nikakve druge rakcije nisu poželjne i ne spadaju u normalan tok oporavka. Alergijska reakcija na hijalurnoske filere je izuzetno retka. tako da mogu da pretpostavim da se ovde radi o neadekvatno primeni hijalurna. savetujem da se javite lekaru koji je tu proceduru sproveo, ili nekom drugom lekaru koji će pregledati paijenta i videti tačno o čemu se radi. Ukoliko je neka ozbiljnija komplikacija u pitanju pacijentkinja navodi da se možda radi o povredi krvnog suda, nadam se da ne, ali ako se radi o tome onda treba reagovati u prva 24h. Tada se primenjuju posebni preparati kao što je hijaluronidaza odnosno protokol za rešavanje ovake komplikacije. Samo se treba javiti specijalisti plastične hirurgije u prva 24h i problem će biti rešen.

 


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. ivona 21.02.2020

    Moja dugogodišnja doktroka za svaku preporuku!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde