EP012: Dr Tijana Antin Pavlović, dečiji psihijatar


U dvanaestoj epizodi Stetoskop TV emisije na Televiziji Zdravlje, dr Tijana Antin Pavlović, specijalista dečje i adolescentne psihijatrije odgovarala je na pitanja u vezi sa fobijama, tikovima i laganjem kod dece.

Zakažite pregled kod dr Tijane Antin Pavlović >>>

Transkript razgovora:

Pitanje: Dete od 6 godina ima užasan strah od krvi. Na najmanju količinu krvi reaguje prvo bolom u stomaku, povraćanjem, pa čak i kratkotrajnim guitkom svesti. Imam utisak da je to počelo kada je prisustvovao dekinom umiranju, jer je bio prisutan kad aje deka imao srčani udar. Da li mislite da bi razgovor sa psihoterapeutom pomogao?

Dr Tijana Antin Pavlović: Ovde možemo da govorimo o nekoj specifičnoj fobiji. Fobije su neki preterani i izraženi strahovi od neke pojave ili predmeta koja osobu ometa u svakodnevnom funkcionisanju. Na osnovu ovog opisa se može povezati. Uzrok fobija kod dece je kompleksan. Vrlo često su u pitanju nesvesni mehanizmi u osnovi nastanke fobije. Može biti povezano sa ovim događajem jer u tim godinama oni već postaju svesni određenih relacija i shvataju da je smrt nešto što se događa i posle čega se neko ne vraća. Kada je u pitanju razmisljanje dece o smrti, iza toga je pitanje "Da li će mama i tata otići? Da li ću ja ostati sam?". U ovoj situaciji se svakako preporučuje psihoterapija, s tim da kod dece to malo drugačije izgleda u onosu kod odraslih. Pored metode razgovora koja se koristi manje nego druge metode. Mi koristimo crtež, igru, fantaziju. Kroz takve mehanizme dobijamo odgovore. Te stvari su na nivou nesvesnog. U psihoterapiju dece su obavezno uključeni i roditelji. Dakle radimo i sa roditeljima jer su deca zavisna od roditelja.

Pitanje: Moj sin ima 11 godina i ima problem sa tikovima. kada je veći pritisak u školi, testovi, usmena provera, on počinje da trepće. U odeljenju ima više problematične dece koja maltretiraju  mirniju decu. Moj sin je mirnije dete, čim dođe kući i trepće odmah znam da ima problem. Da li je potrebna neka terapija i kako možemo da mu pomognemo? Inače je odličan đak.

Dr Tijana Antin Pavlović: Tikovi se posebno pojačavaju kada su u pitanju određeni stresori. U situacijama kada su pojačane emocije, verovatno ovo dete je osetljivije generalno. Svakako postoji psihoterapija kod tikova i postoji određena farmakoterapija kada su tikovi u pitanju tako da, da, neka se obrate stručnom licu. Psihijatru ili psihologu.

Pitanje: Moj sin od 12 godina jednostavno rečeno konstantno laže. Kako da se izborimo sa tim?

Dr Tijana Antin Pavlović: Počnimo od toga zašto deca lažu. Deca lažu zbog jako puno stvari. Lažu zato što žele da izbegnu neku obavezu, odgovronost za nešto što su uradili posebno ako im za to preti kazna. Deca najčešće lažu zato što žele da u očima roditelja budu lepši, pametniji, bolji. Laži služe da udovolje prohtevima i zahtevima roditelja koji oni ostavljaju pred njih. Kada je ova problematika u pitanju. Uvek se postavlja dinamika odnosa roditelj, dete, poverenje koje oni međusobno imaju i zapravo kada je u pitanju ovakva problematika trebalo bi prvo krenuti sa radom sa roditeljima. Ovo se roditeljima dosta često ne dopada jer smatraju da je u pitanju neki izolovani problem i da je problem u detetu. Rad sa roditeljima u smislu kako oni vide svoje dete, da li su zadovoljni njime, da li traže više od njega nego što ono može da postigne, kakav je sistem vaspitanja, na koji način ga nagrađuju i kažnjavaju. U tu dinamiku terapije se uključi i dete. Vrlo je kompleksna dinamika koja traži kompleksan pristup.


Podeli tekst:

Dr Tijana Antin Pavlović je specijalista dečje i adolescentne psihijatrije. Završila je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, gde je i specijalizirala. Učesnik je brojnih stručnih kurseva, seminara i kongresa. Čla...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde