Vitaminski koktel za povratak sluha?

Naučnici donose novu nadu za lečenje gluvoće nastale izloženošću preglasnom zvuku, kao što je eksplozija ili postupno oštećenje slušalicama.

Gluvoća koja je posledica izloženosti preglasnom zvuku (15% gluvih) mogla bi uskoro biti izlečenja unutar tri dana konzumacijom vitaminskog koktela.

Naučnici su na pragu rešavanja "misterija" ušnih dlačica u unutrašnjem uvu koje učestvuju u prenošenju zvuka. Tabletom koja sadrži antioksidante, vitamine C i E i betakaroten mogao bi se sprečiti "odumiranje" ćelija u dlačicama koje su odgovorne za pretvaranje zvuka u električnim impuls i slanje dalje u mozak na interpretaciju.

Prvo ispitivanje leka nije dalo obećavajuće rezultate, ali drugo, koje će se sprovesti na više od 300 dobrovoljaca iz rizičnih grupa (mladi danonoćno "na slušalicama", radnici NATO - ovih vazduhoplovnih baza i sl.) iz SAD - a, Španije i Švedske, moglo bi dovesti do prekretnice.

Cilj je koktelom sprečiti odumiranje ćelija koje, pretpostavlja se, napadaju preglasnim zvukovima indukovani slobodni radikali.

"Ovo je uzbudljiva klinička studija. Trebalo bi razjasniti pitanje kako uzimanje antioksidanta može pomoći u sprečavanju gubitka sluha", komentarisao je za Daily Mail dr Ralph Holme, s Royal National Institute for Deaf People.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde