Naučnici na tragu "eliksira mladosti"

Tim stručnjaka sa Univerziteta Stenford otkrio je kako ljudsko telo stari, tako da kreiranje "eliksira mladosti" u budućnosti možda neće biti samo fantazija.

Šalu na stranu, ovo otkriće vezano za starenje, bolnu tačku čitave ljudske vrste, trebalo bi da doprinese razvijanju novih tehnika kojima bi se ovaj proces mogao zaustaviti, prenose agencije.

Naučnici veruju da bi uticanjem na hemijske procese koji regulišu životni ciklus ćelija mogli da uspore degeneraciju tkiva i organa i time produže životni vek čoveka.

Stručnjaci sa Stenforda otkrili su dva povezana "okidača" koja determinišu životni vek ćelije.

Rezultati nove studije, objavljene u stručnom časopisu Cell, pokazali su da na starenje utiču dva proteina: SIRT 6, koji štiti ćelije od starenja i NF Kappa B koji taj proces pospešuje.

"Da bi organizam počeo da stari, određeni procesi na nivou gena i ćelija moraju da započnu i da kontinuirano odvijaju. Moguće je da su kod onih relativno retkih pojedinaca koji žive duže od sto godina ti procesi manje efikasni. Sa druge strane, kod dece koja pate od progerije, retkog genetskog poremećaja koji izaziva ubrzano starenje organizma, situacija je obrnuta", kaže dr Hauard Čeng, profesor na katedri za dermatologiju na Stenfordu.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, pri čemu je kod grupe mlađih miševa blokiran "protein mladosti" SIRT6, a kod druge grupe starijih miševa blokiran je "protein starosti" NF Kappa B.

Prva grupa miševa je toliko ubrzano starila da su svi umrli u roku od četiri nedelje jer im je protein NF Kappa B preplavio organizam. Kod druge grupe miševa proces starenja je, verovali ili ne, preokrenut, tako da su jedinke posle četiri nedelje izgledale mlađe, a miševi su se i ponašali kao da su u cvetu mladosti...
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde