Transplantacijom izlečili HIV

Svetom tutnji vest o prvom izlečenju pacijenta s HIV - om koji je imao i leukemiju. Matičnim ćelijama otpornim na virus AIDS-a ubijene su dve muve jednim udarcem.

Već skoro dve godine 42 - godišnji Amerikanac sa berlinskom adresom živi oslobođen smrtonosnih ralja AIDS - a i leukemije, od kojih je bolovao 10 godina, dok se nije podvrgnuo kompleksnom i rizičnom zahvatu transplantacije koštane srži.

Njemu je tim predvođen dr Gerom Hutterom i Thomasom Schneiderom iz gastroenterološke Klinike Carite u Berlinu, presadio matične ćelije iz koštane srži donora sa prirodnom rezistencijom na HIV koja sprečava da se virus razvije u bolest. Pre zahvata bolesniku je uništena sopstvena koštana srž kako bi se uklonio virus.

"Od danas, više od 20 meseci nakon uspešne transplantacije, u bolesniku nema više tragova HIV - a. Izvršili smo sve testove, ne samo krvne, nego i ostale. Ali, ne možemo sa sigurnošću isključiti da virus ipak nije tamo negde. Virus je varljiv i uvek se može vratiti", izjavili su oprezno doktori na pres - konferenciji povodom ovog čudotvornog izlečenja.

Naglašeno je kako ovakav zahvat ne bi mogao postati standardni tretman za lečenje od HIV - a, jer pacijent ostaje u tom trenutku bez ikakvog imunološkog štita i sasvim benigna infekcija mogla bi ga koštati života u vrlo kratkom roku.

Genetska mutacija zvana CCR5 koja štiti nosioce od virusa HIV - a može se pronaći kod 3% Evropljana, dok AIDS godišnje ubija 2 miliona ljudi, a procenjuje se da od virusa boluje 33 miliona ljudi širom sveta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. jasmina 26.11.2008

    izuzetan napredak u lečenju, nadam se da taj opaki virus nije tamo negde sakriven. Zaista je velika nepravda načinjena greškom jedne od dvojice mikrobiologa koji su stvaranjem vakcine protiv polia i vakcinisanjem protiv ove bolesti stvorili i preneli jadnim Afrikancima nešto, možda i gore -AIDS. Čudno, ali svaka situacija ima rešenje, pa tako verujem i svaka bolest. Zbog toga lekari-istraživači moraju dobro upoznati bolesti. Presrećna sam kao da sam ja deo tima koji je učestvovao u ovoj misiji ili još više izlečeni ! SREĆNA


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde