Nada za obolele od multiple skleroze

Grupa britanskih pronašla je lek koji bi mogao, u nekim slučajevima, da zaleči oštećenja mozga izazvana multiplom sklerozom - bolešću koja je posledica oštećenja zaštitne obloge oko centralnog nervnog sistema, prenosi BBC.

U tekstu objavljenom u stručnom časopisu New England Journal of Medicine, naučnici sa univerziteta u Kembridžu kažu da novi lek - nazvan alemtuzumab - može da vrati mozgu izgubljene funkcije kod nekih pacijenata u ranim fazama najrasprostranjenijeg oblika multiple skleroze.

Doktor Li Danster iz britanskog Udruženja obolelih od multiple skleroze ukazuje da novi lek, čak i ako se posle daljih ispitivanja potvrdi njegova efikasnost, ne nudi potpuno ozdravljenje od ove bolesti.

"Ono što alemtuzimab nudi pacijentima jeste mogućnost zaustavljanja daljeg pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, zadržavanja oboljenja na jednom nivou i mogućnost obnavljanja nekih od izgubljenih funkcija. Reč je o još uvek eksperimentalnom leku ali se svi nadamo najboljem", kaže dr Danster.
 

Istraživači kažu da je reč o prvom leku koji može da zaustavi i čak leči štetne posledice ove bolesti

 

Multipla skleroza može da dovede do gubitka vida i pokretljivosti, kao i do kognitivnih problema.

Ova bolest danas je jedna od najčešćih među neurološkim oboljenjima koja umanjuju funkcije organizma i koja se javljaju kod odraslih mlađih pacijenata - a koje do sada nije bilo moguće lečiti.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jasmina 26.11.2008

    Lek će biti dragocen, bez obzira na neželjena dejstva, jer je bolest takva da će njeno zaustavljanje u nekoj od početnih faza biti svakako dragoceno u odnosu na uobičajeni kvalitet života ovih bolesnika.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde