Obavljena transplatacija dušnika

Nakon revolucionarne transplantacije koštane srži na HIV bolesniku, doktori su iskoristili matične ćelije za obradu donorskog dušnika koji sigurno neće biti odbačen.

Tridesetogodišnja Kolumbijka Claudia Castillo ovih je dana započela disati punim plućima nakon eksperimentalne transplantacije donorskog organa "uzgojenog" kombinacijom matičnih ćelija primaoca.

Kako bi uspešno transplantirali organ, doktori moraju detaljno uskladiti tkiva, a pacijent mora provesti ostatak života na imunosupresivima.

"Verovatnost da će ova dama odbaciti organ je gotovo jednaka nuli. Gospođica uživa u normalnom životu bez znakova odbacivanja već četiri meseca", izjavio je za Reuters dr Paolo Macchiarini, šef torakalne hirurgije kliničke bolnice Barcelona.

Gospođica Castillo zatražila je medicinsku pomoć zbog problema s disanjem nakon što je tuberkuloza uništila deo njenog dušnika, cev koja se nadovezuje na plućno krilo. Njena jedina opcija, osim eksperimentalne operacije, bila je da joj se ukloni deo pluća.

"To nije pitanje života, već pitanje kvalitete života", komentarisao je hirurg Martin Birchall. Kako bi postigli ciljano, po pronalasku donorskog organa, stručnjaci su ga prvo morali "očistiti" od donorovih ćelija i zatim iz koštane srži Claudie Castillo izvaditi matične ćelije kako bi uzgojili hrskavicu za predviđeni deo. Tim je potom obradio dušnik ovim ćelijama uz pomoć posebnog uređaja razvijenog na politehničkom Institutu u Milanu.

Tako je kreiran "hibridni organ" za koji nije potrebno uzimati imunosupresive, jer ga telo primaoca zbog poznatih ćelija neće odbacivati. Napokon, sa dušnika je odvojena cevčica od 5 cm i presađena na oštećeni levi bronh.

Pacijentkinja je 10 dana nakon operacije puštena iz bolnice u koju dolazi na kontrole, a o uspehu operacije dovoljno govori podatak da je svoje spasitelje nazvala iz noćnog kluba i pohvalila se celonoćnim plesanjem.

"Verujemo da se nalazimo na početku novog doba hirurgije", komentarisao je Birchall, dodavši da će se ovaj postupak moći uspešno primenjivati i na druge "šuplje" organe slične strukture poput bešike, želuca i reproduktivni trakta.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde