Transplantacija koštane srži

U Beogradskom Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta izvršena je transplantacija koštane srži kod desetogodišnje devojčice obolele od akutne mijeloidne leukemije, a operacija je obavljena zahvaljujući donaciji matičnih ćelija njenog oca.

U Institutu će biti obavljena još jedna transplantacija koštane srži kod devojčice istog uzrasta i sa istom dijagnozom, ali će u tom slučaju donator biti njena majka. Obe operacije obavlja tim Intsituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, uz podršku stručnjaka iz Italije Marina Andolina. Prema rečima načelnika hematološke službe Beogradskog Instituta Dragane Vujić, uspešnost operacija moći će da bude procenjena za dve do tri nedelje, pošto bude eliminisan rizak od postransplantornih infekcija. Transplantacija matičnih ćelija koštane srži je savremen način lečenja brojnih stečenih i urođenih oboljenja, a kod pojedinih i jedini danas poznati oblik lečenja.

Proverena metoda

Primenjuje se od kasnih šezdesetih godina prošlog veka, a u Srbiji od kraja osamdesetih', kazala je Vujićeva. Ona je dodala da je u periodu od 1970. do 2003. godine prema podacima Evropske grupe za transplantaciju koštane srži urađeno ukupno 33.609 operacija kod bolesnika mlađih od 18 godina. U istom periodu u Srbiji urađeno je svega 25 takvih intervencija. Transplantolog iz Instituta u Trstu Marino Andolina dugogodišnji je saradnik Beogradskog instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta. On je istakao da su posle izuzetno lošeg perioda za zdravstvo u Srbiji ovdašnji lekari danas spremni da samostalno obavljaju veoma komplikovane operacije. 'Pomagao sam Srbiji u veoma tužnom periodu početkom devedesetih godina prošlog veka. Situacija se dosta promenila. Danas vam više nije potrebna pomoć, sada smo kolege koje mogu ravnopravno da sarađuju', kazao je Andolina.

Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović istakla je da će zahvaljujući stručnosti lekara u Srbiji sve manje pacijenata odlaziti na komplikovane operacije i transplantacije u inostranstvo. 'Nismo dovoljno bogati da bi svoje pacijente neprestano slali na operacije u inostranstvo, obavljanje transplantacija u Srbiji dovešće i do značajne uštede sredstava', kazala je Svetlana Vukajlović.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Fatima 30.11.2014

  Postovane dame i gospodo,
  sin mi boluje od paranoidne sizofrenije. Da li je moguće lečnje matičnih ćelija, da li mi možete dati adresu kome mogu da se obratim?
  Hvala unapred, pozdrav
   Fatima


 2. Fatima 30.11.2014

  Postovane dame i gospodo,
  ovo je super da naši lekari isto rade transplantacije. Ja bolujem od Hronove bolesti i pra diabetes. Da li mogu da uradim transplantaciju i kod nas u Beogradu i kolko košta?
  Hvala unapred.
  Prijateljski pozdrav.
  Fata


 3. dijana 23.06.2009

  Molim vas kazite mi da li se transplantacija primenjuje kod odraslih. Moj brat ima akutnu limfoidnu leukemiju i znam da je to jedna od metoda lecenja. Tek mu je danas dijagnostifikovana. Ocajna sam, molim vas odgovorite mi. Srdacan pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde