Otkriven gen odgovoran za visoki krvni pritisak


Naučnici sa američkog Univerziteta iz Merilenda otkrili su gen za koji smatraju da je povezan sa visokim krvnim pritiskom.

Gen STK39 proizvodi protein koji utiče na način na koji bubrezi regulišu so, što na kraju utiče i na visok krvni pritisak. Naučnici tvrde da oko 20% belaca ima defektnu verziju tog gena.

Analizom DNA 542 člana Amiške zajednice u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji otkriveno je da su ljudi sa defektnom verzijom ovog gena imali malo povišen krvni pritisak u odnosu na ljude koji su imali učestaliju verziju gena.

Dr. Yen-Pei Christy Chang, docent na Medicinskom fakultetu spomenutog sveučilišta, rekla je da ovo otkriće, koje je objavljeno u časopisu „Proceedings of the National Academy of Sciences“, ima „veliki potencijal“ u lečenju pacijenata sa visokim krvnim pritiskom.

Ipak, dodala je: Hipertentzija je vrlo kompleksno stanje, zato uključuje mnoge druge genetske faktore, faktore okoline, kao i faktore koji proizlaze iz životnog stila. STK39 gen je samo jedan važan deo slagalice.“

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde