Samački život povećava rizik za bolesti srca


U najnovijem istraživanju provedenom u Aarhus Sygehus bolnici u gradu Aarhusu u Danskoj na čelu s dr. Kirsten Nielsen, naučnici su pokušali shvatiti rizične faktore za nastanak tzv. akutnog koronarnog sindroma (uključuje srčani infarkt i iznenadnu smrt zbog bolesti srca).

Studiju su razrađivali koristeći podatke (iz danske nacionalne zdravstvene baze podataka) o 138 000 osoba starih između 30 i 69 godina. Od ukupnog broja ispitanika 646 osoba je u toku dvogodišnjeg perioda praćenja razvilo akutni koronarni sindrom.

Muškarci iznad 50 godina i žene iznad 60 godina starosti koji žive sami pokazali su se kao najugroženija grupa. Uprkos činjenici da su činili samo 8% od ispitivane populacije, ta grupa je odgovorna za 96% svih smrti u roku od 1 mjeseca nakon postavljenje dijagnoze koronarnog sindroma. Sveukupni rizik je za samce bio duplo viši u odnosu na osobe koje žive sa nekim.

Znanstvenici smatraju da su osobe koje žive same manje sklone redovnim posetama lekaru, neredovno i nezdravo se hrane pa su sklonije socijalnoj izolaciji što može biti u podlozi povećanog rizika za srčane bolesti.

Kao zanimljivost navodimo i podatak da je kod razvedenih žena došlo do 40% redukcije rizika za akutni koronarni sindrom, dok su razvedeni muškarci imali povišeni rizik.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde