Na pomolu spas za obolele od dijabetesa

Naučnici će u pacijente ubrizgavati čestice koje će ispuštati insulin kad god detektuju povećanje nivoa šećera u krvi.

Naučnici su stvorili nanočestice koje regulišu nivo insulina u krvi i do deset dana od ubrizgavanja u organizam pacijenta, piše magazin Sajens njuz.

Saradnjom stručnjaka s univerziteta Severna Karolina, Instituta za tehnologiju Masačusetsa (MIT) i dečje bolnice u Bostonu, stvorena je mreža sićušnih čestica koje detektuju nivo šećera u krvi i kad dođe do povećanja, ispuštaju insulin.

"Stvorili smo „pametni“ sistem koji reaguje na promene u organizmu i kontroliše nivo šećera u krvi", kaže dr Žen Gu, vođa projekta i objašnjava: "Testirali smo tehnologiju na miševima i uspeli smo da održimo nivo šećera u normali i do 10 dana."

Kad ova revolucionarna terapija zaživi, oboleli od dijabetesa neće više morati da mere nivo šećera u krvi kao dosad, pošto će taj posao umesto njih obavljati nanočestice koje će se triput mesečno ubrizgavati u njihov krvotok.

Ono što je najvažnije za sve dijabetičare, međutim, jeste nada da više neće morati da ubrizgavaju bolne injekcije insulina kako bi spustili nivo šećera u krvi. Takođe, dijabetičari često ubrizgaju više insulina nego što im treba, pošto ne znaju u svakom trenutku koliki im je nivo šećera u krvi. Svi ovi problemi trebalo bi da budu rešeni ovom revolucionarnom metodom.

Kod pacijenata s dijabetesom tipa jedan telo ne proizvodi dovoljno insulina, hormona koji prenosi glukozu iz krvotoka u ćelije. Nova nanomreža za borbu protiv dijabetesa sastoji se od mešavine nanočestica sa čvrstim jezgrom od insulina, modifikovanog dekstrana i enzima oksidaze glukoze.

Kad su enzimi izloženi visokoj koncentraciji glukoze, oni pretvaraju glukozu u glukonsku kiselinu, koja onda razgrađuje modifikovani dekstran i oslobađa insulin. Insulin na kraju procesa smanjuje koncentraciju glukoze u krvi. I glukonska kiselina i dekstran su biokompatibilni.

Izvor: Kurir
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Nikola Trifunoić 24.08.2013

    Šećerna bolest nastaje isključivo u enormnom magnetnom polju i to mora da bude hipofiza i pankreas u njegovom prostoru duže vreme. Ova terapija američkih stručnjaka ima za cilj prodati te nazovi lekove. A pravi lek je ukliniti se iz anomalnih vrednosti magnetnih polja i metabolizam šećera se u potpunosti normalizuje. Rad o uzročniku dijabeta već je objavljen na kongresu medicine u beogradu autora n. Trifunovića geofizičara.


  2. Dusan Simic 05.06.2013

    Voleo bih znati koja generacija ce to kod nas moci ca koristi


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde