Kraj zapaljenskih crevnih bolesti?

Kraj zapaljenskih crevnih bolesti?

Današnje terapijske opcije su ograničene i često je hirurško odstranjenje velikog dela creva jedina opcija. Naziru se novi lekovi. Irski lekari su otkrili novi potencijalni terapijski pristup u lečenju upalnih crevnih bolesti (Kronova bolest i Ulcerozni kolitis).

U normalnim okolnostima naš gastrointestinalni sistem je obložen ćelijama koje ne dopuštaju crevnom sadržaju prolaz iz creva u okolna područja, ali kod ovih bolesti te ćelije su uništene pa crevni sadržaj slobodno izlazi iz creva. Profesor Cormac Taylor sa Univerziteta u Dublinu kaže, da je primenom lekova iz grupe inhibitora enzima hidroksilaze crevo navedeno da reaguje kao da mu nedostaje kiseonika pa zato aktivira zaštitne procese koji sprečavaju smrt ćelija koje ga oblažu i na taj način smanjuju propustljivost za otpadni crevni sadržaj. Današnje terapijske opcije su ograničene i često je hirurško odstranjenje velikog dela creva jedina opcija. Ovo novo otkriće, objavljeno u naučnom časopisu Gastroenterologija, je pokazalo da se simptomi upalnih crevnih bolesti mogu u potpunosti ukloniti i bez hirurškog pristupa.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Momčilo 17.02.2013

    Bolujem od Kronove bolesti 12 godina, uzela mi je najlepše godine života, voleo bih da tome konačno dođe kraj, i da svi mi koji smo zapaćeni, počnemo ponovo da dišemo punim plućima.


  2. Ivan 11.12.2009

    Imam sina Marka, kome je juče dijagnostikovana ova bolest, i počeli smo sa lekovima. Želeo bih da mi Marko koji je napisao komentar ostavi telefon, kako bismo razmenili iskustva, a ljude koji uređuju ovaj sajt, da pišu o ovoj temi uvek kada nešto novo saznaju. Ostaje dosta nepoznanica, kakav je imuni sistem u ovih bolesnika i šta se može uraditi u imunološkom domenu, da bi se simptomi poboljsali. 


  3. Marko 25.05.2008

    Bolujem od Ulceroznog kolitisa, voleo bih da se pronđe nešto efikasnije od 5asa.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde