Otkriven protein ključan za alergijsku reakciju

Stručnjaci japanskog Istraživačkog centra za alergiju i imunologiju (RIKEN) možda su otkrili put za sprečavanje alergijskih reakcija, pošto su identifikovali molekul STIM1, u čijem odsustvu organizam više nije podložan alergijama.

Neki ljudi su alergični na uobičajene alergene, kao što su prašina i polen, ali podložnost alergiji varira od čoveka do čoveka i praktično se može biti alergičan na bilo šta, podseća Rojters.

 

Ranija istraživanja su pokazala da alergeni izazivaju nagomilavanje kalcijuma u ćelijama zvanim mastociti, koje se nalaze ispod kože - što izaziva osip, kijanje, svrab i oticanje.

 

Istraživači s RIKEN-a su ustanovili da koncentracija kalcijuma zavisi od prisustva molekula STIM1. Oni su ustanovili da su specijalno gajeni laboratorijski miševi, kojima je nedostajao STIM1, otporni na stimulante koji inače mogu da izazovu težak oblik alergijske reakcije. Ovo otkriće moglo bi da pomogne razvoju terapija koje bi učinile kraj alergijama. Ključ je u blokiranju gomilanja kalcijuma ispod kože.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde