M

Makronutrijent

Ugljeni hidrati, masnoće, belančevine i alkohol se nazivaju makronutrijentima. Makronutrijenti obezbeđuju telu energiju. Makronutrijenti (sa izuzetkom alkohola) su nam potrebni u većim količinama nego vitamini i minerali koji se nazivaju mikronutrijentima.


Maltodekstrin

Maltodekstrin je polisaharid (dugi lanci šećera) koji se pravi od kukuruza ili pšeničnog skroba i koristi se u hrani poput slatkiša, grickalica i deserata.

Masnoća

Masnoća je osnovni makronutrijent koji se koristi za telesne funkcije poput izolacije, zaštite organa, za skladištenje energije i obezbeđivanje vitamina topivih u masnoći (A, D, E i K). Tipovi masnoća su zasićene masnoće, mononezasićene masnoće, polinezasićene masnoće i trans-masnoće. Nutricionisti preporučuju ograničavanje zasićenih i trans-masnoća u ishrani.


Mikronutrijent

Mikronutrijenti su osnovni nutrijenti poput vitamina i minerala, koji su našem telu potrebni u malim količinama. Mikronutrijenti su potrebni za održavanje dobrog zdravlja i opšteg funkcionisanja organizma.


Minerali

Minerali su jedinjenja koja se nalaze u stenama i metalnim rudama. Biljke upijaju minerale kroz tlo, a životinje dobijaju te minerale jedući biljke ili druge životinje. Telu su potrebni minerali poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma, sumpora, kalijuma, hlorida i natrijuma. Elementi u tragovima su minerali koji su telu potrebni u manjim količinama, poput gvožđa, cinka, joda, selena, bakra, mangana, fluorida, hroma, molibdena.


Mononezasićene masnoće

Mononezasićene masnoće su „dobre masnoće“ i nalaze se u avokadu, koštunjavim plodovima poput kikirikija, badema, indijskih oraščića, makadamije i maslinovog ulja i ulja kanole.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde